![]() Szybkie szukanie |
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
|
14-10-2020, 00:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2020 22:14 przez szopen.)
|
|||
|
|||
RE: Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
Znów cieszę się z uzyskanych tu odpowiedzi. Poprzednio pisałem po paru latach, więc wyszła mi długaśny wypowiedź, by dotknąć możliwie wszystkie wątki i podziękować; teraz ufam, że nie będzie tak dużo. Taki jest pierwotny zamysł.
W trakcie pisania jednak okazało się, że wpis się rozrasta. Postanowiłem więc podzielić go - i w obecnym wpisie będzie bardziej "ogólna", "strategiczna" kwestia podejścia do obecnej chwili rozwoju systemów telekomunikacyjnych - cz. II zaś będzie bardziej konkretnymi pytaniami. Za odpowiedzi rzecz jasna w obu perspektywach będę wdzięczny, ufając zresztą, że i innym użytkownikom się przydadzą. W tej perspektywie zaś szczególnie bliska jest mi logika zaprezentowana na koniec, w wątku, który wpisał Kol. jakubd. Z tym, że nie do końca jestem tak jednoznacznie otwarty na wdrażanie tego nowego standardu 5G. Myślę, że z natury rzeczy promieniowania będą nie tak "zupełnie nieszkodliwe" i wraz z każdą generacją nie są mniejsze. Rzecz tylko w tym, czy na tyle ograniczane wraz z rozwojem sprzętu, że nie przekroczą granic akceptowalnych dla człowieka; dodatkowo zaś przy ocenie jednak też trzeba uwzględniać, że powszechność rozwoju będzie narzucać przeciętny standard już właśnie innej generacji i tą drogą nastąpi wymuszanie standardu. To tak, jak swego czasu nie to, że nie dopuszczano na drogach zarówno koni jak i automobilów, tylko że na początku, to automobiliści musieli ustępować koniom, potem na odwrót a teraz w zasadzie panujący styl na drogach nie dopuszcza w większości dróg szybkich koni. Niemniej, dla mnie, człowieka starej daty, bynajmniej też nie zlekceważenia jest sprawa rozwoju związanych z nową generacją możliwości inwigilacji, ale i kontroli i wręcz podporządkowywania człowieka. To już może być faktycznie taka "smycz", że nie będzie się dało decydować włączając i wyłączając urządzenie. Niemniej - te aspekty, ta ostrożność - ma jeszcze czas na rozstrzygnięcia, bo koresponduje też z tym zdroworozsądkowym podejściem zaprezentowanym we wpisie powyżej, że póki co, to i tak jest to w powijakach i upłynie trochę czasu, zanim rzeczywiście będzie warto - jeżeli ktoś na to się zdecyduje - kupować sprzęt tej generacji. Natomiast - faktem jest, że teraz sensownym pojawia mi się zakup nowego urządzenia także z innych racji, które wspomniał jakubd - jak choćby to. że "szwankuje" gniazdo usb czy dziwne historie są przy ładowaniu baterii, która zaczyna głupieć na poziomie ok. 80 procent naładowania i w tempie co sekundę przerywa ładowanie i zaraz włącza z powrotem i tak bodaj do pełnego naładowania. Tak więc, choć w normalnym trybie myślałbym może o zmianie za rok, nawet dwa - to jednak te mankamenty techniczne ponaglają, w dodatku dając szanse na odsunięcie w czasie decyzji, co do 5G — a zarazem te palmfony czy phablety pozbawione 5G mogą przychylnie spadać w cenie. No i tu się okazuje, że jednak znów wpis rośnie. Dla lepszej przejrzystości, jak napisałem, w tym miejscu przerywam wpis, gdy kończą się ogólne, "strategiczne" rozważania — zaś poniżej umieszczę pytania na poziomie konkretnych teraz wyborów. ///mod-edit (szo): drugą cześć przeniosłem do nowego oddzielnego wątku, a powyższego posta podzieliłem na akapity dla zwiększenia czytelności http://forum.jdtech.pl/Watek-wybor-smart...oniec-2020 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|