![]() Szybkie szukanie |
Router do domu jednorodzinnego
|
24-02-2016, 14:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2016 14:09 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Router do domu jednorodzinnego
co do zestawu antenowego, to proponuję również coś w guście tego co zaproponował Jakub, tj. dwuantenowy zestaw na 1800MHz, ale zacząłem jakby od końca - a jak się sprawy mają na miejscu tj. w domu, a nie pod stacją bazową (mam na myśli sytuację choćby przy oknie od strony stacji bazowej, jeśli masz jakąkolwiek antenkę można pomyśleć o wystawieniu jej na zewnątrz)?
Godlewski95 napisał(a):Co do puszczenia anteny routera na dół to nie jest lepiej postawić na dole dowolny router choćby jakiegoś niedrogiego tplinka i kablem ethernet poprowadzić internet od dovado do tplinka?zdecydowanie lepiej, (nawet miałem to napisać w odpowiedzi do rozwiązania sugerowanego wyżej, ale wyszła pilniejsza kwestia braku grafiki i zapomniałem ![]() Godlewski95 napisał(a):Jest jakaś tańsza alternatywa dla dovado pro tak z czystej ciekawości?Dovado Pro ma dość ciekawe rozwiązania (w tym co najmniej częściową integrację z inteligentnym domem, oczywiście pod warunkiem użycia jakiegoś kompatybilnego systemu) jeśli miałoby być budżetowo, a w przyszłości planujesz jakiś sprzęt dovado jako główny router, to możesz pomyśleć o starym modelu Tiny (bez AC) uzupełniony o dodatkowy AP na innym pietrze, choć możesz oczywiście pomyśleć o dowolnym innym routerze ze wsparciem dla modemów jeśli masz wciąż możliwość sensownego okablowania domu to z niej skorzystaj (kładąc kable kat. 5E lub 6), bo mimo szalonego rozwoju technologii bezprzewodowych wciąż zwykły etehernet wygrywa z nimi (tylko niech instalację zaprojektuje ktoś z głową - wszystkie powinny zbiegać się w "serwerowni" ![]() a w kwestii rozwiązań bezprzewodowych zwykle lepiej i wygodniej umieścić kilka AP (nawet z ograniczoną mocą) do czego możesz użyć takie okablowanie robiłeś już jakieś testy jak zachowuje się WiFi w tym domu? mi się trafiały zarówno przypadki, gdy bezproblemowo ogarniałem dwukondygnacyjny dom ~200m^2 z AP wbudowanego w router jak i takie gdy problematyczne było zapewnienie zasięgu w 50m^2 mieszkaniu w bloku nawet stosując klika AP (- tu ostatecznie udało się to ogarnąć stosując 2xAP w tym jeden w routerze, ale wymagało to dość przecyzyjnego dobrania ich lokalizacji) niemal wszystko zależy od konstrukcji ścian i stropów (oraz w tym 2 przypadku dodatkowo od otoczenia - ściany dzielące mieszkanie na pokoje były z dobrze zbrojonego żelbetu, natomiast ściany do sąsiadów chyba z papieru ![]() Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Router do domu jednorodzinnego - Godlewski95 - 20-02-2016, 11:24
Router do domu jednorodzinnego - jakubd - 22-02-2016, 01:18
Router do domu jednorodzinnego - Godlewski95 - 23-02-2016, 21:46
Router do domu jednorodzinnego - szopen - 23-02-2016, 22:26
RE: Router do domu jednorodzinnego - Godlewski95 - 24-02-2016, 10:30
Router do domu jednorodzinnego - szopen - 24-02-2016 14:06
|