![]() Szybkie szukanie |
Drukarka laserowa mono Wi-Fi
|
11-12-2018, 00:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2018 00:40 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Drukarka laserowa mono Wi-Fi
@Whiteindianin a jakoś to podsumujesz?
bo np. ja się nie zgadzam z niektórymi postawionymi tam tezami 1a) przede wszystkim nie można szukać zabytków, jeśli poleasing to TYLKO coś współczesnego 1b) niestety drukarka z dużym przebiegiem może stać się workiem na kasę ale bez dna, nawet "kultowe" modele mając "swój wiek" 2) sterowniki UPD to można sobie w tyłek wsadzić (to był powód dla którego oddałem CLJ3700 za free - im nowszy system tym drukarka miała mniej funkcji, stąd formatter z duplexem, bo w win7 już nie ma opcji dupleksu ręcznego - z przełożeniem sterty z traya odbiorczego do podajnika ręcznego, a mimo posiadania elektroniki nie miałem weny, aby rozgrzebywać drukarkę zupełnie do spodu) 3) samodzielne serwisowanie laserówki jest możliwe, ale jest mocno upierdliwe - patrz 2), oczywiście jeśli ktoś ma smykałkę do DIY, to będzie mu łatwiej, ale nie polecam nikomu np. wysypania tonera na dywan ![]() Do zastosowań domowych prawdopodobnie każda laserówka mono będzie OK, jakkolwiek jak widać powyżej i tak wybrałem model nieco wyższy od podstawowego, ale bez szaleństw (mi zależało na szybkim wydruku 1 strony, automatycznym dupleksie i wbudowanym printserwerze, niejako przy okazji jest wydruk bez marginesu i funkcje eco, natomiast w swojej serii jest to jeden z biedniejszych modeli - nie ma WiFi ani wyświetlacza, za to biorąc pod uwagę typowe obciążenie dla tej serii rzędu bodajże 30 000 stron/m-c ta drukarka w zastosowaniu domowym wystarczy mi już do końca życia, no chyba że ujawnią się jakieś błędy konstrukcyjne albo raczej postarzanie produktu). Inna sprawa, że przy zakupach z WHD trzeba dogłębnie czytać opisy ewentualnych wad (częsty numer z drukarkami to brak tonera startowego), ale biorąc pod uwagę cenę wraz z przesyłką poniżej 300zł warto było zaryzykować… Jeśli chodzi o materiały eksploatacyjne, to w pierwszej kolejności idzie toner, co kilka tonerów bęben światłoczuły, czasami rolki prowadzące/dociskowe, no i "raz na ruski rok" fuser (grzałka/utrwalacz), innych rzeczy raczej się samodzielnie nie wymienia Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|