![]() Szybkie szukanie |
HACS (Home Assistant Community Store) - alternatywny "sklep" z rozszerzeniami dla HA
|
18-06-2021, 18:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2022 22:25 przez szopen.)
|
|||
|
|||
HACS (Home Assistant Community Store) - alternatywny "sklep" z rozszerzeniami dla HA
Z kategorii frontendu (właściwie rozszerzeń Lovelace, czyli interfejsu użytkownika):
1. W związku z tym, że karta more-info-card (genialna do wyświetlenia atrybutów, bo nie wymagała żadnej konfiguracji) https://github.com/thomasloven/lovelace-more-info-card przestała działać w dotychczasowy sposób po aktualizacji HA do 2021.06.x dotychczas teraz (oczywiście można rozwinąć, ale główną ideą zastosowania tej karty było wszystko widoczne od razu) zastąpiłem ją funkcjonalnie kartą entity-attributes-card (tam gdzie się da, czyli tam gdzie chciałem widzieć atrybuty encji, bo more-info-card też mogła też mieć inne zastosowania np. w domenach light czy fan - tam nadal nadaje się do użytku, choć atrybuty domyślnie są schowane, a nie zastąpimy jej kartą atrybutów, bo się do tego nie nadaje) https://github.com/custom-cards/entity-attributes-card i tak się to prezentuje w faktycznym kodzie użyłem jawnych wystąpień include przed tym z wildcardem (w przeciwnym razie atrybuty będą wylistowane "jak są", a chciałem uzyskać choćby częściową kolejność w/g swoich upodobań), tu taka ciekawostka - ssd PNY CS900 jest na tyle syfiasty, że nie raportuje własnej temperatury ![]() Kod: type: custom:entity-attributes-card 2. Projekt w dość wczesnej fazie rozwoju "Slider button card" - nazwa mówi wszystko, ta karta była chyba wspomniana ostatnio na oficjalnym blogu HA (więc szybko zyskała dość sporą popularność) edit: konkretnie w 25 edycji community higlights https://github.com/mattieha/slider-button-card ![]() jest też drugi z najnowszymi możliwymi opcjami ![]() I z gatunku integracji: Power calculation (homeassistant-powercalc) - nazwa chyba mówi wszystko - jest to po prostu kalkulator pobieranej mocy dla urządzeń, które takiego użycia nie raportują (czyli wbrew pozorom większości urządzeń ID) jak na razie dedykowany głównie dla Hue Philipsa (dawniejsza - z czasów pisania tego posta - nazwa to Hue power consumption), ale do wykorzystania z dowolnym sprzętem (w trybie ręcznej konfiguracji) https://github.com/bramstroker/homeassistant-powercalc w kombinacji z integracją Philips Hue podobno jest w stanie częściowo się autokonfigurować (choć nie wiem na jakiej zasadzie to działa, bo mi się nie udało znaleźć modeli urządzeń Hue w integracji) jak na razie w bazie z danymi tych autorozpoznawanych urządzeń jest zaledwie kilka modeli żarówek/lamp Hue, a akurat nie mam żadnej z nich, bo te które już tam się znalazły są przeznaczone na amerykański rynek, pozostaje usiąść i pomierzyć jakieś europejskie… choć ręcznie jest to raczej awykonalne z racji ilości koniecznych pomiarów do wykonania sensownej mapy zużycia w zależności od parametrów, w komplecie jest skrypt ułatwiający taki pomiar, ale nie mam miernika mocy, który można by zautomatyzować (autor zamiast miernika użył Shelly plug). Jest to projekt na 100% warty wyróżnienia, ale wymaga sporo wkładu użytkowników, by zdobyć konieczne dane aby był w pełni użyteczny. Edit1: W tej chwili możliwości konfiguracji ręcznej pod dowolny sprzęt są już przeogromne - można statycznie zadeklarować moc włączonego urządzenia oraz trybu standby, dla świateł i wentylatorów jest dostępna aproksymacja liniowa (więc można szacować pobieraną moc na podstawie jasności dla żarówek/lamp, których nie ma w bazie faktycznie zmierzonych modeli), a dla niektórych innych urządzeń wykrywanie stanów (nawet współpracuje z media-playerami) . Edit2: W ciągu ostatnich tygodni poświęciłem mu sporo czasu i na dziś "z automatu" mamy obsługę 2 modeli żarówek innr, 6 Ikea oraz 12 i pół modelu Philipsa/Signify (w przygotowaniu mam jeszcze 1 model Jiawen, kolejne kilka Ikei oraz dzięki holenderskim kolegom planowane są kolejne uzupełnienia Signify - osoby z Wrocławia lub okolicy zainteresowane rozwojem projektu zapraszam na PW - może się uda doorganizować jakieś dodatkowe pomiary? i dorzucić kolejny sprzęt do bazy) Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|