![]() Szybkie szukanie |
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+)
|
25-08-2015, 16:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2015 16:02 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+)
powiem krótko - wśród użytkowników forum modem E3351 od tego sprzedającego masz Ty, ja i Jakub
(jak dotąd nikt inny się nie przyznał) ja uznaję go za HIT sezonu z następujących powodów (kolejność nieprzypadkowa, ale to moje osobiste odczucia - dla innych co innego może być ważniejsze), przypomnę jeszcze, że nie jestem jego sprzedawcą, (i nie mam z nim żadnych powiązań, ba zapłaciłem więcej niż większość by mieć komplet z pudełkiem), więc to opinia zwykłego użytkownika różnych modemów GSM PLUSY - cena (dotyczy wspomnianej wyżej aukcji) - szybkość dostawy (również zależna od tego gdzie się kupuje) - bardzo przyzwoita czułość (choć z braku zaawansowanych informacji diagnostycznych nie porównywałem z E3131, to jednak używałem go na znanej sobie trasie stąd subiektywna ocena czułości) - szybkość modemu (mam na myśli tytułowe 42Mbps oczywiście to jest wartość teoretyczna) - szybkość inicjalizacji HiLinka (po poprawnej konfiguracji jest to ~25 sekund od podłączenia do USB, czasy w sieci Aero2, minimalny czas to ~19sek. zależy on od warunków zasięgowych, w przypadku karty niezalogowanej do sieci od dłuższego czasu ten czas wydłuża się do około 2-3 minut, ale modem nie ma wtedy nic do rzeczy - to już jest kwestia operatora) - w miarę intuicyjna konfiguracja oraz obecność gotowych profili połączeń dla dużych operatorów - brak obsługi 2G (jest atutem tylko w przypadku Aero2) - obsługa SMS (wbrew pozorom nie wszystkie modemy ją mają dostępna dla użytkownika) MINUSY - brak obsługi 2G (dotyczy pozostałych sieci niż Aero2, wciąż w PL są miejsca, gdzie jest jedynie zasięg 2G) - brak możliwości zaawansowanej konfiguracji - webUI jest dość ubogie - brak obsługi USSD (przez wbudowane webUI) może być to szczególnie istotna wada dla użytkowników niektórych taryf - brak gniazda antenowego (dzięki sporej czułości można przymknąć na to oko, o ile używamy go w miejscach o przyzwoitym pokryciu zasięgiem, niestety szczególnie w niektórych okolicach wiejskich to może być decydująca wada) - nietypowe rozwiązanie wtyku USB (które powoduje problemy w niektórych laptopach z powodu braku właściwego styku z gniazdem…) - brak mozliwości przełączenia w tryb tradycyjny (a przynajmniej w tej chwili nie jest znana metoda) - nieznany status współpracy z win10 (choć to raczej wina microsoftu, bo hilinki huawei'a bezproblemowe współpracują z Windowsami od xp sp2 do win 8.1) - brak gniazda micro-SD (właściwie nigdy nie skorzystałem z możliwości włożenia karty do modemu, choć są i fani takiego rozwiązania) - temperatura podczas pracy (jest faktycznie bardzo wysoka, co rodzi obawy co do trwałości modemu, z drugiej strony taką temperaturę osiąga większość modemów LTE podczas pracy) jeśli coś mi jeszcze zaświta to dopiszę edit: przyszło: wtk USB, SMS, USSD już dopisane powyżej a co do E3131 to temat jest znany, przypomnę tylko, że w tej chwili w sklepach zwykle bywa wersja h-2 (w cenie oscylującej wokół 100zł za nowy u polskiego operatora) więc pozostaje kupno używanego lub z importu (czyli zwykle hilinka) jeszcze jedna ciekawostka - do interfejsu HiLinka można się dostać wpisując w pasek adresu przeglądarki 3.home czyli http://3.home co nas przekieruje do: http://3.home/html/index.html (oczywiście dotyczy to wyłącznie wersji modemu pochodzącej z sieci "three") ta metoda nie dotyczy HiLinka podpiętego do routera (i obu urządzeń skonfigurowanych w/g posta #18) spag napisał(a):Mozliwe ze takie przekierowanie jest wynikiem zaszycia opcji w dashboardzie ze jesli "nie masz środków na koncie"to jest zwyczajny szit reklamowy - prezentowana jest wyszukiwarka google w oprawie graficznej "three" plus oczywiście wszystkie linki do zarządzania kontem (co oczywiście jest jakimś ułatwieniem dla użytkowników "three"), zajrzyj pod linka: http://mybroadband.three.co.uk/bb/mobile...ongle_home i jeszcze 3 słowa o resetowaniu się modemu - potwierdzam to co napisał Jakub - w niektórych laptopach i routerach mogą być problemy z wydolnością zasilania, ale ja zaobserwowałem coś innego - w niektórych laptopach resety powoduje zbyt luźny wtyk USB (brak mu prostokątnej blaszki ekranującej złącze, co powoduje słabą stabilność mechaniczną w niektórych gniazdach) rozwiązaniem tego problemu jest użycie przedłużacza USB (ale koniecznie przyzwoitej jakości i możliwie najkrótszego, bo tandetny przedłużacz bywa źródłem problemów z zasilaniem i kółko się zamyka ![]() Statystyki Folding@home |
|||
![]() Lorek (2015-08-25) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|