[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak działa web gui (zte mf823)
31-05-2017, 10:04
Jak działa web gui (zte mf823)
Zaskakujące odpowiedzi. Teraz niestety nie mogę tego przetestować, ale jestem pewien, że zawsze musiałem zrestartować przeglądarkę, tj. wpisywanie kolejnych różnych adresów, przekierowywało mnie do web gui. Nawet wtedy gdy używałem nowych zakładek. Nawet sam komunikat w WebGui informuje: "aby uzyskać połączenie z internetem uruchom ponownie przeglądarkę". Było to dla mnie kompletnym zaskoczeniem i nie potrafiłem tego w żaden sensowny sposób wyjaśnić, dlatego testowałem ten mechanizm wiele razy. Dlatego też jestem pewien, że u mnie w taki właśnie dziwny sposób działa ten web gui.

Modem miga odpowiednio, sygnalizując połączenie z internetem, bez względu czy web gui się otworzy czy też nie (czasami nawet windows nie startował web gui i modem sygnalizował połączenie z internetem). Jednak aby internet był dostępny w przeglądarce, wizyta na stronie web gui jest niezbędna.

Nie pamiętam, czy inne narzędzia (np. ping) wymagają odwiedzenia web gui. Sprawdzę.

Web gui jest ustawiony w automatyczne połączenia.

Problem konieczności odwiedzenia web gui, potwierdza obecny problem w systemie linux:
- modem sygnalizował połączenie internetu,
- otwierałem 2 różne przeglądarki, żadna nie miała internetu (jak pamiętam brak możliwości uzyskania adresu IP),
- problem rozwiązał się po wymuszeniu wejścia na adres web gui (m.home) i odświeżenia strony
- od tego momentu internet był już dostępny

Cóż. Mam kompletnie sprzeczne doświadczenia. Przetestuję i napiszę. Interesujący jest czy inne narzędzia jak ping, ma dostępny internet, czy też nie. Jeżeli odwiedzenie web gui okaże się koniecznie, interesujące będzie które parametry sieciowe zmieniają się. Może to kwestia jakiejś inicjacji DNS w sytuacji wejścia na ekran web gui.

Rozwiązanie do przetestowania w systemie linux:
- zrobić sobie link do 192.168.0.1 (adres web gui) i ustawić jako stronę startową
- za każdym razem odświeżyć web gui

Sprawdzę i dam znać. Dzięki za pomoc i zainteresowanie trudnym tematem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Jak działa web gui (zte mf823) - piotr-aero - 31-05-2017 10:04