![]() Szybkie szukanie |
Ładowanie ogniw AA i AAA Ni-MH (również LSD)
|
05-01-2019, 14:46
|
|||
|
|||
Ładowanie ogniw AA i AAA Ni-MH (również LSD)
Wiem, wiem, tak samo nie robi się w gniazdku, wiadomo co by się stało
![]() szopen napisał(a):jeśli zmierzysz prąd zwarcia między zaciskami ładowarki to w ten sposób dowiesz się tylko do jakiego prądu w danej ładowarce ogranicza zabezpieczenie nadprądowe, ale z rzeczywistym prądem ładowania to raczej niewiele ma wspólnego. Chyba tylko te wartości tutaj jeśli nawet były szacunkowe to zgadzały się z tym co podano na specyfikacji ładowarki. Nie zmienia to faktu, że napięcie jest tutaj chyba kluczowe jeślis startuje z niższego pulapu albo wyższego? szopen napisał(a):(załóżmy, że np. wspomniany spieniacz pracuje na 2 ogniwach i został z włączonym przełącznikiem gdy silnik się zatrzymał z powodu zbyt niskiego napięcia - to już wystarcza do przebiegunowania słabszego ogniwa praz to które jest jeszcze częściowo naładowane). Checa jest taka że tego trupa aku po przełączeniu się kontrolki na zielono, zostawiłem w ładowarce ze cztery godziny, nie wiem jakie to ma znaczenie ale napięcie jest poprawne według miernika 1.2V, natomiast pojemność od 1.7 do 0,2 na mierniku leci w dół względnie stale ale coraz wolniej. Chyba bez sensu teraz wkładac tych dwóch aku do spieniacza, a potem na nowo łądować oba. PS. DT9208A jest lepszym wyrobem aniżeli wspominany tu DT-830B? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|