[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anteny, zasięg i lokalizacja nadajników.
04-01-2012, 19:12
Anteny, zasięg i lokalizacja nadajników.
Zazwyczaj operatorzy sieci komórkowych podają mapy zasięgu i pokrycia ich sygnałem. Niestety, nie wynika z nich wiele, bardziej można się domyślać mocy sygnału, niż wnioskować o szybkości internetu w danym, interesującym nas miejscu. Znalazłem ostatnio mapę z lokalizacją nadajników różnych operatorów. Można włączyć odpowiednie filtry, np. filtr sieci (jest też Aero2), filtr standardu GSM, LTE itd., filtr danych źródłowych. Dzięki temu można zorientować się z jakiej sieci będzie najsilniejszy sygnał, w jaką stronę skierować antenę kierunkową.
http://mapa.btsearch.pl/
I właśnie to zagadnienie mnie interesuje, ponieważ latem gro czasu spędzam na tzw. zadupiu między różnymi nadajnikami oddalonymi o ok. 10 km, sygnał jest taki sobie i korzystanie z internetu dość uciążliwe. Postanowiłem kupić antenę do modemu, ale jaką? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii? Czy lepsza kierunkowa, czy samochodowa, bardziej uniwersalna? A może potrzebny wzmacniazcz? Podobno 1 dBi wirtualnie "przybliża" do nadajnika o ok 120 m, co by oznaczało, że antena o mocy 10 dBi przybliży nas do nadajnika o kilometr z kawałkiem - czy to ma sens. Macie jakieś doświadczenia z antenami?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Anteny, zasięg i lokalizacja nadajników. - lasoma - 04-01-2012 19:12

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('90')