![]() Szybkie szukanie |
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci
|
12-09-2014, 23:20
|
|||
|
|||
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci
Rozwiązałem swój problem, w swoim firewallu zacząłem monitorować połączenia lokalne i wyczaiłem, że faktycznie chodzi o port 515. Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję, a szczególnie szopenowi za pomocne uwagi i poświęcenie trochę czasu. Jestem kompletnym laikiem, jeszcze 2 lata temu nie miałem pojęcia, że istnieją routery z możliwością podpięcia modemu 3G
![]() Odpowiadając na wcześniej zadane przez szopena pytanie: tak, korzystam z Internetu dostarczanego przez Orange. Do mojej sieci domowej mogę dostać się tylko wtedy, gdy łączę się z zewnątrz również za pomocą Orange oraz gdy mój router domowy ma "odpowiedni" wewnętrzny adres IP. Nie wiem do końca co znaczy odpowiedni, zauważyłem po prostu, że z niektórymi adresami nie jestem w stanie się połączyć. Więc napisałem skrypt dla routera, którego zadaniem jest rozłączanie połączenia dopóki nie otrzyma adresu zaczynającego się na określony zestaw cyfr (który wcześniej przetestowałem). Po nawiązaniu takiego połączenia router wysyła mi maila z adresem IP. Następnie ręcznie przypisuje go w usłudze DDNS do mojej domeny i w ten sposób nie muszę za każdym razem konfigurować portu drukarki. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|