![]() Szybkie szukanie |
Netgear MBRN3000 + Huawei E3131s-2
|
10-03-2017, 03:16
|
|||
|
|||
RE: Netgear MBRN3000 + Huawei E3131s-2
Potwierdzam współpracę routera Netgear MBRN3000 z modemem Huawei E3131s-2.
Właśnie taki zestaw przygotowałem dla znajomej Pani, było to w grudniu i jak dotąd wszystko wydaje się działać bez żadnych zastrzeżeń. Z początku również zastanawiałem się, czy będzie on działał z Huawei E3131s-2, gdyż potwierdzały to znalezione opinie użytkowników, ale modemu tego nie było na oficjalnej liście modemów wspieranych na stronie wsparcia tego rutera, ale znakomite spostrzeżenie Szopena o PID tego modemu chyba całkowicie to wyjaśnia. Natomiast dodam jeszcze na wszelki wypadek, że router nie zadziała z modemem Huawei w wersji E3131h-2 (to również sprawdziłem doświadczalnie). Ogólnie można chyba przyjąć, że jest to router maksymalnie do modemów 3G+. Jeśli chodzi o modemy LTE to przydatna może być wskazówka ze strony: https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/mbrn3000 The manufacturer provided support for the Huawei E398 modem in a later firmware (1.0.0.72) so maybe this router will connect to a 4G LTE network. However, the power supply is rated at 1A max, which may impact the top speed obtained. (...) Alternative solutions would be a larger power supply or a USB hub with its own power supply. A więc ewentualna współpraca z modemem LTE Huawei E398 może napotkać na problemy związane ze zbyt słabym zasilaniem i bez sprawdzenia doświadczalnego trudno byłoby potwierdzić taką konfigurację. Dlatego w cenie 50 zł lepszym wyborem byłby chyba zakup routera DOVADO 3GN, jest on bardzo często oferowany na Allegro, wspiera o wiele-wiele więcej modemów 3G+ a w dodatku z firmware 5.0.18 (z takim najczęściej jest sprzedawany) wspiera też oficjalnie LTE Huawei E3372. Wracając do Netgear MBRN3000, w grudniu wraz z kosztem wysyłki zakupiłem go na licytacji od zwykłego użytkownika za 30 zł (dokładniej było to chyba 33 zł) i myślę że w takiej cenie, jeśli świadomie wybierzemy konfigurację 3G+ bez możliwości rozbudowy do LTE, jest to dobry wybór (modem HUAWEI E3131s-2 na licytacjach można zakupić nawet za 20 zł, a więc cały zestaw może zmieścić się w granicy 60 zł, czyli znacznie taniej niż zestaw router + modem LTE, jeśli 3G+ będzie wystarczające). Sprawia on wrażenie solidnego urządzenia, dodatkowo posiada podstawkę umożliwiającą ustawienie go w pozycji pionowej (czarna obudowa złapie wtedy mniej kurzu, który jest na niej mocno widoczny) oraz podstawkę na modem z kablem o długości ok. 1 m, dzięki której modem będzie pracować w pozycji pionowej, odsunięty od anten WiFi routera. Jak dotąd nie sprawił on żadnego problemu przy współpracy z E3131s-2, chciałbym tylko, żeby miał jeszcze mocniejszy zasięg WiFi. Ustawiony jest on w domu z lat 80-tych, w pokoju na pierwszym piętrze. W pokoju na parterze, znajdującym się po przeciwnej stronie domu, zasięg jest już trochę za słaby (korzystając w tym miejscu czasami dochodzi do rozłączenia WiFi) Przy najbliższej okazji spróbuję jeszcze pokombinować coś z ustawieniem anten, aby lekko poprawić zasięg WiFi docierający na niższe piętro. Wcześniej Pani ta korzystała z routera TP-LINK TD-W8901N (dołączonego do neostrady) i on chyba lepiej radził sobie z objęciem zasięgiem całego domu, ale dokładniej nie mogę tego powierdzić. Data produkcji MBRN3000 to może być rok 2010 lub trochę nowszy, dlatego aukcja w której sprzedawany jest on jako urządzenie nowe z gwarancją może być trochę podkoloryzowana :-) i myślę że najlepiej jest kupić go po prostu z licytacji od zwykłych użytkowników, właśnie tak za ok. 30 zł. Ostatnia aktualizacja firmware jest chyba z 2016 r (może jeszcze będą kolejne), co jest dużym plusem, gdyż według wyszukanych informacji raczej nie istnieje dla niego alternatywne oprogramowanie. Podsumowując, jeśli ma to być konfiguracja maksymalnie budżetowa, świadomie ograniczona z tego powodu do 3G+, to ten router (ale zakupiony najlepiej z licytacji za ok. 30 zł) wraz z modemem E3131s-2 zasługuje na polecenie. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|