[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet mobilny za granicą - Niemcy
04-06-2014, 04:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2014 15:01 przez szopen.)
Internet mobilny za granicą - Niemcy
0a) jeśli wychodzisz z założenia, że nie dasz sobie rady, to lepiej nie jedź!

0b) zaczęliśmy temat od d**y strony Wink - powinienem to chyba umieścić w 1 poście, ale nie zawsze cena jest najważniejsza Wink
czasem (poza miastami wręcz często) ważniejszy od niej jest zasięg - to akurat można sprawdzić na miejscu z polską kartą SIM (ręczny wybór operatora, musisz mieć zasięg w 3G, aby net działał sensownie, w roamingu prawdopodobnie będziesz mógł ręcznie zalogować się do każdej z dostępnych sieci, więc będziesz mógł tez porównać "kreski" zasięgu)

Lidl-Mobile, Tchibo, DiscoPlus wymaga zasięgu O2
Aldi-Talk/Medion-Mobile, mobilka, NettoKOM, Simyo to E-plus
Congstar, ja!mobil, Penny, DiscoTel to D1 (T-mobile)
Tui, RTL, Bild, Lycamobile, EDEKA to D2 (Vodafone)

przy okazji ustawienia dla
- Lidl-Mobile APN: pinternet.interkom.de, użytkownika i hasła brak
- Aldi/Medion APN: internet.eplus.de, użytkownika i hasła brak

dla innych sieci do znalezienia tam:
http://www.android-hilfe.de/apns-interne...-apns.html

0c) oprócz zasięgu (jeśli jest wybór sieci) może się okazać, że decydująca będzie odległość do danego marketu, wprawdzie doładowania do niektórych sieci są dostępne na stacjach benzynowych i niektórych marketach, ale w przypadku marketowych MVNO zazwyczaj nie są dostępne w innych miejscach niż "rodzimy market", doładowania online akurat dla Lidl-Mobile są możliwe, ale z innymi sieciami bywa różnie

0d) konieczne kroki
- zakup SIM i doładowania
- doładowanie
- zamówienie pakietu (SMS lub online)
- uruchomienie pakietu
- konfiguracja APN (opcjonalnie, jeśli telefon czy oprogramowanie modemu nie wykryje automatycznie)
- pierwsze połączenie z internetem (można oczywiście wcześniej licząc się ze sporymi kosztami)

1) kiedyś karty rejestracyjne były podobno dostępne w sklepach (nie spotkałem, jakkolwiek takie rozwiązanie ma podstawową wadę - aktywacja trwa minimum kilka dni, więc możliwe, że operator wycofał się z takiej formy rejestracji), jak jest obecnie nie wiem,
ale rejestracji na 100% możesz dokonać na infolinii lub online (kafejka internetowa, hot-spot, sąsiad, kolega, chyba nie jedziesz sam na pustynię? może możesz wykupić jakiś mały pakiet roamingowy na swojej polskiej karcie na wszelki wypadek?)
http://www.lidl.de/de/freischalten/s2724
podajesz numer telefonu i kod aktywacyjny, oba są na "ramce" karty SIM oraz swoje dane (w kolejnym kroku)
jeśli masz ZEROWĄ znajomość języka poproś kogoś o pomoc podczas rejestracji (skoro nie znasz słów oznaczających hasło czy numer telefonu, to ja nie wróżę sukcesu)
rejestracja jest równoznaczna z aktywacją
z dokładnością do kilku godzin opóźnienia, jeśli kartę masz nieaktywną kilka godzin po rejestracji, to trzeba wyłączyć i włączyć telefon, jeśli wciąż nie można dzwonić to należy wyłączyć i włączyć po pół godziny (itd. aż do skutku czyli możliwości wykonania połączenia), dostaniesz też jakieś SMSy, aktywacja pakietu internetu po włączeniu pakietu też nie jest natychmiastowa (póki nie dostaniesz potwierdzenia jest to dość drogo taryfikowane)

2a) pakiet za 15€ sam się przedłuża jeśli są środki na koncie
2b) nic się nie stanie, ale o ile się nie mylę będziesz musiał ponownie aktywować pakiet po doładowaniu,
(jakkolwiek może być tak, że zeżre kasę po doładowaniu Wink to by trzeba było doczytać, a nie mam na to zdrowia... bo nie znam niemieckiego, póki jesteś w PL możesz do tego celu zatrudnić google tłumacza
https://translate.google.pl/ )

3) jeżeli wracasz do PL na dłużej to w pierwszej kolejności warto wyłączyć wszelkie pakiety, wrócisz po miesiącu czy kilku do DE to włączysz je ponownie (jeśli nie wyłączysz to będą zżerać kasę, jeśli tylko będzie na koncie)

4) tam https://lidl.fonic.de/login wpisujesz nr telefonu i hasło

jeśli zapomnisz hasła możesz zawsze kliknąć w "Ich habe mein Kennwort vergessen."
przeniesie Cię na stronę resetowania hasła:
https://lidl.fonic.de/reset_password
gdzie masz wybór czy chcesz uzyskać hasło SMSem czy na e-mail (chyba SMS brzmi sensownie) oczywiście musisz poprawnie rozwiązać kod captcha (jest dość łatwy)

5) karta SIM w Lidl mobile ma ważność bezterminową dotyczy to również ważności środków na koncie (dla porównania w Lycamobile jest to zaledwie 180 dni od doładowania), nie wiem jak się sprawy mają w przypadku zerowej zawartości konta, więc lepiej nie dopuścić do jego wyzerowania

6) doładowania online - można płacić z konta PayPal, niestety obecnie dla Lidl i Fonic możliwe do wyboru nominały to tylko 20€ lub 30€
http://www.guthaben.de/
albo (tu dostępne tylko doładowania Fonic, brak dedykowanych Lidl)
https://www.aufladen.de
oczywiście pod tymi adresami można kupić doładowania również dla innych sieci

7) mimo tego, że zaledwie pól roku temu byłem sporo czasu w DE w pracy na zlecenie polskiej firmy, to było to takie zadupie, że w 3-gwiazdkowym hotelu internet wifi był tylko przy recepcji w innym budynku, ani też nie miałem czasu na wycieczki do miasta aby znaleźć jakiś market, więc nie udało mi się "na świeżo" nic nowego dowiedzieć na temat mobilnego internetu prepaid w tamtej okolicy,
w związku z tym uprzedzam - informacje mogą być nieaktualne - możliwe, że np. nie zauważyłem oznaczenia, że jakieś opisy (choćby w podanych powyżej na świeżo linkach) dotyczą np. oferty archiwalnej, czego nie zauważyłem bo nie znam niemieckiego! a zatem jak to bywa na forach - nie daję żadnej gwarancji, że wszystko zadziała tak jak jest opisane i że np. nie utopisz kasy bez sensu - chcesz mieć pewność sprawdź sam
(jak dla mnie również wydaje się być podejrzany brak informacji o opisanych pakietach internetowych bezpośrednio obecnie przy opisie taryfy classic, jak również informacja na ten temat tylko przy zestawie z modemem, kiedyś te opisy wyglądały inaczej, może to być zwykłe działanie marketingowe sugerujące zakup modemu do taryfy internetowej, ale może też być tak, że wprowadzono podział na dostępne taryfy w zależności od zakupionej karty SIM czy zestawu, niestety będziesz pierwszy który to zweryfikuje w praktyce)

8) i weź chociaż słownik niemiecko-polski/polsko-niemiecki, panie pracujące na kasach w marketach często nie znają innego języka niż niemiecki (albo nie chcą używać żadnego innego języka?)

a na absolutny koniec dodam parę ostrzeżeń o niektórych praktykach operatorów za granicą - nie mam tu na myśli wyłącznie Niemiec (na mój stan wiedzy akurat żadne nie dotyczy Lidl Mobile, ale warto wiedzieć, bo przecież nie jestem wyrocznią absolutną, mogłem coś pominąć i nie wiem wszystkiego), dlatego bezwzględnie trzeba czytać regulaminy:

a) niektóre taryfy smartfonowe są naprawdę TYLKO smartfonowe - karta SIM niby działa po przełożeniu np. do modemu lecz połączenie z internetem już nie, zasadniczo powinno się to łączyć z przekierowaniem do captive portalu informującego, że używamy nieautoryzowanego urządzenia, nie wiem jak technicznie jest realizowane rozróżnienie smartfona od niesmartfona (zapewne po IMEI, ale mogą być też użyte metody z pogranicza legalności), na dokładkę może występować ograniczenie tetheringu (to zapewne poprzez obniżenie TTL do 1) więc z takiej taryfy skorzystamy tylko na telefonie

b) niektóre taryfy (szczególnie te oferujące bardzo tanie rozmowy międzynarodowe) miewają w regulaminach zabronione połączenia VoIP a dodatkowo są zablokowane protokoły wymagane do takiego połączenia, wprawdzie ktoś tu na forum kiedyś pisał, że takie ograniczenia są nielegalne z punktu widzenia prawa europejskiego i zachodni operatorzy pod naciskiem tamtejszych regulatorów rynku pousuwali ograniczenia po kilku latach od batalii na ten temat, to jednak wiem, że niektórzy operatorzy takie ograniczenia wciąż posiadają (być może jest to kwestia siedziby firmy poza UE? czyli np. choćby w Szwajcarii czy Turcji Big Grin) chociaż chyba nie dotyczy to faktycznie niemieckiej W4

c) czasem występują ograniczenia regulaminowe i techniczne dotyczące protokołów p2p (w tym wypadku akurat nie jestem mocno zdziwiony), ale w przypadku prepaid zazwyczaj i tak nie ma co szaleć ;P a o możliwym ograniczeniu warto wiedzieć

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Internet mobilny za granicą - Niemcy - szopen - 04-06-2014 04:06