![]() Szybkie szukanie |
Samsung Galaxy Young warto robić upgrade?
|
20-06-2018, 16:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2018 17:40 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Samsung Galaxy Young warto robić upgrade?
Skoro już tak wymęczyłeś temat to się w końcu zabrałem i zainstalowałem CM11 na galaxy SL/SCL (nazwa modelu była różna na różne rynki, ale sprzęt i model GT-I9003 jest raczej ten sam)
wnioski: - "goły" CM11 "śmiga jak rakieta" (znacznie lepiej niż na wszelkich wersjach/modach fabrycznego softu, które kiedykolwiek "przećwiczyłem" na tym telefonie), są funkcje normalnie dostępne w androidzie 4.4 (o których w 2.3.6 można tylko pomarzyć) no i mniejsze wrażenie przebywania w muzeum ![]() - wiele aplikacji wymaga sklepu google play oraz całego frameworku z tym związanego (google services) takim niechlubnym przykładem niech będzie Yanosik (chociaż ta aplikacja jest chyba najbardziej "pisana na kolanie" ze wszystkiego co używam) - instalacja nawet pakietu "pico" gapps jest niemożliwa bez grzebania w systemie (partycja systemowa jest za mała i trzeba z niej coś usunąć, usunąłem kilka większych aplikacji systemowo zainstalowanych w CM11 w wersji na ten telefon, m.in. odtwarzacz audio, edytor wideo, menedżer plików i kilka pomniejszych śmieci - np. wygaszacze ekranu) - po instalacji sklepu (wraz z przyległościami, czyli gapps w wersji "pico", a właściwie po ich aktualizacji do bieżącej wersji, bo niestety wersje z 2015 są dziś bezużyteczne i działają normalnie dopiero po aktualizacji, na 100% należy wyłączyć "play protect", bo to kolejny zamulacz) system zaczął mulić do tego stopnia, że jego używanie jest ponad mój zakres cierpliwości do kiepsko działających urządzeń, więc przerwałem dalsze testy (najwyraźniej daje o sobie znać brak RAMu, jednordzeniowy procek i przede wszystkim brak jakiejkolwiek optymalizacji serwisów google pod kątem tak starego hardware), jeśli gdzieś w chacie znajdę kartę micro-sd o rozmiarze między 4GB a 32GB, to może się jeszcze szarpnę na test z mapami OSM, w każdym razie nawet po użyciu karty w odpowiednim rozmiarze nie zamierzam używać kombinacji polegającej na swapowaniu RAMu jest jeszcze jeden minus - akumulator "schodzi w oczach" i to nawet nie jest kwestia jego stopnia zużycia, po prostu procek ma prawie cały czas 100% obciążenia (wydaje mi się, że w gołym CM11 nie było tego problemu, ale "golas" nadaje się do użytku tylko i wyłącznie jako telefon z odtwarzaczem mp3 ![]() ![]() Próby użycia "współczesnego" Yanosika (3.4.0.5.1181) w trybie nawigacji kończą się porażką już na wstępie ![]() Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|