[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci
10-09-2014, 14:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2014 14:56 przez szopen.)
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci
1) adres IP drukarki powinieneś ustawić statycznie (albo przez jej konfigurację albo przez powiązanie adresu IP i MAC)
2) przekierować port(y) używane przez jej printserwer (jeśli korzysta z IPP to pewnie to jest 631)
3) zabezpieczyć wydruk przez printserwer hasłem (o ile oferuje taką możliwość) lub chociaż stworzyć regułkę na godziny dostępu
4) (to już chyba zrobiłeś) użyć DDNS aby nie napotkać problemu zmienionego adresu WAN i wygodnie skonfigurować sobie drukarkę np. w systemie notebooka
(każda zmiana IP będzie powodowała problemy i konieczność ponownej konfiguracji klienta, więc nawet mając statyczny adres warto użyć DDNS)

punkty 1 i 2 mają swoje ilustracje, drukarkę mam skonfigurowaną z IP statycznym więc nie widać jej na pierwszym obrazku
tak jak wspomniał Jakub rozwiązanie bez żadnych zabezpieczeń jest kiepskie (trafiłem już kiedyś na publicznie dostępny printserwer w hotelowej sieci, aby było ciekawiej jego nazwa wskazywała na lokalizację w kuchni restauracji ;D)

Załączone pliki Miniatury

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik podziękował użytkownikowi szopen za tę wiadomość:
PMN (2014-09-10)
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
EPSON SX235W - drukarka widoczna w sieci - szopen - 10-09-2014 14:42