[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niepożądana zmiana BTS
26-10-2015, 17:54
Niepożądana zmiana BTS
dypol napisał(a):Wpadło mi do głowy takie rozwiązanie, właśnie próbuję od Play wydębić lokalizację i pasma niechcianych BTSów, na razie udzielają wymijających odpowiedzi, ale może da radę. W bazie BTSearch te stacje nie figurują. Czy do wymuszenia pracy na konkretnym paśmie konieczna jest zmiana firmware routera na OpenWrt?
Zapomnij o operatorze.
Masz BTSearch, oraz sam możesz próbować. - wstęp: http://jdtech.pl/2014/11/jak-daleko-mam-...kowej.html
Wymuszanie pasm robisz w komputerze, a potem możesz włożyć modem do routera. Wszystko masz na forum tutaj (w temacie Aero2, ale to bez znaczenia): http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei
dypol napisał(a):Zastanawia mnie czy to, że modem próbuje łączyć się z BTSem niezapewniającym nawet siły sygnału wystarczającej do połączenia oznacza, że modem "nie widzi" innej, lepszej możliwości połączenia (tzn. "mojego" BTSa)? Czy może raczej z powodu jakieś technicznej ułomności (wada oprogramowania?) ignoruje taką możliwość?
To może być kwestia priorytetów ustawionych w sieci - np. ten "bliższy" jest na UMTS 2100, gdzie pojemność sieci jest większa (mają więcej kanałów do wykorzystania), ale przesadzone ustawione powodują, że modem upiera się na przeskok na BTS, którego sygnał jest za słaby do utrzymania ruchu, a poza tym masz antenę na 900 MHz, a nie 2100 - to tylko przykład wyjaśnienia, bo nie sprawdziłeś pasm.
dypol napisał(a):Czy istnieje jakiś program umożliwiający przegląd dostępnych połączeń i zmianę BTSa?
Wszystkie stacje bazowe UMTS nadają jednocześnie na jednej częstotliwości, o wyborze decyduje ustawienie liczby kodującej sygnał danej stacji bazowej, ale modemów z możliwością wyboru BTSa konkretnego nie spotkałem. Znam tylko kilka zabytkowych telefonów Nokia, które mają odpowiednie funkcje, choć grzebiąc odpowiednio głęboko za pomocą Netmonitora.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik podziękował użytkownikowi jakubd za tę wiadomość:
dypol (2015-11-24)
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Niepożądana zmiana BTS - dypol - 26-10-2015, 13:57
Niepożądana zmiana BTS - jakubd - 26-10-2015, 15:35
RE: Niepożądana zmiana BTS - dypol - 26-10-2015, 17:09
Niepożądana zmiana BTS - szopen - 26-10-2015, 17:34
Niepożądana zmiana BTS - jakubd - 26-10-2015 17:54
RE: Niepożądana zmiana BTS - dypol - 27-10-2015, 19:51