[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki router stacjonarny do Play LTE
12-12-2014, 16:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2014 16:13 przez cointreau.)
RE: Jaki router stacjonarny do Play LTE
Witam wszystkich na początku...

Przeczytałem większość wątków dotyczących działu LTE, ale nie byłem w stanie zorientować się ostatecznie w kilku kwestiach, dlatego postanowiłem napisać i mam nadzieję, że mi pomożecie.

Otóż, korzystam obecnie z takiego zestawu: Huawei E3372 (modem tradycyjny) + router TL-MR3220 (v.2). Sprzęt znajduje się wewnątrz pomieszczenia, zaraz przy oknie, dodatkowo mam podpięty aktywny HUB. Nie mam możliwości zamontowania anteny zewnętrznej z uwagi na wynajem mieszkania.

Przed podpisaniem umowy postanowiłem przetestować internet LTE na kartę u tych operatorów, którzy oferują zasięg w mojej okolicy...rozpocząłem od Play'a.

Mobile Partner:
RSSI: - 72dBm, a -85dBm (w zależności od pory dnia)
Cell ID: 0022D738, ale czasami łączę się również z: 0021D432

TNI: po podłączeniu modemu do laptopa (zasięg UMTS), program sugeruje, iż pracuje on w trybie RAS.

Osiągane prędkości: między 6Mb/s, a 15Mb/s (tej górnej wartości nigdy nie przekroczyłem, a chciałbym to poprawić).

W związku z powyższym:
1. Domyślam się, że zdalnie nie mogę sprawdzić z którego nadajnika odbieram sygnał, tzn. z ul.Kościuszki, czy Lipińskiego? Jedynym wyjściem jest po prostu pojechanie pod stację i zorientowanie się, czy zmienia się parametr CID ?
2. Maksymalne ograniczenie prędkości wiąże się z tym, że Play nakłada je nieoficjalnie na użytkowników pre-paid?
3. MR3220 jest tutaj wąskim gardłem i dlatego powinienem zmienić oprogramowanie na Gargoyle? Pytam, chociaż pewnie bym sobie z tym nie poradził, bo z tego co tutaj sugerowaliście, router ten ma tylko 4MB flash'a i poza głównym software'em trzeba wgrywać jeszcze jakieś dodatkowe składniki Gargoyle...Chyba mnie to przerasta.
4. Może zmiana routera na inny (np. TP-WDR3600) rozwiąże problem? Podobno router ten nie obsługuje w standardzie modemów, ale uwzględniając to, że ma on większy flash, wgranie Gargoyle jest dużo łatwiejsze i to mnie właśnie motywuje. W tej sytuacji nie będę musiał wgrywać żadnych składników, tylko jeden plik, tak jak aktualizuje się firmware w TP?
5. Modem E3372 łączy się w trybie RAS i to jest główna przyczyna bariery 15Mb/s?
W takim jak razie przestawić go na tryb NDIS?
5a. Nie wiem, na ile informacja o trybie pracy jest wiarygodna, ponieważ nie potrafię tak skonfigurować TNI, aby odbierało sygnał LTE. Uruchomiłem ten program tylko po to, aby sprawdzić w jakim trybie modem działa, gdyż to może mieć wpływ na kwestię, którą poruszam. Tylko, czy istnieje taka zależność: tryb pracy modemu (RAS,NDIS), a rodzaj zasięgu (UMTS;LTE) ? Jeśli tak, to czy mogę założyć, że również na LTE modem ten będzie pracował w RAS?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie !
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Jaki router stacjonarny do Play LTE - cointreau - 12-12-2014 16:06