[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Windows 8 - jak działa z Aero2
18-11-2012, 02:22
Windows 8 - jak działa z Aero2
Zaopatrzyłem się w finalną wersję Windows 8 i postanowiłem zrobić krótki zestaw testów. Użyłem do tego Huawei E3131 z oprogramowaniem zmodyfikowanym przeze mnie na potrzeby przyblogowego sklepu.
1. Instalacja
Automatyczny instalator "autorun.exe" niestety nie robi nic. Trzeba ręcznie uruchomić \Mobile Partner\setup.exe - dalej instalacja przebiega bez przeszkód. Co ciekawe inicjalizacja wszystkich kilkunastu elementów modemu jest... prawie natychmiastowa po przełączeniu modemu - nawet w porównaniu z Windows 7 (gdzie instalacja wcale się nie wlecze) to robi wrażenie. Jednak podłączanie do kolejnych portów USB powoduje, że pojawiają się nowe kopie tego samego modemu - to już po staremu.
2. Działanie Mobile Partnera
Żadnych niespodzianek, wszystko działa jak trzeba: od automatycznego uruchamiania się aplikacji po włożeniu modemu, aż po wznawianie połączenia. Tak samo jest w przypadku aplikacji Play Online (standardowo umieszczanej w modemach E3131 z Play), choć podczas instalacji może pojawić się informacja, że aplikacja jest niezgodna z Windows 8. Mimo to działa bez zarzutu.
3. Praca bez Mobile Partnera - natywne narzędzia Windows 8
- Tryb NDIS
Modem jest rozpoznawany jako połączenie Komórkowe szerokopasmowe - po podaniu APN połączenie niestety nie działa - system natychmiast odmawia połączenia nie podając przyczyny ("Nie można połączyć się z siecią"). Jest to o tyle dziwne, że połączenie w MP (też w trybie NDIS) działa bez zarzutu.
Podejrzewam, że to sprawa osobnicza u mnie ze względu na kontroler USB 3.0 i inne dziwactwa związane z testowanym komputerem. Testowałem E173-2 na innym komputerze i połączenie NDIS działało tam bez zarzutu.
- Tryb RAS
Top NetInfo tworzy sobie połączenie bez problemu, można także dodać odpowiednie połączenie za pomocą centrum sieci i udostępniania (tylko trudno się do niego dostać z powodu interfejsu ModernUI (zwanego dawniej MetroUI).
Jest za to nieprzyjemna niespodziewajka:

Z Opcji we właściwościach połączenia typu RAS zniknęła funkcja wznawiania połączeń. Pozostaje nam więc tylko automatyczne łączenie się z preferowanym połączeniem w Opcjach internetowych na żądanie systemu, co jest niewygodne (wyskakujące okno połączenia i ewentualny błąd), ale powinno działać.

Badania nad Win8 trwają nadal.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Windows 8 - jak działa z Aero2 - jakubd - 18-11-2012 02:22