![]() Szybkie szukanie |
Pendrive Kingston DataTraveler G3 16GB zgubił pojemność.
|
10-10-2017, 15:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2017 15:46 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Pendrive Kingston DataTraveler G3 16GB zgubił pojemność.
Ekonomista napisał(a):Po wgraniu memtest86 i sformatowaniu ma ok. 48 MB. Co robić?ma tyle ile ma, tylko, że prawdopodobnie masz na nim w tej chwili 1 partycję fat (lub fat32) tą co ma 48MB ![]() i 1 linuxową (ext2/3/4), której windows zwyczajnie nie widzi najprostszym rozwiązaniem jest użycie dowolnego narzędzia, które przywróci najbardziej typową tablicę partycji (taką jak "z fabryki" lub podobną) dyskusji na choćby minimalnie SKOMPLIKOWANE tematy NIE prowadzimy w shoutboxie… więc tu będą wklejki z S-B i lekki rozpieprz w poście (bo prościej jest od razu pisać w wątku niż robić cuda na kiju z przeklejaniem treści): wszystko zaczęło się tak Ekonomista @S-B napisał(a):10-10-08:45 -- Mam pendrive Kingston DataTraveler G3 16GB. Po wgraniu memtest86 i sformatowaniu ma ok. 48 MB. Co robić? Arathefu @S-B napisał(a):10-10-09:54 -- Silicon Power Formatter, ale używasz na własne ryzyko @Arathefu zaproponował tam "Silicon Power Formatter", ale on jest przeznaczony TYLKO dla urządzeń na chipsecie PS2251 i dla nich oferuje opcję formatowania niskopoziomowego (w ten sposób można "naprawić" niektóre naprawdę uszkodzone pendrive'y, bo przy tej okazji następuje nowe mapowanie bad-sektorów w samym kontrolerze, co pozwala czasem "przywrócić do życia" już zużyte pamięci), więc to rozwiązanie tylko dla tych co wiedzą co robią i dla desperatów jakkolwiek już wiemy, że to rozwiązanie nie pomogło, bo na szczęście program odmówił pracy na nierozpoznanym chipsecie pendrajwa Ekonomista @S-B napisał(a):10-10-14:02 -- Formatter Silicon Power ściągnąłem, ale nie widzi urządzeniagdyby nie odmówił (a zdarza się że tego typu narzędzia nie sprawdzają sprzętu tylko od razu uruchamiają niskopoziomowe procedury) mógłbyś wykonać "wyrzut do kubła" (za 3 punkty) Generalnie metod są tysiące - prawdopodobnie nawet systemowy diskmgmt.msc sobie poradzi (choć do końca nie jestem przekonany, bo nie wiem czy może usuwać partycje nieznanych systemów), w starych windowsach fdisk by sobie poradził a jeśli nie, to powinien sobie poradzić SDformatter (wolę jego starą wersję 4, teraz mimo linka jest to już 5): https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/ powyższy link prowadzi do narzędzia do formatowania kart SD, SDHC i SDXC, ale z większością zwykłych pendrive'ów sobie radzi doskonale (jedyny wyjątek, to pendrive, które wymagają specyficznych narzędzi producenta, po Kingstonie tego się nie spodziewam) natomiast sdformatter4 miał możliwość ręcznego wyboru czynności, a tu masz tylko 2 opcje pełen format (powinien wykrywać uszkodzone karty i peny) oraz format szybki, nie używałem jeszcze tej wersji narzędzia w celu przywracania standartowego układu partycji (czyli jedna partycja fat/fat32/exfat w zależności od wykrytego standartu nośnika), więc będziesz "betatesterem" tego rozwiązania link dla zwolenników starych wersji (tu można pobrać faktycznie wersję 4): https://web.archive.org/web/201701060724...rmatter_4/ Statystyki Folding@home |
|||
![]() Ekonomista (2017-10-10) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|