![]() Szybkie szukanie |
UPS pod komputer, router i bazę DECT? Ma sens w bloku?
|
20-07-2021, 18:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2021 18:46 przez szopen.)
|
|||
|
|||
UPS pod komputer, router i bazę DECT? Ma sens w bloku?
Trzeba było pisać do sprzedawcy, że chcesz to dostać paczkomatem i akumulator ma być, bo jest w opisie, a w paczkomacie to nie gra roli (i tak pewnie przesyłka B lub C), tylko trzeba zapakować sensownie, by szlag nie trafił sprzętu podczas przesyłki.
Swoja drogą sam akumulator waży jakieś 2-3kg (kiedyś chyba były cięższe - czyżby mniej ołowiu jest w nowszych konstrukcjach?) - więc w przypadku Poczty Polskiej ma to znaczenie. (Generalnie nawet tak mały UPSik jest ciężki jak szlag, a znam 2 przypadki poważnych wypadków wśród kolegów z mojej branży, które zdarzyły się przy transporcie/montażu/demontażu, a związanych właśnie z wagą nieco większych UPSów) Bez akumulatora raczej go nie sprawdzisz - prawdopodobnie zasygnalizuje awarię… Więc jeśli przetwornica i/lub kontroler są uwalone to się nie dowiesz. Ale… Takie akumulatory stosuje się "niemal wszędzie", więc można tymczasowo podpiąć jakikolwiek (ba, może być nawet samochodowy byle w pełni sprawny i koniecznie naładowany na full, tylko będziesz musiał kombinować jakieś kable). Ekonomista napisał(a):Do tego czasu mogę tylko podumać, że założenie tych realnych 50 Wh daje mi możliwość podpięcia tylko […] na... jakieś 30 minut???Zmierz realny pobór mocy każdego z tych urządzeń (bo moim zdaniem sporo przeszacowujesz) i sprawdź czas potrzymania np. na stronie mojego APC, bo w przypadku akumulatora pracującego "na krawędzi możliwości" pojemność drastycznie maleje (a tak jest wykorzystywany przy 100% obciążenia w przypadku wszelkich malutkich "biurowych" UPSów, bo je się po prostu tak projektuje, aby były stosunkowo lekkie, dopiero w ogromnych przemysłowych konstrukcjach czas podtrzymania jest w miarę liniowo zależny od odwrotności obciążenia), więc różnica czasów pracy między pełnym obciążeniem, a połową może być nawet sporo większa niż czterokrotna - na wykresiku poniżej jest prawie 6-krotna (a nasze UPSy konstrukcyjnie muszą być w miarę podobne - zbliżona obciążalność i chyba nawet taki sam akumulator, no może APC jest minimalnie technologicznie nowszy, ale to nie powoduje gigantycznych różnic). Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|