![]() Szybkie szukanie |
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
|
06-04-2016, 08:15
|
|||
|
|||
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
I jeszcze kilka uwag ogólnych:
1. W telefonie agregacja pasm nie jest potrzebna (nawet LTE nie jest aż takie ultra ważne według mnie, ale jak już jest, warto mieć), bo telefon jako taki tych szybkości nie zje, bo nie ma co z tym zrobić. Dopiero w specyficznych zastosowaniach - np. jak udostępnianie internetu do komputera, czy transmisje live video z telefonu - zaczyna to mieć znaczenie. Pamiętaj, że do dziś w Polsce nie można odbierać zwykłych rozmów głosowych w LTE - jesteśmy zrzucani na czas rozmowy do 3G/2G (dlatego między innymi nie ma możliwości oficjalnego wymuszenia LTE w telefonach, bo to by zablokowało podstawową ich funkcję ![]() 2. Podobnie głównego telefonu nie wybierałem pod względem technologii i pasm, tylko funkcji, które chciałem - stąd Samsung Note (aż do 3) i teraz Xiaomi RedMi Note 3 - ten ostatni nie ma ani kategorii 6-9, ani nawet wszystkich naszych pasm LTE - ale to mi zupełnie nie przeszkadza wygodnie przez niego rozmawiać i korzystać z netu. Najważniejsze, czyli LTE1800FDD ma. Wybrałem go z powodu stosunku jakości do ceny - sprzęt działający lepiej niż SGS3 w cenie 2,5 niższej bez niepotrzebnych dupereli. I popieram: dwa najlepsze urządzenia w historii swojej kupowałem podobnie szopen: HP nc6000 (poleasing z francuską klawiaturą za 1/3 ceny wyjściowej) i uzywałem wiele lat, albo jak teraz mam HP Envy 17, seria 3 - który już mam 3 lata i nie znajdę podobnego laptopa przez wiele lat: mogę tu fabrycznie włożyć 2 dyski powyższone (12,5mm), a w sumie mogę mieć ich aż 4: mSATA, 2 standardowo i jeden zamiast napędu CD. Póki elektronika w nim będzie żyła to nie planuję zmiany. Do pisania i nawet nadawania transmisji live z 4 kamer - nic więcej nie potrzebuję, a postęp w komputerach jakby się chwilowo zatrzymał. Jak dbamy o sprzęt - służy nam latami. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|