![]() Szybkie szukanie |
Nokia 21M-02 nie działa z aero2 Kraków
|
15-09-2012, 02:09
|
|||
|
|||
RE: nokia 21m-02 nie działa z aero2
Cześć. Ten temat wydaje mi się najbliższy problemowi, z którym się zmagam. Z tym, że nadal nie mogę uzyskać połączenia.
Sprawa przedstawia się następująco: Karta sim odbierana w poniedziałek w salonie sferii. Modem - Nokia 21m - 02 (oprogramowanie aktualne) System - Windows 7 x64 (wszystkie aktualizacje zainstalowane) Modem podłączany zawsze do USB 2.0 Objawy: - migająca czerwona dioda - "brak usług", nie ma zasięgu w żadnym ze sprawdzanych przeze mnie miejsc (centrum Warszawy, niezależnie od tego czy sprawdzam na zewnątrz, czy w pomieszczeniach, niezależnie od wysokości - sprawdzałem poziom ulicy oraz 7 piętro). W oprogramowaniu Nokii wszystko jest szare. - operator - brak - na liście wyświetlają się wszyscy operatorzy oprócz Aero, próba desperackiego połączenia się z kimkolwiek kończy się niepowodzeniem. Wybór "auto" jest możliwy, ale po około 3 - 4 sekundach "auto" zmienia się w "brak". Narzędzie diagnostyczne Nokii mówi, że: - Profil połączenia nie odpowiada Sprawdź czy odbierasz sygnał sieci i czy twój abonament jest nadal aktywny. Jeśli profil połączenia został zmieniony skontaktuj się z operatorem by otrzymać właściwe ustawienia kod błędu 4 oraz - Połączenie modemowe jest niedostępne Twój modem nie jest połączony z siecią. Sprawdź czy znajdujesz się w zasięgu sieci. Profil połączenia jest skonfigurowany następująco: Aero2 APN darmowy Nazwa użytkownika Hasło Ustawienia sieciowe podst. DNS Dodatk. DNS Wersja protokołu IP IPV4 Jeżeli mogłoby to mieć znaczenie - kod pin jest wyłączony. Sprawę dodatkowo udziwniają 2 fakty - Raz udało mi się nawiązać połączenie. W jaki sposób? Nie potrafię określić. Użyłem narzędzia diagnostycznego -> napraw problemy. Faktycznie problemy zostały naprawione, dioda zaczęła migać na niebiesko, udało mi się nawiązać na około 20 minut połączenie. Internet w tym czasie chodził bez zarzutu. Następnego dnia w tym samym miejscu - problemy takie same jak te opisane powyżej. - Raz udało mi się nawiązać połączenie z... Orange Pl 2G. Dioda migająca na niebiesko. Modem chciał pracować w roamingu. Internet jednak nie działał. Póki co wiem, że resetowanie sterowników, ponowna instalacja, wyłączanie/ włączanie laptopa/ modemu, zmiana portu USB nie działają. Nie działa także dodanie połączenia telefonicznego, pojawia się błąd 777. "Nie można ustanowić połączenia, ponieważ modem (lub inne urządzenie łączące) w komputerze zdalnym nie działa." Dioda cały czas miga na czerwono. Umieszczenie karty Simplusa w modemie sprawia, że dioda świeci się na zielono. Umieszczenie karty Aero2 w smartfonie sprawia, że Aero jest widoczne wśród operatorów sieci. Z góry dzięki za pomoc. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|