![]() Szybkie szukanie |
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci
|
10-09-2014, 15:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2014 15:14 przez PMN.)
|
|||
|
|||
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci
szopen, Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozwól, że jeszcze doprecyzuję.
1. Drukarka ma statyczny, wewnętrzny adres. 2. Jak mam się upewnić, o który port chodzi? 4. Z DDNS jest taka ciekawa sprawa. Do niedawna router dostawał publiczny (zmienny) adres IP, więc z DDNS nie było kłopotu. Jakiś czas temu to się zmieniło. Router dostaje prywatny adres (typu 10.xxx), natomiast adres zewnętrzny (przypisany do domeny w DDNS) oczywiście jest inny. Problem obchodzę tak, że router wysyła mi na maila swój adres (10.xxx) za każdym razem, gdy go zmieni. Ja mogę dostać się do mojej sieci domowej z zewnątrz pod warunkiem, że mam dostęp do Internetu od tego samego operatora, co moja sieć domowa. Mogę oczywiście ręcznie przypisać otrzymany mailem adres IP do określonej domeny. I tu dwa pytania: I) czy da się jakoś zautomatyzować ten proces - tj. co zrobić, żeby router przedstawiał się swoim wewnętrznym adresem IP II) zakładając, że już się z tym uporam i mam faktyczny (wewnętrzny) adres IP routera przypisany do mojej domeny oraz znam port, na którym działa wydruk i go przekieruję, jak skonfigurować w ustawienia drukarki w komputerze? [może to banalne, ale nie jestem biegły ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|