![]() Szybkie szukanie |
Sprytny komputerek do multimediów
|
15-09-2018, 22:02
|
|||
|
|||
Poszperam w necie za instalacją z pliku paru aplikacji.
A jeśli chodzi o to streamowanie na kodi to jednak P2P tylko? Słyszałem opinie, odnośnie torrentów (ale przecież to też to samo P2P co KODI), że jak to jest nielegalne, a policja zrobi pokazówę i wjazd komuś na chatę to mają dostęp do wszystkich IP z którymi się wymieniał biedak plikami. Dlatego też nie korzystam z torrentów. To menu fajnie wygląda i to poczucie, że to Twój w sensie swój serwer z którym łączysz się wszędzie. |
|||
15-09-2018, 22:14
|
|||
|
|||
Streamy są z serwerów za pomocą wtyczek. Tylko ktoś musi te serwery utrzymać, czyli podpinasz się pod jakieś typu w**b.tv ale oni to sprawdzą w końcu i wtyczka padnie albo padnie cały serwis.
Z torrentami to nie jest chyba miejsce na ten temat ![]() ![]() Tak, tylko samba działa tylko lokalnie. Przez internet to chyba plex albo qvideo. Ew. stream bezpośrednio z linka. Tylko tyle, że uploadu mam 10mbps a przy moim korzystaniu z internetu to 3/4 czasu mam zapchany upload na maxa. Za to downloadu nie jestem w stanie zapchać przez całą dobę... |
|||
15-09-2018, 22:29
|
|||
|
|||
Nie wnikam o co chodzi że spagiem... ale coś się domyślam.
Też mi się marzy jakoś mieć "połączenie" z domem. Natomiast lubię chodzić na skróty finansowe. Np. cały czas włączony router i podłączone gniazdko Wi-Fi. Komputer, gdy się go odłączy od zasilania to powinien się włączyć po powrocie 230V. Do tego team viewer na autostarcie i wysyłanie plików na dysk Google. Koszt -10$ za gniazdo. |
|||
16-09-2018, 10:54
|
|||
|
|||
Nie wyobrażam sobie co chwilę odpalać kompa, który 4 lata temu kosztował 8k aby mi wysyłał pliki na chmurę. Nie widzę sensu, szkoda mi nawet prądu. Samo działanie jego przez 2-3h, daje mi tyle co serwera przez 24h.
|
|||
16-09-2018, 10:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2018 11:00 przez Ekonomista.)
|
|||
|
|||
Raczej traktowałbym to jako bajer i możliwość na wszelką ewentualność. Na co dzień, poza domem nie potrzebuję nawet brać telefonu ze sobą.
|
|||
18-09-2018, 23:09
|
|||
|
|||
szopen napisał(a):jeśli korzystasz z jakiegokolwiek klienta na boxie to smartfon jest jedynie pilotem Mam zainstalowany "wbudowany google chromecast". Czy on również idzie przez internet? Jak to uruchomić w komputerze?, bo mi chrom nie widzi urządzenia... |
|||
25-09-2018, 11:10
|
|||
|
|||
Niestety nie działa mi Miracast na laptopie z Windows 10, jest informacja, że komputer nie obsługuje. Chromecast również jest w smartbox'ie jednak żaden chrome w żadnym kompie nie widzi żadnych urządzeń. Sieć ta sama, zalogowany na to samo konto google. Pomóżcie.
|
|||
25-09-2018, 13:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2018 14:32 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Może masz zbyt stare flaki w tym komputerze?
https://blogs.technet.microsoft.com/mked...az-i-dwik/ a przede wszystkim to działa bezprzewodowo - łączysz się z AP urządzenia bezpośrednio może na razie olej windows i spróbuj na androidzie - na twoim redmi powinno działać bez mydła w załącznikach wrzucam obrazki z działania przykładowego chińskiego dongla za kilkanaście PLN Statystyki Folding@home |
|||
25-09-2018, 14:13
|
|||
|
|||
Flaki raczej w porządku, ale czy dobrze rozumiem, że musi być port HDMI? Bo ja mam DP...
Przy okazji zapytam czy mając DP wystarczy mi najtańsza przejściówka, aby połączyć się z HDMI w TV? |
|||
25-09-2018, 14:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2018 14:35 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Nie, do miracasta potrzebujesz karty WiFi (z obsługą WiDi) to jest połączenie bezprzewodowe
ale skoro masz DP to tak - wystarczy przejściówka na HDMI aby się podłączyć kablowo bezpośrednio do TV (ale szybko zmieniasz tematy ![]() I popatrz do posta wyżej - wrzuciłem obrazki. Statystyki Folding@home |
|||
25-09-2018, 14:37
|
|||
|
|||
Nie ma, ale to mnie też nurtowało. A dźwięk będzie leciał przez przejściówkę?
|
|||
25-09-2018, 14:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2018 14:59 przez szopen.)
|
|||
|
|||
tak, jeśli masz odpowiedni sprzęt
Ekonomista napisał(a):Nie ma, ale to mnie też nurtowało.czego nie ma? Statystyki Folding@home |
|||
25-09-2018, 14:42
|
|||
|
|||
Nic wspólnego.
|
|||
25-09-2018, 14:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2018 15:09 przez szopen.)
|
|||
|
|||
a no tak, sorry
![]() małe uzupełnienie - to jednak nie zależy od przejściówki, a od tego czy urządzenie źródłowe zapewni emulację HDMI na DP (wyjście musi być typu dual-mode DP) audio jest dostępne zawsze, o ile oczywiście wychodzi z urządzenia źródłowego przez DP (ba nawet przez DP można wysyłać samo audio bez wizji, ale także samą wizję bez audio) single-mode DP działa tylko z monitorami DP (albo przez przejściówki aktywne, czyli takie zawierające odpowiedni przetwornik wymagający zewnętrznego zasilania, są dostępne takie przetworniki nawet na VGA, ALE nie działają w takim wypadku przejściówki pasywne) Statystyki Folding@home |
|||
25-09-2018, 15:16
|
|||
|
|||
Co do Miracast to z redmi śmiga, chociaż trochę musiałem się nakocić zanim doszedłem, że to działa bez żadnych dodatkowych aplikacji, tylko trzeba cierpliwie to połączyć. Niestety w przypadku laptopa żadna cierpliwość nie poskutkowała - po prostu sprzęt nie obsługuje.
Co do podłączenia laptopa przewodowo zaryzykuję te grosze na przejściówkę, ale w swoim czasie. |
|||
25-09-2018, 15:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2018 13:24 przez szopen.)
|
|||
|
|||
u mnie miracast też działa bez dodatkowego softu, ale z apką producenta połączenie jest bardziej zautomatyzowane
(działa też z tabletem Lenovo na andku 6.0.1 i na SGS5 i SGS7, ale nie pamiętam jakie wersje systemu, ale raczej >=6) PS nie działa za to na "zabytkowym" SGS CL (znanym też jako SGSC - GT-I9003) mimo systemu podniesionego do CM11 (andek 4.4.4) i istnienia opcji "Ekran Cast" ![]() Statystyki Folding@home |
|||
26-09-2018, 09:51
|
|||
|
|||
szopen napisał(a):(działa też z tabletem Lenovo na andku 6.0.1 i na SGS5 i SGS7Widzę, że kolekcjonujesz elektronikę. ![]() |
|||
26-09-2018, 13:11
|
|||
|
|||
Nie, po prostu jej używam,
ale czasem coś lezy w kącie to robię na tym eksperymenty np. wspoamniany SGS5 zmienił już dawno właściciela, ale był moim pierwszym poletkiem doświadczalnym z miracastem), choć faktycznie złomu się już trochę nazbierało. (w szufladach leżą jakieś stare smartfony, modemy czy tablet, których nikt nie chce, a daaawno przegapiłem moment, że można było je sprzedać, nawet Emtec Movie Cube który za czasów telewizji w analogu i sd był moim tv-boxem, a trzymam go tylko ze względu na niektóre nagrania, które jest po prostu mocno upierdliwie wyciągnąć z jego hdd, a nie mam w innych kopiach, tak samo nagrywarka dvd dopiero w tym roku wyjechała spod telewizora, bo jednak sporadycznie jej używałem jeszcze niedawno, wciąż jeszcze czasem ktoś marudzi, żeby mu przegrać coś z kaset na jakiś nowszy nośnik, ale (s-)vhs już dawno wyzionął ducha, została mi już tylko sprawna kamera digital-8, która czyta też video8 i hi8) Statystyki Folding@home |
|||
11-02-2019, 00:03
|
|||
|
|||
Mecool model M8S PRO W przez ostatnie parę miesięcy już coraz mniej w nim działało. Pomogło (mam nadzieje) zamiana Wi-Fi na ethernet. Natomiast netflix już kompletnie niedziała, a aplikacje pobierane przez aptoideTV to ... linki do strony netflixa w przeglądarce, która to strona "wyczuwa" urządzenie mobilne i nie pozwala oglądać. Nawet napisałem z kodem błedu do tych partaczy ze wsparcia netflixa to oczywiście "problemem" jest brak certyfikatu i link do niby wspieranych urządzeń, gdzie jako jedyny "smart box" jest Apple TV.
![]() @ szopen dzięki za dawną propozycję switcha HDMI, mam już, chociaż dziadostwo straszne. |
|||
11-02-2019, 03:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2019 04:51 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Jeśli chodzi o switcha to sam mam "dziadowskiego" 4-portowego König'a (ale z cyfrowym wyjściem audio, na którym mi zależało, bo amplituner mam zabytkowy, a w ten prosty sposób mogę sobie podebrać audio z każdego z urządzeń z hdmi) "dziadowskość" manifestuje się konfliktami kodów pilota z innymi urządzeniami, więc muszę ręcznie przełączać w nim wejścia, ciekawostka - ta marka obecnie należy do chińskiej firmy Nedis (a tamten, który proponowałem nadal "leży i się kurzy").
Tv-boxa za to zdrowo przeinwestowałem (Khadas VIM2 Pro, mogłem wybrać słabsza i tańszą wersję) a w istocie jest to zwykły "jedno-płytkowy komputerek" (SBC) na modłę RPi i chociaż od RPi mocniejszy to jednak certyfikatów brak (choć jest nawet android 7.1) a wybrałem go z racji istnienia modułu tunera do niego spasowanego… (bo chciałem mieć też naziemną tv w jednym urządzeniu) przykładowe linki - choć obecna cena jest teraz jeszcze bardziej nie do przyjęcia… https://www.gearbest.com/tv-box/pp_009250673465.html za to tuner staniał https://www.gearbest.com/other-tools-acc...02223.html (z tym, że to co powyżej nie bardzo do siebie pasuje - chyba trzeba było wybrać VIM z prostszą akrylową obudową, a nie mogę znaleźć takiej wersji, bo w przypadku tej z 1 linka zostajemy ze sprzętem… bez obudowy - ktoś nie pomyślał i daughter-board tunera montuje się pod spodem SBC zamiast z wierzchu, a tego nie przewiduje ta obudowa która jest w zestawie z 1 linka) do współpracy z tunerem prawdopodobnie trzeba wybrać zestaw podobny do tego (albo zrezygnować z obudowy, ewentualnie iść w "pełne DIY") https://www.gearbest.com/tv-box/pp_676878.html ponadto warto sobie do niego sprawić radiator i wentylator (a ponieważ nietypowe, też tanie nie są…) bo w przeciwnym razie procek osiąga najwyżej 60% swojej maksymalnej wydajności (przy stałym obciążeniu, bo wiadomo, że przez kilka sekund to i poleci na swoje 100% ale potem daje o sobie znać throttling) więc koszty rosną oficjalny sklep na ali https://khadas.aliexpress.com/store/4381108 i u producenta https://www.khadas.com/shop Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|