![]() Szybkie szukanie |
LTE z play i aero2 na jednym routerze
|
05-02-2017, 16:24
|
|||
|
|||
LTE z play i aero2 na jednym routerze
mimo, że to "mercedes" wśród modemów i sam takiego używam na swoim głównym łączu do internetu, to w przeciwieństwie do @Arathefu nie chcę promować już E398, bo:
- jest stary, - stosunkowo drogi (ze względu na uniwersalność, czyli kompatybilność niemal z każdym starym routerem obsługującym modemy LTE), - nie wspiera pasma LTE 800MHz (B20) - i jest zaledwie 3 kategorii (chodzi o hipotetyczną prędkość wynegocjowanego linku download na 100Mbps, oczywiście w praktyce nie uzyskasz takich wyników, a już na 100% z takim routerem, ale istotną kwestią jest to, że modemy wyższych kategorii uzyskują lepsze wyniki w tych samych warunkach o ile stacja bazowa jest wystarczająco nowoczesna) ale skoro już masz ten router (rozumiem, że masz TP-Link TL-MR3420v2), to dokup do niego jakiś modem tyle, że w tej dziedzinie nie ma nic pewnego, bo TEN SAM model modemu występuje często (mimo identycznych oznaczeń modelu) w dziesiątkach wariantów (istotnie różniących się firmware, natomiast grzebanie w firmware modemu robisz na swoje ryzyko, niedawno był user który strasznie pyskował, że nie mamy opisu awaryjnego flashowania takiego modemu, ale mimo, że ostatecznie sam to zrobił na podstawie rosyjskojęzycznego forum, jak twierdził kilka razy, to potem nie zdobył się na opis…), za ten burdel na rynku możesz podziękować "walizkowym importerom", ale z drugiej strony dzięki nim sprzęt jest stosunkowo tani generalnie odradzam ten model routera (niezależnie która to wersja sprzętowa), bo ma kilka istotnych niedoróbek, ale nie będę wydawał pieniędzy z twojej kieszeni pisząc "wywal go do kubła, a kup taki to a taki model producenta xxx a potem wrzuć do niego alternatywne firmware (co może się nie udać), albo niemal dowolny model producenta yyy, który jest wyjątkowo drogi, ale za to działa bez przeróbek…", modele routerów które ja polecam już zapewne znasz, skoro poczytałeś, ale są inni doświadczeni użytkownicy i oni polecają swoje wybory, których ja nie promuję bo nie mam takiego "przemiału" sprzętu, aby je dostatecznie przetestować samemu lub chociaż wśród znajomych "z reala") jeśli czujesz się na siłach na alternatywny soft, to nawet występuje taka możliwość w przypadku routera który posiadasz (ale weź pod uwagę, że jest on mocno przestarzały i bieżące wydania alternatywnego softu są BEZ interfejsu graficznego, a jeśli chcesz mieć coś alternatywnego i łatwego to np. ostatnie działające wydanie polskiego gargoyle czyli 1.6.2.2 jest z 2014 roku i nie będzie nowszego) kwestia zapewnienia działania w LTE zależy też od kilku kwestii 1) jeśli masz dobry sygnał sieci Play w LTE to nie musisz nic robić, bo każdy modem LTE domyślnie pracuje w trybie LTE (a nawet jeśli wskutek awarii sieci itp. spadniesz chwilowo do 3G to nie ma jeszcze tragedii - kumulacja środków z doładowań umożliwia w RBM DIL awaryjnie dokupienie płatnego pakietu danych, to jest oferta, która "nie zżera sama kasy" jeśli nie ma pakietu, tylko na lejku 16kbps nie da się działać) 2) cyrk zaczyna się wtedy gdy nie masz takiego sygnału - wtedy dopiero konieczne jest wymuszenie pracy w LTE tu powinienem napisać akapit o wymuszeniu, albo o braku takiej możliwości, ale go nie napiszę bo, już mi "powietrze zeszło" na dalsze pisanie, ponieważ w zasadzie wszystko co wypłodziłem powyżej jest wtórne i gdybyś poczytał forum to pewnie już byś to wszystko wiedział… a te informacje i tak są już na forum - a przy zakupie po prostu pytaj sprzedawców o możliwości modemu Statystyki Folding@home |
|||
![]() Ekonomista (2017-02-05) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|