[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+)
25-08-2015, 16:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2015 16:02 przez szopen.)
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+)
powiem krótko - wśród użytkowników forum modem E3351 od tego sprzedającego masz Ty, ja i Jakub
(jak dotąd nikt inny się nie przyznał)

ja uznaję go za HIT sezonu z następujących powodów (kolejność nieprzypadkowa, ale to moje osobiste odczucia - dla innych co innego może być ważniejsze), przypomnę jeszcze, że nie jestem jego sprzedawcą, (i nie mam z nim żadnych powiązań, ba zapłaciłem więcej niż większość by mieć komplet z pudełkiem), więc to opinia zwykłego użytkownika różnych modemów GSM

PLUSY
- cena (dotyczy wspomnianej wyżej aukcji)
- szybkość dostawy (również zależna od tego gdzie się kupuje)
- bardzo przyzwoita czułość (choć z braku zaawansowanych informacji diagnostycznych nie porównywałem z E3131, to jednak używałem go na znanej sobie trasie stąd subiektywna ocena czułości)
- szybkość modemu (mam na myśli tytułowe 42Mbps oczywiście to jest wartość teoretyczna)
- szybkość inicjalizacji HiLinka (po poprawnej konfiguracji jest to ~25 sekund od podłączenia do USB, czasy w sieci Aero2, minimalny czas to ~19sek. zależy on od warunków zasięgowych, w przypadku karty niezalogowanej do sieci od dłuższego czasu ten czas wydłuża się do około 2-3 minut, ale modem nie ma wtedy nic do rzeczy - to już jest kwestia operatora)
- w miarę intuicyjna konfiguracja oraz obecność gotowych profili połączeń dla dużych operatorów
- brak obsługi 2G (jest atutem tylko w przypadku Aero2)
- obsługa SMS (wbrew pozorom nie wszystkie modemy ją mają dostępna dla użytkownika)

MINUSY
- brak obsługi 2G (dotyczy pozostałych sieci niż Aero2, wciąż w PL są miejsca, gdzie jest jedynie zasięg 2G)
- brak możliwości zaawansowanej konfiguracji - webUI jest dość ubogie
- brak obsługi USSD (przez wbudowane webUI) może być to szczególnie istotna wada dla użytkowników niektórych taryf
- brak gniazda antenowego (dzięki sporej czułości można przymknąć na to oko, o ile używamy go w miejscach o przyzwoitym pokryciu zasięgiem, niestety szczególnie w niektórych okolicach wiejskich to może być decydująca wada)
- nietypowe rozwiązanie wtyku USB (które powoduje problemy w niektórych laptopach z powodu braku właściwego styku z gniazdem…)
- brak mozliwości przełączenia w tryb tradycyjny (a przynajmniej w tej chwili nie jest znana metoda)
- nieznany status współpracy z win10 (choć to raczej wina microsoftu, bo hilinki huawei'a bezproblemowe współpracują z Windowsami od xp sp2 do win 8.1)
- brak gniazda micro-SD (właściwie nigdy nie skorzystałem z możliwości włożenia karty do modemu, choć są i fani takiego rozwiązania)
- temperatura podczas pracy (jest faktycznie bardzo wysoka, co rodzi obawy co do trwałości modemu, z drugiej strony taką temperaturę osiąga większość modemów LTE podczas pracy)

jeśli coś mi jeszcze zaświta to dopiszę
edit: przyszło: wtk USB, SMS, USSD już dopisane powyżej

a co do E3131 to temat jest znany, przypomnę tylko, że w tej chwili w sklepach zwykle bywa wersja h-2 (w cenie oscylującej wokół 100zł za nowy u polskiego operatora) więc pozostaje kupno używanego lub z importu (czyli zwykle hilinka)

jeszcze jedna ciekawostka - do interfejsu HiLinka można się dostać wpisując w pasek adresu przeglądarki 3.home czyli
http://3.home
co nas przekieruje do:
http://3.home/html/index.html
(oczywiście dotyczy to wyłącznie wersji modemu pochodzącej z sieci "three")
ta metoda nie dotyczy HiLinka podpiętego do routera (i obu urządzeń skonfigurowanych w/g posta #18)

spag napisał(a):Mozliwe ze takie przekierowanie jest wynikiem zaszycia opcji w dashboardzie ze jesli "nie masz środków na koncie"
to jest zwyczajny szit reklamowy - prezentowana jest wyszukiwarka google w oprawie graficznej "three" plus oczywiście wszystkie linki do zarządzania kontem (co oczywiście jest jakimś ułatwieniem dla użytkowników "three"), zajrzyj pod linka:
http://mybroadband.three.co.uk/bb/mobile...ongle_home

i jeszcze 3 słowa o resetowaniu się modemu - potwierdzam to co napisał Jakub - w niektórych laptopach i routerach mogą być problemy z wydolnością zasilania,
ale ja zaobserwowałem coś innego - w niektórych laptopach resety powoduje zbyt luźny wtyk USB (brak mu prostokątnej blaszki ekranującej złącze, co powoduje słabą stabilność mechaniczną w niektórych gniazdach) rozwiązaniem tego problemu jest użycie przedłużacza USB (ale koniecznie przyzwoitej jakości i możliwie najkrótszego, bo tandetny przedłużacz bywa źródłem problemów z zasilaniem i kółko się zamyka Big Grin)

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik podziękował użytkownikowi szopen za tę wiadomość:
Lorek (2015-08-25)
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Huawei E3351 43,2Mb/sHSPA+ - jakubd - 19-08-2015, 11:27
Huawei E3351 43,2Mb/sHSPA+ - Lorek - 19-08-2015, 15:02
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+) - szopen - 25-08-2015 16:22
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+) - krix - 10-09-2015, 01:36