[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZTE MF60
23-12-2011, 18:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2013 19:48 przez grzech1991.)
Post: #1
ZTE MF60
Witam, jestem tu nowy i być może moje problemy są zbyt banalne dla tego forum, ale nie umiem wystartować z aero2. Poczytałem sobie różne posty i nie znalazłem rozwiązania, dlatego też zwracam się o pomoc.
Czekając na kartę aero postanowiłem zakupić modem/router, sprawdziłem zgodność i ZTE MF60 z T-mobile wydał mi się najbardziej odpowiedni do moich potrzeb. Mam też kartę z orange i ta po włożeniu do modemu startuje bez problemu. Po włożeniu karty aero2 dostaję komunikat "usługa ogranicz" po tym wyświetla się "zajętość SIM" a na końcu "cyfrowy polsat". Niestety to wszystko, cały czas wyświetlany jest napis "rozłączone". Sygnał silny 3G, sieć widoczna a połączenia niem.
Czy to wina karty SIM, czy może czegoś innego? Może ktoś zetknął się z podobnym problemem?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-12-2011, 20:55
Post: #2
RE: ZTE MF60
A skonfigurowałeś APN dla Aero2?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-12-2011, 23:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2011 00:07 przez lasoma.)
Post: #3
RE: ZTE MF60
I tu się zaczynają schody. Nie mam pojęcia jak i gdzie.
Chcę korzystać z netu w iPodzie touch. Nie widzę tam takiego ustawienia. Jak do rutera włożę kartę orange
samo automatycznie wszystko się ustawia i działa, jak włożę aero, niestety nie łączy, mimo że pokazuje cyfrowy polsat.
Jedynie co mogę wpisać w ustawienia to: URL, ID klienta, Domeny przeszukiwania. Reszta (adres IP, maska podsieci, router, DNS) automatynie wskakuje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-12-2011, 00:50
Post: #4
RE: ZTE MF60
Era/T-mobile, Plus, Orange i Play mają takie same ustawienia: APN nazywa się "internet" i dlatego nie trzeba nic zmieniać przy zmianie karty SIM. Teraz jak włożysz do MF60 kartę, która wymaga wpisania innego APNu (mBank Mobile, FreeM, czy właśnie Aero2), to musisz odpowiednio skonfigurować modem czy też router.
W przypadku MF60 możliwości są dwie:
1. Jeżeli łączysz się przez USB, to konfigurujesz to w programie sterującym modemem
2. Jeżeli łączysz się przez WiFi/WLAN, to wchodzisz na stronę zarządzania modemem - http://ufi.home - i tam logujesz się jako admin (hasło domyślne: admin) i dodajesz w menu profil dla Aero2 z APN: darmowy
Będę publikował test tego routerka i będzie w nim krótka instrukcja ze zrzutami ekranu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-12-2011, 11:47
Post: #5
RE: ZTE MF60
Dzięki, pierwszy akapit Twojej wypowiedzi wyjaśnia mi wszystko.
Nie bardzo jednak jestem w stanie zrozumieć w jaki sposób mogę wejść na http://ufi.home - i tam zalogować, skoro modem nie łączy się z netem. Zakładając, że to jedyne możliwe połączenie. Klient - w tym wypadku iPod touch - widzi modem/routera, modem widzi "cyfrowy polsat" bo tak wyświetla, ale się nie łączy. Wyświetla komunikat - rozłączony.
Czekam zatem cierpliwie na test MF60 z prośbą o uwzględnienie połączenia urządzeń typu tablet, iPod touch itp. z netem przy pomocy omawianego routerka i aero2.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-12-2011, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2011 13:30 przez jakubd.)
Post: #6
RE: ZTE MF60
ufi.home to nie jest zwykła domena internetowa, tylko uniwersalny adres do interfejsu zarządzania modemem przez sieć. Wystarczy, że połączysz komputer, tablet lub telefon przez wifi z routerem i już możesz wyświetlić tę stronę. Strona ta znajduje się w routerze, a nie w Internecie.
Wersja bez tego adresu to połączenie się ze stroną pod adresem takim, jaki jest adres routera/bramki internetowej (zwykle 192.168.0.1 lub 192.168.1.1). Ale ponieważ metoda z ufi.home działa niezawodnie z tym routerem polecam jej użycie - będzie działać nawet, jak kiedyś zmienimy w konfiguracji routera adres strony zarządzania.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-12-2011, 13:35
Post: #7
RE: ZTE MF60
Krok po kroczku i otwierają mi się szare komórki. Faktycznie otwiera się strona startowa i dalej. Dochodzę do ustawienia APN, wybieram ręczne i niestety pole gdzie powinienem wpisać "darmowy" jest nieaktywne, tak samo pole "Profile Name" też jest nieaktywne. Jest informacja - "Nazwa profilu: profil domyślny jest obecnie używany". Powinienem pewnie to zmienić, ale znowu nie mam pojęcia gdzie. W ustawieniach sieci zmieniłem z T-mobile na Cyfrowy Polsat, ale to nic nie daje, chyba niepotrzebnie to ruszałem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-12-2011, 18:35
Post: #8
RE: ZTE MF60
Na dziwności interfejsu ZTE niewiele mogę poradzić, ale edycję profilu można zrobić tylko podczas jego dodawania: czyli klikasz przycisk Dodaj, wpisujesz nazwę i APN, po czym zapisz i najlepiej po zapisaniu nowego profilu dodatkowo nacisnąć przycisk Domyślny.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
27-12-2011, 11:12
Post: #9
RE: ZTE MF60
Mam nadzieję, że to jednak moja niewiedza a nie interfejs i że jak już zrobisz test tego modemu ze zrzutami ekranowymi, to sobie w końcu poradzę. Bardzo Ci dziękuję za pomoc, wiele ciekawego się dowiedziałem. Pozdrowienia i czekam na test.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-03-2012, 00:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2012 00:39 przez Takaszi.)
Post: #10
RE: ZTE MF60
Witam.
Jestem nowy na forum i w AERO2. Skonfigurowałem modem wszystko działało, aż do dzisiaj do 19,00. Modem się rozłączył i koniec zacząłem kombinować z ustawieniami, czyli zgodnie z tymi podanymi na stronie, ale??
APN: darmowy
UŻYTKOWNIK pozostawić puste
HASŁO: pozostawić puste
Ustawienia sieci:wszystkie parametry ustawić na automatycznie pobierane z serwera (adres IP, serwery DNS)
co z uwierzytelnianiem? na none, PAP, z może chap? Z PAP działało ale przestało, możecie podpowiedzieć?

Po włączeniu wyświetla się komunikat
Zajętość SIM
potem
Usługa ograniczona.
Tryb A Rozłączony.
OCB??????

Zapomniałem napisać, że łączę się z obszaru miasta Kwidzyn. Może mają jakąś awarię?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-03-2012, 00:40
Post: #11
RE: ZTE MF60
Jak rozumiem jest zasięg sieci i wyświetla się (nie wiem jak u ciebie, ale na modelu z Tmobile jest to "Cyfrowy Polsat"? Tylko wtedy można się połączyć.
Jeżeli nie robi tego automatycznie, na ostatniej karcie na dole (status, albo połączenie - nie pamiętam) - można ręcznie poprosić modem o to, aby nawiązał połączenie. Jeżeli mu się nie uda, to powie dlaczego.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-03-2012, 08:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2012 08:22 przez Takaszi.)
Post: #12
RE: ZTE MF60
(14-03-2012 00:40)jakubd napisał(a):  Jak rozumiem jest zasięg sieci i wyświetla się (nie wiem jak u ciebie, ale na modelu z Tmobile jest to "Cyfrowy Polsat"? Tylko wtedy można się połączyć.
Jeżeli nie robi tego automatycznie, na ostatniej karcie na dole (status, albo połączenie - nie pamiętam) - można ręcznie poprosić modem o to, aby nawiązał połączenie. Jeżeli mu się nie uda, to powie dlaczego.

Witam.
Tak jak napisałeś, zasięg się wyświetlał. Informacja "Cyfrowy Polsat" już nie. Wczoraj przeklepałem ustawienia, ustawiłem automatyczne łączenie i nic się nie działo.
Dziś o 6 rano sprawdziłem i się zalogował.
Uwierzytelnianie ustawiłem na PAP, dział ale w zasadzie robię to na czuja, nigdzie nie mogę znaleźć jaką wartość tam ustawić. Modem z T-Mobile.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-03-2012, 12:13
Post: #13
RE: ZTE MF60
Hm... to sprawa jasna - brak nazwy sieci oznacza, że... jesteś poza jej zasięgiem. Nie ma szans na zalogowanie. Może u ciebie coś grzebali/grzebią w nadajniku?
Uwierzytelnienie jest bez znaczenia, gdy nie ma zasięgu Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-03-2012, 12:57
Post: #14
RE: ZTE MF60
Hmmmm, coś w tym jest bo teraz jakby lepszy zasięg był. No może nie przybyło kresek na sygnalizatorze, ale nie pływają jak szalone.

Dzięki za odpisanie na post i pozdrawiam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-03-2012, 16:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2015 12:50 przez szopen.)
Post: #15
RE: ZTE MF60
Witam,
ja mam dość nietypowy problem - nie działa DNS. Modem działa, łączy się, można korzystać z internetu, tylko DNS brak.

Ale po kolei:
Kupiłem ZTE MF60 w tutejszym sklepie. Włączyłem router, połączyłem się z komputera z utworzoną przezeń siecią wifi i wszystko działało poprawnie.
Postanowiłem jednak pozmieniać trochę konfigurację: zmieniłem nazwę sieci wifi, włączyłem WPA2, zmieniłem IP w sieci lokalnej (10.... zamiast 192.168....), zmieniłem hasła itp. W pewnym momencie "Internet przestał działać". Niestety nie mogę określić po której dokładnie zmianie to się stało. Podejrzewając, że może router nie radzi sobie z jakąś nietypową kombinacją ustawień, poustawiałem wszystko z powrotem tak jak było. Niestety nie pomogło. Wykonałem więc przywrócenie ustawień fabrycznych (po czym oczywiście skonfigurowałem ponownie APN). Niestety również nie pomogło.
Modem uruchamia się, wykrywa sieć (Cyfrowy Polsat), łączy się. Komputer wykrywa sieć wifi, łączy się z nią. I wszystko byłoby super gdyby nie to, że nie działa DNS. Również adres ufi.home nie działa (można wejść prze adres ip).
Konfiguracja routera:
Cytat:Maska podsieci 255.255.255.0
Adres bramki 192.168.1.1
Serwer DHCP Włączony
Adres IP 78.30.109.32
Primary DNS 193.41.112.14
Secondary DNS 193.41.112.18
Jak widać powyżej, router prawidłowo odczytuje adresy serwerów DNS operatora. Jednak komputer łączący się z wifi otrzymuje z DHCP informację, że ma się o adresy pytać routera a to nie działa.
Jeśli w konfiguracji połączenia (w komputerze) wpisać na sztywno adres(y) DNS, np. 193.41.112.14, 193.41.112.18, lub 8.8.8.8 to działa.

Tak to wygląda:

Kod:
C:\Users\sw3>ping onet.pl
Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta onet.pl. Sprawdź nazwę i ponów pró
bę.

C:\Users\sw3>ping 213.180.141.140

Badanie 213.180.141.140 z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=502ms TTL=55
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=208ms TTL=55
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=177ms TTL=55
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=463ms TTL=55

Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 177 ms, Maksimum = 502 ms, Czas średni = 337 ms

ipconfig /all
...
   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
...
   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
                                       192.168.1.1
...

C:\Users\sw3>nslookup onet.pl
Server:  UnKnown
Address:  192.168.1.1:53

DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
*** UnKnown can't find onet.pl: No response from server

C:\Users\sw3>nslookup onet.pl 8.8.8.8
Server:  google-public-dns-a.google.com
Address:  8.8.8.8:53

Nieautorytatywna odpowiedź:
Name:    onet.pl
Address:  213.180.141.140

C:\Users\sw3>nslookup onet.pl 193.41.112.18
Server:  jadis.sferia.net
Address:  193.41.112.18:53

Nieautorytatywna odpowiedź:
Name:    onet.pl
Address:  213.180.141.140

C:\Users\sw3>nslookup onet.pl 193.41.112.14
Server:  oreius.sferia.net
Address:  193.41.112.14:53

Nieautorytatywna odpowiedź:
Name:    onet.pl
Address:  213.180.141.140

Ktoś ma jakiś pomysł?
Oczywiście da się używać wpisując ręcznie adresy serwerów DNS ale wygodniej by było gdyby to po prostu działało...

//uzupełnienie przez moderatora
Uwaga od wiosny 2015 czyli integracji z siecią Plusa obowiązują nowe adresy serwerów DNS, są to
212.2.96.51
i
212.2.96.52

zastępują one poprzednio używane serwery Sferii 193.41.112.18 i 193.41.112.14
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-03-2012, 17:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2012 17:49 przez Takaszi.)
Post: #16
RE: ZTE MF60
Rozumiem, że to co podałeś
"Maska podsieci 255.255.255.0
Adres bramki 192.168.1.1
Serwer DHCP Włączony
Adres IP 78.30.109.32
Primary DNS 193.41.112.14
Secondary DNS 193.41.112.18"
To ustawienia WAN?

Po tym widać,
"ipconfig /all
...
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
...
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
192.168.1.1
..."
że router przejął funkcję serwera DNS.

W sumie nic w tym złego, ale czasami urządzenia końcowe
potrafią zwariować (windowsy, drukarki).
Spróbuj jak możesz wyłączyć w routerze funkcję serwera DNS.
Mojego nie mam, (pożyczyłem rodzicom, żeby zarazić ich internetem)
więc nie sprawdzę niestety. Ale po wyłączeniu powinien podawać takie jak dostanie od ISP (tu AERO2).
Poza tym jeżeli podasz swoje (tzn z puli, np. TP, lub tych oficjalnych), to też powinno działać.
Może zwyczajnie masz problem z protokołem TCP/IP w kompie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-03-2012, 18:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2015 12:51 przez szopen.)
Post: #17
RE: ZTE MF60
Adres IP 78.30.109.32
Primary DNS 193.41.112.14
Secondary DNS 193.41.112.18
- to ustawienia WAN, które router otrzymał od operatora (aero2). Pozostałe to ustawienia LAN (które mogę zmienić).

Niestety nie ma opcji wyłączenia w routerze funkcji serwera DNS (albo ja nie znalazłem). Nie mam też wpływu na to jakie adresy serwerów DNS podaje przez DHCP (po prostu zawsze podaje swój). DNSy można ustawić na sztywno w kompie ale to nie jest rozwiązanie problemu a tylko jego obejście, które trzeba powtarzać dla każdego urządzenia łączącego się z routerem.
Wina kompa raczej wykluczona bo z innymi sieciami nie ma problemu. Zresztą na tablecie jest tak samo.

//uzupełnienie przez moderatora
Uwaga od wiosny 2015 czyli integracji z siecią Plusa obowiązują nowe adresy serwerów DNS, są to
212.2.96.51
i
212.2.96.52

zastępują one poprzednio używane serwery Sferii 193.41.112.18 i 193.41.112.14
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-03-2012, 19:12
Post: #18
RE: ZTE MF60
Bardzo ciekawy problem. Myślałem, że to ma związek z tym, że MF60 źle reaguje na zmianę adresu IP na inny, ale na moim routerku zmieniłem wszystko na 192.168.1.1 i... DNS działa.
Takie pytanie: skąd wziąłeś adresy DNS routera? w którym miejscu menu są one wyświetlane?

Na początek proponuję przywrócenie ustawień domyślnych i pozostawienie zakresu adresów 192.168.0.1 oraz... zresetowanie komputera oraz sprawdzenie z innym urządzeniem (telefonem/komputerem) czy problem przypadkiem nie jest lokalny dla jednej maszyny.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-03-2012, 19:13
Post: #19
RE: ZTE MF60
No tak, uwaga prosta: z pewnością komputer nie może być w tym czasie podłączony do żadnej sieci pracującej w podsieci 192.168.1.x - bo jeżeli znajdzie się jakieś urządzenie pod adresem 192.168.1.1 inne, niż MF60 (podłączone np. przez Ethernet) to będą się w Windows działy magiczne rzeczy Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-03-2012, 19:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2015 12:51 przez szopen.)
Post: #20
RE: ZTE MF60
sądząc po rumuńskiej instrukcji (tylko w takiej były jakiekolwiek zrzuty z ekranów konfiguracyjnych), niestety nie ma możliwości ani ustawienia serwera DHCP tak by przydzielał wybrane przez nasz adresy serwerów DNS, ani by przekazywał pobrane adresy DNS z zewnętrznego DHCP
http://wwwen.zte.com.cn/endata/mobile/Ro...994014.pdf

(26-03-2012 18:22)sw3 napisał(a):  Adres IP 78.30.109.32
Primary DNS 193.41.112.14
Secondary DNS 193.41.112.18
- to ustawienia WAN, które router otrzymał od operatora (aero2). Pozostałe to ustawienia LAN (które mogę zmienić).
w/w adresy są jak najbardziej prawidłowe

odpowiedź zacząłem pisać dość dawno, a widzę, że potwierdzasz to co wyczaiłem z rumuńskiej instrukcji
(26-03-2012 18:22)sw3 napisał(a):  Niestety nie ma opcji wyłączenia w routerze funkcji serwera DNS (albo ja nie znalazłem). Nie mam też wpływu na to jakie adresy serwerów DNS podaje przez DHCP (po prostu zawsze podaje swój). DNSy można ustawić na sztywno w kompie ale to nie jest rozwiązanie problemu a tylko jego obejście, które trzeba powtarzać dla każdego urządzenia łączącego się z routerem.
Wina kompa raczej wykluczona bo z innymi sieciami nie ma problemu. Zresztą na tablecie jest tak samo.

//uzupełnienie przez moderatora
Uwaga od wiosny 2015 czyli integracji z siecią Plusa obowiązują nowe adresy serwerów DNS, są to
212.2.96.51
i
212.2.96.52

zastępują one poprzednio używane serwery Sferii 193.41.112.18 i 193.41.112.14

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Win 7 nie wykrywa ZTE MF60 przez USB coder1 7 6 099 25-01-2017 23:29
Ostatni post: szopen
  Ponowne uruchamianie router'a ZTE MF60 Marylka 3 3 752 26-12-2014 19:55
Ostatni post: jakubd
  ZTE MF60 - aktualizacja firmware dla wersji z polskiego T-mobile jakubd 31 56 878 28-05-2014 21:38
Ostatni post: spag
  ZTE MF60 - jak sprawdzić czy posiada simloka ? Cyfrowy Polsat. skaktus 1 8 155 24-03-2014 16:34
Ostatni post: jakubd
  ZTE MF60 / MF61 / MF62 / MF63 - różnice. skaktus 2 6 707 24-03-2014 14:37
Ostatni post: skaktus