[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
25-01-2018, 14:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2018 14:46 przez szopen.)
Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
jeśli chodzi o dovado, to oni otwarcie mówili, że obsługa modemów jest ich podstawowym celem (a cała reszta jest traktowana jako mniej istotna) więc standartowym posunięciem jest przełączenie modemu w tryb nie-hilinkowy (o ile to możliwe) lub ewentualna obsługa jako hilink jeśli to model, który przełączyć się nie daje (dzięki temu ich routery oczywiście z bieżącej oferty czyli wspierane radzą sobie praktycznie z każdym modemem spotykanym na rynku, o ile oczywiście w routerze zadbamy o aktualne firmware, niestety od czasu gdy skoncentrowali siły na automatyce domowej wśród wspieranych pozostały tylko 2 modele - Tiny AC i Pro AC, jakkolwiek ~7 lat wsparcia od premiery jest wynikiem i tak nieczęsto spotykanym)

natomiast wracając do tematu - czyli R3G i softu Padavan

1) nie wykluczam, że przy kompilacji zmieniłem jakąś standartową opcję, która uniemożliwiła mi korzystanie z hilinka (ale przetestowałem tylko jeden modem E3372h-153), bo coś mnie ręce świerzbiły by grzebać w tekstowym pliku konfiguracyjnym Big Grin a nie mam w tej chwili R3G by przetestować jak się sprawy mają po kompilacji z defaultowymi opcjami (i w najbliższym czasie nie planuję takich zakupów - i tak część sprzętu się u mnie "kurzy" z braku wykorzystania)

2) i ostatnia część - jest dostępny tryb AP Tongue
jest też AP-klient, konfiguracja radia w przypadku obu AP jest dość elastyczna - można ustawić również tryb AP + AP-klient na tym samym paśmie (tracąc ponad połowę wydajności w tym paśmie, podobnie jak przy stosowaniu repeaterów) lub jeden AP ustawić do pracy jako Klient na jednym paśmie, a drugi jako AP na pozostałym (bez straty wydajności, oczywiście w ramach możliwości najsłabszego punktu, nie ma znaczenia który z nich będzie w takiej konfiguracji pracował na 2,4GHz a który na 5GHz)

3) przewaga Padavana nad LEDE/Openwrt pod względem wydajności jest taka, że używane są zamkniętoźródłowe zoptymalizowane sterowniki (możliwe, że z ich powodu nie są dostępne pliki binarne z firmware), ale ich użycie jest sprzeczne z ideą otwartego oprogramowania, dlatego w pewnych wypadkach wydajność LEDE/Openwrt może być mniejsza lub znacznie mniejsza (przynajmniej do czasu, aż sterowniki otwartoźródłowe nie zostaną dostatecznie zoptymalizowane lub producent chipsetu nie udostępni źródeł swojego softu)

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym - szopen - 25-01-2018 14:43
split do padavana R3G - suarez23 - 27-11-2018, 16:41