![]() Szybkie szukanie |
Jaki router stacjonarny do Play LTE
|
17-12-2014, 18:03
|
|||
|
|||
Jaki router stacjonarny do Play LTE
cointreau napisał(a):rozwiązaniem całościowym problemu, który przedstawiłem jest wyłącznie jednoczesna zmiana routera i modemu?jeśli nie chcesz się nauczyć niczego nowego to tak- najłatwiejsza jest wymiana sprzętu sugeruję Huawei B593, który jest zintegrowanym stacjonarnym routero-modem LTE z okazji tego, że zaczęto sprowadzać wersję dla Vodafone cena tego modelu (przynajmniej w wersji Vodafone) spadła sporo poniżej 500zł jakkolwiek posta z 12.12.14 nie czytałem wcześniej, zacznę od końca cointreau napisał(a):5. Modem E3372 łączy się w trybie RAS i to jest główna przyczyna bariery 15Mb/s?TNI nie pokazuje trybu pracy modemu, to Ty decydujesz w jakim trybie jest skonfigurowane TNI (a "fabrycznie" jest wybrany RAS), swoją drogą tego trybu nie przestawia się w modemie, po prostu on go wspiera lub nie niektóre modemy pracują zarówno w RAS jak i NDIS, nie miałem w ręce E3372 ale podejrzewam, że w TNI należy po prostu wybrać "NDIS Huawei", aby uzyskać pracę w NDIS tak swoją drogą nie ma to znaczenia, bo w Mobile Partner (niezależnie od tego jak się nazywa) instalowanym z wirtualnego CD też można podejrzeć CID cointreau napisał(a):4. Może zmiana routera na inny (np. TP-WDR3600) [...] ale uwzględniając to, że ma on większy flash, wgranie Gargoyle jest dużo łatwiejsze i to mnie właśnie motywuje. W tej sytuacji nie będę musiał wgrywać żadnych składników, tylko jeden plik, tak jak aktualizuje się firmware w TP?owszem wydanie Cezarego (by obsy) w wersji dla routerów z >=8MB flasha zawiera wszystkie moduły ewentualnie potrzebne do obsługi dowolnego modemu gsm usb natomiast w wersji dla routerów z 4MB czasem trzeba sobie co nieco doinstalować z konsoli cointreau napisał(a):3. MR3220 jest tutaj wąskim gardłem i dlatego powinienem zmienić oprogramowanie na Gargoyle?nie wiem czy jest "wąskim gardłem" ![]() wystarczy, że podepniesz modem bezpośrednio (najlepiej z użyciem przedłużacza, aby miejsce pracy modemu było IDENTYCZNE) do komputera i wykonasz dostatecznie dużą ilość testów (choćby na speedtest.net) testy należy wykonywać przemiennie po kilka bezpośrednio na komputerze i przy podłączeniu modemu przez przez router (zajmie to może i cały dzień i to jest jedyna trudność), router podczas testów należy podpiąc kablem (wifi może mieć wpływ na pogorszenie wyników jeśli mieszkasz w bloku, w którym każdy ma własne wifi) cointreau napisał(a):1. Domyślam się, że zdalnie nie mogę sprawdzić z którego nadajnika odbieram sygnał, [...] Jedynym wyjściem jest po prostu pojechanie pod stację i zorientowanie się, czy zmienia się parametr CID ?tak najlepiej CIDy sprawdzić osobiście, baza btsearch może być nieaktualna (operatorzy czasem zmieniają CIDyz przyczyn technicznych, a baza btsearch jest tworzona przez hobbystów) cointreau napisał(a):po podłączeniu modemu do laptopa (zasięg UMTS) [...]Osiągane prędkości: między 6Mb/s, a 15Mb/s (tej górnej wartości nigdy nie przekroczyłem, a chciałbym to poprawić).prawdopodobnie przyczyną jest połączenie UMTS a nie LTE jakkolwiek, nawet w LTE nikt nie zagwarantuje żadnej prędkości... jeśli zajrzałeś pod linka zaproponowanego przez kol. mrrowek to nie dziwię się, że boisz się zaczynać przygodę z gargoyle ![]() Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|