[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nokia 21M-02 nie działa z aero2 Kraków
15-09-2012, 02:09
RE: nokia 21m-02 nie działa z aero2
Cześć. Ten temat wydaje mi się najbliższy problemowi, z którym się zmagam. Z tym, że nadal nie mogę uzyskać połączenia.
Sprawa przedstawia się następująco:
Karta sim odbierana w poniedziałek w salonie sferii.
Modem - Nokia 21m - 02 (oprogramowanie aktualne)
System - Windows 7 x64 (wszystkie aktualizacje zainstalowane)
Modem podłączany zawsze do USB 2.0
Objawy:
- migająca czerwona dioda
- "brak usług", nie ma zasięgu w żadnym ze sprawdzanych przeze mnie miejsc (centrum Warszawy, niezależnie od tego czy sprawdzam na zewnątrz, czy w pomieszczeniach, niezależnie od wysokości - sprawdzałem poziom ulicy oraz 7 piętro). W oprogramowaniu Nokii wszystko jest szare.
- operator - brak - na liście wyświetlają się wszyscy operatorzy oprócz Aero, próba desperackiego połączenia się z kimkolwiek kończy się niepowodzeniem. Wybór "auto" jest możliwy, ale po około 3 - 4 sekundach "auto" zmienia się w "brak".

Narzędzie diagnostyczne Nokii mówi, że:
- Profil połączenia nie odpowiada
Sprawdź czy odbierasz sygnał sieci i czy twój abonament jest nadal aktywny. Jeśli profil połączenia został zmieniony skontaktuj się z operatorem by otrzymać właściwe ustawienia
kod błędu 4
oraz
- Połączenie modemowe jest niedostępne
Twój modem nie jest połączony z siecią. Sprawdź czy znajdujesz się w zasięgu sieci.

Profil połączenia jest skonfigurowany następująco:
Aero2
APN darmowy
Nazwa użytkownika
Hasło
Ustawienia sieciowe
podst. DNS
Dodatk. DNS
Wersja protokołu IP IPV4

Jeżeli mogłoby to mieć znaczenie - kod pin jest wyłączony.

Sprawę dodatkowo udziwniają 2 fakty
- Raz udało mi się nawiązać połączenie. W jaki sposób? Nie potrafię określić. Użyłem narzędzia diagnostycznego -> napraw problemy. Faktycznie problemy zostały naprawione, dioda zaczęła migać na niebiesko, udało mi się nawiązać na około 20 minut połączenie. Internet w tym czasie chodził bez zarzutu. Następnego dnia w tym samym miejscu - problemy takie same jak te opisane powyżej.
- Raz udało mi się nawiązać połączenie z... Orange Pl 2G. Dioda migająca na niebiesko. Modem chciał pracować w roamingu. Internet jednak nie działał.

Póki co wiem, że resetowanie sterowników, ponowna instalacja, wyłączanie/ włączanie laptopa/ modemu, zmiana portu USB nie działają.
Nie działa także dodanie połączenia telefonicznego, pojawia się błąd 777. "Nie można ustanowić połączenia, ponieważ modem (lub inne urządzenie łączące) w komputerze zdalnym nie działa." Dioda cały czas miga na czerwono.

Umieszczenie karty Simplusa w modemie sprawia, że dioda świeci się na zielono. Umieszczenie karty Aero2 w smartfonie sprawia, że Aero jest widoczne wśród operatorów sieci.

Z góry dzięki za pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: nokia 21m-02 nie działa z aero2 - Redrum - 15-09-2012 02:09