![]() Szybkie szukanie |
WWAN LTE, czyli karty minipci-e z obsługą LTE
|
08-09-2015, 12:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2015 12:03 przez bakahk.)
|
|||
|
|||
RE: WWAN LTE, czyli karty minipci-e z obsługą LTE
ogólnie wrażenie po przeczytaniu tematu jest co najmniej dołujące (jak zawsze jak wracam do tematu WWAN + LTE);
drzewiej bywało tak, iż wbudowany "modem" był czymś nie dość, że ekstra, to jeszcze prawie niespotykanym; jednocześnie czasami podnoszącym ceny urządzenia o relatywnie (wglądem wartości podzespołów) astronomiczne kwoty; nie inaczej było z tabletami, bez modemu i z modemem = +$$$, a już z super nowoczesnym LTE to wymiata; z drugiej strony nastały takie a nie inne czasy, z teoretycznym dostępem do WiFi, a i z hotspototelefonem u każdego w kieszeni; co nawiasem mówiąc zachęca do dyskusji "wbudowany vs po co?", którą miałem okazje kilkukrotnie przeprowadzić; żeby nie być zupełnie gołosłownym, względem sedna tematu: trafił w moje ręce DELL, 6430u, "oczywiście" jest miejsce na modem, są kabelki, jest "gniazdo SIM" itd. i tu zaczynają się schody; abstrahując iż ten konkretny egzemplarz miał zamontowany modem DW5520 aka. Novatel EU870D którego instalacja na Windows 7x64 jest nieco utrudniona to, żal **** ściska jaki jest dostęp "wewnętrznych modemów LTE / WWAN na mPCIe czy M.2" które działają w Polskich/Europejskich standardach a nie np. tylko dla USA... wracając do "przedmowy": przeszedłem przez naście modemów "3G" w różnych konfiguracjach, nie dziwiłem się specjalnemu "brandowaniu" urządzeń, czy ograniczaniu obsługi do konkretnych serii, nie dziwiłem się również innym narzuconym ograniczeniom, niemniej dalej szkoda mi braku większego wsparcia dla "Europy" w WWAN LTE tak samo jak np. dla DualSim Active; w skrócie telegraficznym, bajka pt. "jeśli chcesz mieć wbudowany modem": 1) czy jest odpowiednie/wolne złącze (np. mPCIe lub M.2)? 2) czy jest okablowanie / anteny? 3) czy jest port/czytnik kraty SIM (co nie do końca musi być takie oczywiste...)? 4) jakie (jeśli) modele modemów są dedykowanego wg. producenta dla tego modelu laptopa? 5) czy interesujący nas modem spełnia wymagania do pracy w "polskim LTE"? linki z tematu: https://techship.se/products/category/lte-modules/ http://consumer.huawei.com/en/solutions/.../index.htm warte uwagi urządzenia (o dostępności czy cenie, tym bardziej w PL, nie wspomnę): Huawei ME909u-521 Sierra Wireless AirPrime MC7710 ... kiedyś był w Morelach za 213 zł... ![]() p.s mnie się marzy mPCIe + LTE + do 300 zł + realnie działający na DELL`u z Win7x64 ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|