![]() Szybkie szukanie |
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
|
21-08-2020, 19:11
|
|||
|
|||
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
Pozdrawiam - jak się okazuje po przeszło 4 latach. Nie znaczy to, że nie zaglądałem tu na forum w tym czasie, bo czyniłem to nieraz, szukając odpowiedzi w jakichś problemach, o których wiedziałem, że Użytkownicy tutaj wypowiadają się rzetelnie, życzliwie i bez "forumowego napinania się", które bywa nawet na różnych forach technicznych. Tyle, że nie logowałem się, znajdując rozwiązania w tematach i wątkach już występujących na Forum.
Natomiast - jednocześnie od dość dawna zamiarem moim było też podsumowanie trochę wypowiedzi z innego punktu widzenia, takiego humanisty jak ja, niekoniecznie mocno zaawansowanego w technicznym użytkowaniu, które dla tutaj wypowiadających się jest chyba naturalne. Nie pamiętam, co mi wyskoczyło, że nie napisałem od razu, to znaczy, gdy dokonałem zakupu - krótko, po paru tygodniach po tymże zakupie. W każdym razie, "nie wyrobiłem się" wtedy, więc postanowiłem, że napiszę później, gdy już nie będzie kwestia pierwszych wrażeń, tylko po użytkowaniu dłuższym. Zeszło te 4 lata - a bodźcem już dużym jest, że nie wykluczam zakupu kolejnego sprzętu, więc wypadałoby sprawę poprzedniego zamknąć. Tak. Myślę już bowiem o zmianie sprzętu. Bynajmniej - jeszcze niekoniecznie z racji "wyeksploatowania" tego mojego Huaweia P8 Maxa, raczej z racji pobocznych, których moje rozumienie niekoniecznie tutaj nawet zyska aplauz, bo może kogoś "głupotą" wręcz rozłoszczę. Te poboczne - to najogólniej mówiąc, można by powiedzieć: sprawa "wojny światów". Nie wiem, pewnie Koledzy tutaj się wypowiadający, mieliście od lat dla siebie bliższych, powiedzmy 90-tych - dość na bieżąco do oglądania intrygujących filmów; w takim razie: czy więc ktoś będzie pamiętał tu Wojnę Światów P. Szulkina z bodaj 1984? W każdym razie, wtedy odbierało się ten film głównie przez pryzmat budzącej aplauz satyry na komunistyczny system peerelowski, na milicję, na przemoc kontroli i sterowania... No, cóż. Niedawno w ramach akcji pokazywania dawnych, "analogowych" filmów w formie zdygitalizowanej, TVP Kultura wyemitowała i Wojnę Światów - a dziwiłem się przy tym, że tak to puszczono, bo przecież te maseczku tu teraz, te chipy tam wtedy i może niedługo... W każdym razie: już te 4 lata temu dziękowałem za życzliwe podejście i życzliwość, że chciało Wam się podzielić tym, co wiedzieliście, co przemyśliwaliście w tematach — nawet jeżeli trochę dziwiliście się mojemu podejściu. Nadal jestem wdzięczny - czy nawet tym bardziej, że właśnie wobec człowieka, który nie jest na bieżąco i nie nadąża, jednak podaliście cenne wskazówki. Dostarczyły mi one pomocy zdecydowanej do dokonania wyboru - nawet jeżeli nie zmieniły podejścia na takie wg raczej tej logiki, którą podsuwaliście, że nie warto za dużo analizować zwłaszcza z pytaniami "na przyszłość". Tak, jest to logiczne w Waszym okolicznościach, warunkach pracy, byciu na bieżąco z techniką w stopniu zaawansowanym i mając potrzeby uczestniczenia w tym rytmie. Natomiast piszę to, by - może i dodać otuchy takim typom, jak ja, które jednak nie kupując tylko na bazie reklam, chcą czegoś konkretnie więcej się dowiedzieć, nim podejmą decyzję, nawet jeżeli nie są na bieżąco z całym wyścigiem technologicznym. Wam uświadomienie sobie sensowności takiej innej logiki jak prezentowana przeze mnie - może też się przyda czasem do łatwiejszego zobaczenia innych spojrzeń na świat. "Osobnikom" podobnym do mnie: przede wszystkim zaś ten wpis może pomóc do upewnienia, że to też ma sens - i że na tym PT Forum, można pod tym kątem nie tylko zapytać i dostać odpowiedź, ale będzie ona, jak już pisałem, rzetelna, sensowna, pomocna. Jednym zdaniem - to tego Huawei'a P8Maxa dzięki tutaj otrzymanym odpowiedziom i wytłumaczeniom zdecydowałem się kupić i byłem, ba - w pewnym sensie do teraz, jestem zadowolony. Choćby dlatego, że nie chwytam już tak szybko wszystkich rzeczy, stąd wolę ominąć co pół roku czy rok uczenie się nowych rozwiązań z rzędu nie najważniejszych - a tym bardziej chcę skutecznie uniknąć wiele chwytów reklamowych i opcji typu "dodatkowo, tym telefonem można robić takie wodotryski". Dla mnie ważne są więc właśnie także te długoterminowe spojrzenia - odmiennnie od logiki, w której faktycznie, zmieniając sprzęt co parę miesięcy, nie musi się rozważać tej perspektywiczności. Tymczasem dzięki tutaj otrzymanym radom - ja sobie mogłem tak przemyśleć sprzęt, znając siebie: i się nie pomyliłem. Długi czas po zakupie cieszyłem się bowiem dodatkowo, gdy stwierdzałem, że "jest to czołówka", potem już takich stwierdzeń moich czy zachwytów ze strony innych osób nie było ale i nie potrzebowałem ich. Dla mnie ważne było, że cały czas mam zabezpieczone możliwości komunikacji telefonicznej, korzystania z internetu, także na wyjazdach w miejsca ze słabym dostępem do sieci, gdyż miałem przecież niezły modem; miałem też pomoc w wygodnym przeglądaniu sieci, mogłem nawet obejrzeć jakieś widowisko, nade wszystko - gdy nie było możliwości skorzystać z notebooka czy tabletu, to też mogłem popracować, bo ten "phablecik" jako palmtop spisywał się dobrze. Także korzystanie z możliwości dokumentacji fotograficznej czy video, używanie w potrzebach i gps było dodatkową wartością. Te podstawowe walory - cały czas przez te 4 lata wciąż są na dobrym poziomie. Dla mnie to jest tylko potwierdzenie, że w mojej sytuacji logika, którą zastosowałem, sprawdziła się bardzo dobrze; piszę to więc - choćby i dla potwierdzenia innym podobnym mnie ludziom, że warto tak wybierać. Z kolei dla tych bardziej sprawnych, czyli tutejszych PT Użytkowników - to mam nadzieję, że teraz przeczytanie tych słów, będzie satysfakcją - i potwierdzeniem - że warto było pomóc dzieląc się wiedzą. To zresztą przedziwne, bo np. gdy Kolega szopen pisał, to nasze logiki a to się krzyżowały (wieloletniość korzystania z dobrych egzemplarzy, do których się przywiązujemy i nie znajdujemy lepszych) — a to zaś mijały się te nasze logiki (lepiej częściej zmieniać nie szarpiąc się na ekskluzywne cacka); ogólnie, to chyba właśnie służyły zaś te uwagi temu, o czym piszę, zrozumieniu i pomocy. Faktycznie - urządzenie mam już przeszło 4 lata i w zasadzie, same techniczne wymogi nie domagałyby się zmiany. Jak wspomniałem, raczej z powodów pobocznych, kto wie, czy nie zmienię. Pierwsze "szarpnięcie" było jakiś czas temu, gdy wybuchła wrzawa wokół Huawei'a co do ich praktyk szpiegowskich. Może grało jednak wtedy rolę, że to był czas dość krótki od zakupu, nie po to angażowałem się w uciążliwe próby zrozumienia i zaanalizowania technicznych walorów, by szybko narażać się na następną podobną uciążliwość. Być może też wtedy zagrały i praktyczne względy, które też obecnie pewnie mogą mieć duże znaczenie: mianowicie brak nie chińskich modeli zarazem cenowo dla mnie osiągalnych i jakościowo dających takie znów "wielomiesięczne wyprzedzenie". Teraz też sytuacja pod tym względem nie wydaje się najlepsza. Niemniej teraz presja jednak jest większa nie tylko dlatego, że powoli już można mówić o "amortyzacji problemu zakupu mojego aktualnego urządzenia". Tu zaskoczę może - i pewnie wzbudzę różne odczucia - ale chodzi mi o 5G. Chyba zdecyduję się jednak odsunąć "wpadnięcie w te sieci" na jak długo będzie się dało. Nie, nie tylko ostrożność co do siły promieniowań i ich szkodliwości to mi dyktuje. To jest bowiem "jedna strona medalu". Drugą stroną medalu, to właśnie te "wojny światów". Nie, niekoniecznie musi w grze być tylko najostrzejsza forma, teoria spiskowa, że "jeden szaleniec chce przechwycić cały świat". Ja jednak jestem człowiekiem starszej daty - i bynajmniej nie fascynuję się tak bardzo wielkim marszem, ba!: potępnym biegiem odbierania wolności na każdym kroku. Być może - to w jakiejś mierze konieczne. Wzrastanie stopnia złożoności społeczeństw - siłą faktu kończy się wzajemnymi uzależnieniami. Prócz tego jednak - dla mnie wciąż odpychającym jest to ograniczanie jednostki. Przykładem: pożar World Trade Center. Wszyscy ochoczo potakiwali, że oczywiście, trzeba "uchronić ludzkość przed terroryzmem" Toteż oficjalnie i głośno, przyznawano, że ograniczano wolność - ale wtedy jeszcze z dodatkiem, że to "chwilowo", ale wobec tej straszliwej perpsektywy... Nigdy tych zmian, o ile wiem, nie wycofano. Teraz w dodatku - nawet nie zauważa się, że w grę wchodzi wolność — no, bo "przecież, tu o życie chodzi". Zostawmy tę dyskusję. Jednak - summa summarum wolę to powiązywanie odsunąć w czasie w moim życiu, ile się da. Jak najdłużej chcę pozostać tym, który używa sprzętu a nie jest do sprzętu doczepioną końcówką trochę sterowalną a tylko trochę z własnym zakresem nie kontrolowanym. Z tych racji także myślę więc, by póki co "nie pchać się w 5G". No i stąd przychodzi przyspieszenie do zmiany. Za niedługo bowiem może nie być dostępnego sprzętu dobrej klasy w oczekiwanych przeze mnie funkcjonalnościach ale bez 5 G. Wychodziłoby więc na to, by "łapać póki co ostatnie egzemplarze". Zastanawiam się więc, czy to już teraz - czy jeszcze trochę czasu poczekać, bo wiadomo, jako "przestarzały" ten sprzęt będzie taniał, tylko pytanie, żeby nie zniknąć z rynku, jak napisałem, ten dobrej ogólnej jakości. No, ale to inna kwestia, choć teraz mnie zajmuje i pewnie będę musiał myśleć, jak podejmować decyzje. Tu jednak, jak napisałem: chciałem podziękować za pomoc sprzed 4 lat i docenić życzliwych wtedy ludzi — a przy okazji dodając otuchy takim outsiderom jak ja w zdystansowanym podchodzeniu do decyzji sprzętowych. Pozdrawiam! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|