[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
28-08-2012, 18:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2013 03:21 przez szopen.)
Post: #1
ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Witam,

dostałem kartę. Kupiłem Modem: ZTE MF195.
Podłączylem pod usb na linuksie i...
Kod:
# lsusb
Bus 001 Device 008: ID 19d2:1515 ZTE WCDMA Technologies MSM
Zainstalowałem usb_modeswitch.
Kod:
# cat /etc/usb_modeswitch.d/19d2\:1514
# ZTE MF192 (yet annother variant)

DefaultVendor=  0x19d2
DefaultProduct= 0x1514

TargetVendor=  0x19d2
TargetProduct= 0x1515

MessageContent="5553424348c4758600000000000010ff000000000000000000000000000000"

Próbowałem skonfigurować wvdial, ale nie mając konfiguracji (user, pass, numer), poszukałem takowej i znalazłem:
Kod:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyUSB0
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
Init4 = AT&C1
Carrier Check = no
;Modem Type = Analog Modem
Phone = *99***1#
Dial Command = ATDTW
ISDN = 0
Auto DNS = 1
apn = darmowy
Username =;
Password =;
Init1 = ATZ
Baud = 9600
Stupid mode = Yes
Zmieniłem tylko 'Modem =' na /dev/ttyACM0 (bo takwidziany jest mój modem... mam też /dev/ttyACM1 i 2).
Odpalam wvdial i:
Kod:
# wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot set information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
OK
--> Sending: AT&C1
AT&C1
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDTW*99***1#
--> Waiting for carrier.
ATDTW*99***1#
+CME ERROR: 27
--> Invalid dial command.
--> Disconnecting at Tue Aug 28 18:44:29 2012
Podjąłem próbę z NetworkManagerem (next, next,next, ... Poland ... aero2... PIN). Próba łączenia, nic się nie dzieje.
Logi:
Kod:
Aug 28 18:49:35 msi NetworkManager[307]: <info> Activation (ttyACM0) starting connection 'aero2'
Aug 28 18:49:35 msi NetworkManager[307]: <info> (ttyACM0): device state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
Aug 28 18:49:35 msi NetworkManager[307]: <info> Activation (ttyACM0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
Aug 28 18:49:35 msi NetworkManager[307]: <info> Activation (ttyACM0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
Aug 28 18:49:35 msi NetworkManager[307]: <info> Activation (ttyACM0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
Aug 28 18:49:36 msi modem-manager[343]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager/Modems/3: state changed (registered -> connecting)
Aug 28 18:49:36 msi modem-manager[343]: Invalid error code: 767
Aug 28 18:49:36 msi modem-manager[343]: Invalid error code: 767
Aug 28 18:49:36 msi modem-manager[343]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager/Modems/3: state changed (connecting -> registered)
Aug 28 18:49:36 msi NetworkManager[307]: <warn> GSM connection failed: (32) Unknown error
Aug 28 18:49:36 msi NetworkManager[307]: <info> (ttyACM0): device state change: prepare -> failed (reason 'unknown') [40 120 1]
Aug 28 18:49:36 msi NetworkManager[307]: <info> Marking connection 'aero2' invalid.
Aug 28 18:49:36 msi NetworkManager[307]: <warn> Activation (ttyACM0) failed for connection 'aero2'
Aug 28 18:49:36 msi NetworkManager[307]: <info> (ttyACM0): device state change: failed -> disconnected (reason 'none') [120 30 0]
Aug 28 18:49:36 msi NetworkManager[307]: <info> (ttyACM0): deactivating device (reason 'none') [0]

Modem po podłączeniu (po chwili) świeci na czerwono, po czym (po chwili) świeci na zielono.
Sam NetworkManager pokazuje na liście (oprócz tego co sam dodałem): Aero2 HSPA.

Jakieś pomysły?

Czytałem, że modemy od Play z Aero2 na dzieńdobry nie współgrają, dopóki ich się nie przestawi http://forum.jdtech.pl/Watek-zmiana-usta...i-mac-os-x, ale samo już wykonanie:
Kod:
wvdial Modem=/dev/ttyACM0 Init=AT^SYSCFG?
powoduje:
Kod:
# wvdial Modem=/dev/ttyACM0 Init=AT^SYSCFG?
--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot set information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT^SYSCFG?
ERROR
--> Bad init string.
--> Cannot set information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT^SYSCFG?
%NWSTATE: 4,26001,3G-HSDPA-HSUPA,-,0
--> Sending: ATQ0
OK
--> Re-Sending: AT^SYSCFG?
ERROR
--> Bad init string.

Pomocy Smile

----
UPDATE:
W między czasie odkryłem co oznacza błąd z wvdial (27):http://www.smssolutions.net/tutorials/gs...rrorcodes/:
Kod:
CME ERROR: 27     Invalid characters in dial string
---
SOLVED:
Bazując na http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mode...wei_e3131/ zmieniłem /etc/wvdial.conf na:
Kod:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyACM0
Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
Phone = *99#
Stupid mode = yes
Username =;
Password =;
Dial Attempts = 0
Auto DNS = 1
No i działa.
Natomiast nadal nie działa mi NetworkManager. Ale już jakby bliżej domu Smile

Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
28-08-2012, 22:20
Post: #2
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
Dodam tylko uwagę do tego co wiem na 100%:
Kod:
AT^SYSCFG?
jest poleceniem ściśle przeznaczonym dla modemów Huawei i nie działa z ZTE, ani innymi.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
29-08-2012, 07:54
Post: #3
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
Czy ZTE posiada coś podobnego jak
Kod:
AT^SYSCFG?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
29-08-2012, 08:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2012 08:34 przez cezary.)
Post: #4
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
Dla zte w ogólności: http://3g-modem.wetpaint.com/page/ZTE+AT-commands

Zobacz czy zbandi działa.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
29-08-2012, 16:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2012 11:06 przez ajes.)
Post: #5
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
Tak dopisując do tematu jeszcze. NetworkManager na Fedorze 16 ładnie łączy mnie z internetem i działa.

Na Fedorze 16 zrobiłem to tak:
- instalacja usb_modeswitch-data
- podłączenie modemu
- zaznaczenie w NetworkManagerze sieci broadband
- dodanie nowego połączenia broadband (automatycznie wskazuje modem i sieć Aero2) więc Next, Next, Next... Finish
- klikam połącz i już Smile

Na ArchLinuksie również działa, ale dopiero po którejś aktualizacji NetworkManagera.


(29-08-2012 08:34)cezary napisał(a):  Dla zte w ogólności: http://3g-modem.wetpaint.com/page/ZTE+AT-commands

Zobacz czy zbandi działa.

Nie wszystkie polecenia działają (te z CDromem np.)... ale większość tak.

Na stronie http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#ztemf wyczytałem:
Cytat:Modem można przełączyć na stałe poleceniem AT%USBMODEM=0 (nie testowane).

Ja natomiast przetestowałem. Co to robi? Jak wyślecie do modemu:
Kod:
AT%USBMODEM=0
możecie wywalić usb_modeswitch... modem sam będzie się ustawiać w tryb modemu usb.
Jeżeli ktoś chce wrócić do oryginalnej wartości:
Kod:
AT%USBMODEM=1

I dla potomnych, jak sprawdzić wersję ZTE MF195
Kod:
ATI

Wszystkie polecenia wysyłam:
Kod:
wvdial Modem=/dev/ttyACM0 Init=ATI

Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-11-2012, 20:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2012 12:05 przez mehow.)
Post: #6
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
Mam ten sam problem w Fedorze 16tej, przekopałem internet do góry nogami i mam dość! :/

mam kretyński modem ZTE MF 195 z T-mobile i starter blueconnect, nic nie pomaga, podpinam modem, po czym muszę odłączyć usb dysk i dopiero wtedy NetworkManager widzi urządzenie, dodaję połączenie i nie ma potem opcji żeby się łaskawie połączył :/

-
Zrobiłem upgrade Fedory do wersji 17ej i nadal nic, jedyna różnica, to że po podłączeniu od razu przełącza ZTE w tryb modemu Sad

wvdial serwuje mi taki miły komunikat:
wvdial: utils/wvtask.cc:409: static void WvTaskMan::_stackmaster(): Assertion `magic_number == -0x123678' failed

może ktoś mi pomoże?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-11-2012, 04:10
Post: #7
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
źródłem problemu jest bodajże błędnie skompilowany wvstreams, ostatni link zawiera łatkę dla Fedory lecz bez opisu wersji
http://forums.opensuse.org/english/get-t...table.html
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=674006
http://lists.debian.org/debian-qa-packag...00022.html

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&amp;t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-11-2012, 11:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2012 19:38 przez mehow.)
Post: #8
RE: [Solved] ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux
dziękuję za odpowiedź, zaktualizowałem lib-wvstreams do wersji 4.6.1, co usunęło błąd, po użyciu wvdial otrzymuję wynik:

--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
CONNECT 21600000
--> Carrier detected. Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Sun Nov 25 10:43:35 2012
--> Pid of pppd: 1754
--> Using interface ppp0
--> local IP address 10.129.146.159
--> remote IP address 10.0.0.1
--> primary DNS address 213.158.199.1
--> secondary DNS address 213.158.199.5
--> Connect time 8.9 minutes.
--> Disconnecting at Sun Nov 25 10:52:35 2012
--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
--> man pppd explains pppd error codes in more detail.
--> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
--> Auto Reconnect will be attempted in 5 seconds
--> Cannot open /dev/ttyACM0: No such file or directory
--> Cannot open /dev/ttyACM0: No such file or directory
--> Cannot open /dev/ttyACM0: No such file or directory
--> Disconnecting at Sun Nov 25 10:52:35 2012

nie wiem co dalej powinienem zrobić, bo to nie przynosi efektu w postaci połączenia z internetem, a NetworkManager nadal nie działa tak jak powinien Sad

Czy jest coś jeszcze co powinienem zaktualizować, bądź zmienić?

27.11.2012 edycja:

W akcie desperacji kupiłem zestaw z Play, z modemem Huawei 3131, działa bez problemu z NetworkManager niezależnie od tego jaką ma kartę SIM, bo na szczęście nie ma SIMLOCKa.

ech..... szkoda nerwów czasami
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 10:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2013 10:52 przez efilflah.)
Post: #9
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Witam,

walczę z tym samym problemem co autor wątku, jednak wszystkie podjęte kroki opisane powyżej nie dają efektu. Modem to ZTE MF 195 a internet od T-Mobile. System to Ubuntu 12.04 LTS

Zainstalowałem WvDial, usb-modeswitch (bez którego też można sobie poradzić - wystarczy na ikonie modemu jako płytyCD kliknąć wysuń i już modem staje się modemem a nie wirtualnym napędem).

Skonfigurowałem plik /etc/wvdial.conf -

Kod:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyUSB0
Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Phone = *99#
Username =;
Password =;
Dial Attempts = 0
Auto DNS = 1

Po wpisaniu komendy # sudo pon.wvdial nic się nie dzieje, tzn:

Kod:
root@patryk-desktop:/home/patryk# sudo pon.wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.61

I tyle, połączenia z internetem nie ma... Może ktoś podrzuci jakieś rozwiązanie problemu? Może coś z danymi konfiguracyjnymi od T-Mobile?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 11:12
Post: #10
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
A dlaczego nie użyjesz wbudowanego Network Managera?
Poza tym MF195 chyba nie używa ttyUSB0 - Cezary na eko.one.pl pisał, że ten modem pojawia się chyba na jakimś innym interfejsie - /dev/ttyACM0
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 12:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2013 12:12 przez mehow.)
Post: #11
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
wbudowany NM w tym przypadku ładnie wykrywa modem i pozwala skonfigurować połączenie, tak jak to było u mnie, ale nie robi nic więcej, można klikać połączenie w nieskończoność :/

Ciekawe, że na najnowszej wersji Ubuntu taki sam problem zaistniał, u mnie zabawa z WvDial miała taki sam efekt, jak u Ciebie, łączył niby, ale internetu to nie było. Nikt nie był mi w stanie pomóc a sam też nie wiele zdziałałem, dlatego zmieniłem modem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 15:10
Post: #12
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Proponuję skorzystać jednak z pomocy Cezarego - jeżeli działa pod OpenWRT, to w Linuksie tym bardziej.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 17:36
Post: #13
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Wbudowany manager nie chce mnie polączyć - po skonfigurowaniu połączenia i kliknięciu na sieć komórkową nic sie nie dzieje..

Jak sprawdzić na jakim interface
wystepuje ten modem?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 18:27
Post: #14
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
A masz możliwość sprawdzić w Windows czy w ogóle działa?
Jakie interfejsy wytworzył modem... w sumie nie wiem jak się sprawdza - czytałem tylko bardzo przydatną stronę Cezarego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
14-02-2013, 19:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2013 19:41 przez efilflah.)
Post: #15
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Dobra Panowie, jest sukces.

Modem działa, połączył się z siecią Smile

Kroki jakie ja poczyniłem [dla potomnych]:

1. Włożyć modem do portu USB. W tej chwili dioda na modemie w ogóle nie świeci. Jest on w trybie napędu CD? Tak bym to nazwał...

2. Aby przełączyć go w tryb modemu wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonce "Internet Manager", następnie "Wysuń". Dioda na modemie powinna być czerwona.

Dzięki temu nie potrzebny jest usb-switchmode? Smile Czy się mylę?

Screen:
[Obrazek: modemo.jpg]

Wszystkie kolejne polecenia wykonujemy w terminalu.

3. Ściągnąłem WvDial:
Kod:
sudo apt-get install wvdial

4. Otworzyłem plik z konfiguracją połączenia:
Kod:
sudo gedit /etc/wvdial.conf

5. Zmodyfikowałem ustawienia:
Kod:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyACM1
Modem Type = Analog Modem
Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0
Phone = *99#
Username =;
Password =;
Dial Attempts = 0
Auto DNS = 1

UWAGA - u niektórych modem może pojawić się na innym interface, to był u mnie główny problem - wtedy zmieniamy z 1 na 0.
Kod:
Modem = /dev/ttyACM0

6. Odpalamy połączenie poprzez komendę wvdial (terminal musi pozostać otwarty)
Kod:
wvdial
lub poprzez komendę pon.wvdial (możemy zamknąć terminal):
Kod:
pon.wvdial
Kończymy połączenie komendą:
Kod:
poff.wvdial

Dioda na modemie powinna być zielona / mrugać na zielono.

7. Sprawdzić czy wszystko działa!


Jedyne co do czego mam wątpliwości to fragmenty z terminala:

NO CARRIER
.
.
.
Carrier detected. Waiting for prompt.
Don't know what to do! Starting pppd and hoping for the best.

O co w tym chodzi?

Kod:
patryk@patryk-desktop:~$ pon.wvdial
patryk@patryk-desktop:~$ --> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0
NO CARRIER
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
CONNECT 21600000
~~
--> Carrier detected.  Waiting for prompt.
--> Don't know what to do!  Starting pppd and hoping for the best.
--> Starting pppd at Thu Feb 14 18:34:38 2013
--> Pid of pppd: 2702
--> Using interface ppp0
--> pppd: p|�[08]
--> pppd: p|�[08]
--> pppd: p|�[08]
--> pppd: p|�[08]
--> local  IP address 10.115.37.101
--> pppd: p|�[08]
--> remote IP address 10.0.0.1
--> pppd: p|�[08]
--> primary   DNS address 213.158.199.1
--> pppd: p|�[08]
--> secondary DNS address 213.158.199.5
--> pppd: p|�[08]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
17-02-2013, 13:50
Post: #16
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Mam podobny problem z modemem zte mf 195. NIe chce sie polaczyc z aero2 na linux mint.

- Wyłączylem komenda AT%USBMODEM=0 wirtualny naped (modem zaczyna życ pod linuxem)
- Zainstalowalem wvdial
- Skonfigurowalem plik wvdial.conf tak jak to zrobil kolega "efilflah" ( u mnie tez ma byc na /dev/ttyACM1)
- Jak odpalam wvdial, modem sie laczy ale szuka "Carrier detected. Waiting for prompt." i po kilku minutach sie wywala.

Log z wvdial:
-> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
CONNECT 21600000
~~
--> Carrier detected. Waiting for prompt.
-> Don't know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
--> Unable to run /usr/sbin/pppd.
--> Check permissions, or specify a "PPPD Path" option in wvdial.conf.
--> Don't know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
--> Unable to run /usr/sbin/pppd.
--> Check permissions, or specify a "PPPD Path" option in wvdial.conf.
--> Don't know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
--> Unable to run /usr/sbin/pppd.
--> Check permissions, or specify a "PPPD Path" option in wvdial.conf.
--> Don't know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
--> Unable to run /usr/sbin/pppd.

wszystko sie powtarza aż w koncu wyskakuje

-> Check permissions, or specify a "PPPD Path" option in wvdial.conf.
--> Don't know what to do! Starting pppd and hoping for the best.
--> pipe failed: Too many open files



Dioda świeci sie na zielono,w Linux-owym menadzerze oczywiscie nie łączy ale wyswietla jaki lapie zasieg np. raz jest Aero2 UMTS,raz Aero2 HSPA.

Czegoś brakuje, ale modem jest na dobrej drodze aby sie polaczyl.

Macie jakies pomysły?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
17-02-2013, 18:40
Post: #17
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Może po prostu nie masz zainstalowanego pppd?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
17-02-2013, 18:43
Post: #18
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
może masz racje. tylko jak to zainstalować ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
17-02-2013, 18:49
Post: #19
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
W Debianie robi się to tak:
1. szukasz nazwy pakietu:
apt-cache search pppd
2. Wybierasz pakiet, który ci pasuje i robisz:
apt-get install nazwa_pakietu_znalezionego_wyżej
i masz. Instrukcję instalacji pakietów do każdej dystrybucji masz w.... instrukcji obsługi Smile Nie wiem, na bazie czego jest mint.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
17-02-2013, 21:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2015 13:01 przez szopen.)
Post: #20
RE: ZTE MF195 (od T-Mobile) + Linux [Solved]
Chyba faktycznie nie mialem zainstalowanego tego pakietu pppd.
Z root-a zainstalowalem komenda apt-get install ( w pierwszej kolejności "ppp-dev", a pozniej "ipppd")

Udało mi sie raz polaczyc z siecia. Zmienilem wartość "Dial Attempts " w pliku wvdial.conf na =1.
Odpalilem wvdial i modem sie polaczyl po minucie,dioda mrugala (czyli teoretycznie sie polaczyl modem, jednak realnego polaczenie nie bylo,zadna strona sie nie otworzyla.)
Kolejny raz juz sie nie udalo polaczyc.
Napewno nie jest to wina zasiegu bo na xp smiga.

Log z terminala w momencie polaczenia:
Kod:
andrzej-NC20-NB20 andrzej # sudo gedit /etc/wvdial.conf
andrzej-NC20-NB20 andrzej # wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
CONNECT 21600000
~~
--> Carrier detected.  Waiting for prompt.
--> Don't know what to do!  Starting pppd and hoping for the best.
--> Starting pppd at Sun Feb 17 20:08:23 2013
--> Pid of pppd: 7192
--> Using interface ppp0
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> Disconnecting at Sun Feb 17 20:08:25 2013
--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
--> man pppd explains pppd error codes in more detail.
--> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
--> Auto Reconnect will be attempted in 5 seconds
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
CONNECT 21600000
~~
--> Carrier detected.  Waiting for prompt.
--> Don't know what to do!  Starting pppd and hoping for the best.
--> Starting pppd at Sun Feb 17 20:09:00 2013
--> Pid of pppd: 7198
--> Using interface ppp0
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> pppd: `f  
--> local  IP address 37.209.150.36
--> pppd: `f  
--> remote IP address 10.0.0.1
--> pppd: `f  
--> primary   DNS address 193.41.112.14
--> pppd: `f  
--> secondary DNS address 193.41.112.18
--> pppd: `f
]
Na ustaweniach tych od "efilflah" juz sie nie laczy jak wczesniej
log
Kod:
wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
ERROR
--> Invalid dial command.
--> Disconnecting at Sun Feb 17 20:35:34 2013

//uzupełnienie przez moderatora
Uwaga od wiosny 2015 czyli integracji z siecią Plusa obowiązują nowe adresy serwerów DNS, są to
212.2.96.51
i
212.2.96.52

zastępują one poprzednio używane serwery Sferii 193.41.112.18 i 193.41.112.14
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  LINUX W MTE Darkon 12 16 211 07-03-2016 02:47
Ostatni post: jakubd
  ZTE MF195 z T-Mobile, grymasi na inne SIM.... b1op1 14 26 569 14-12-2014 00:25
Ostatni post: jakubd
  Aero2 + ZTE MF195 toom16 11 16 542 25-06-2013 17:29
Ostatni post: toom16
  ZTE MF626 T-mobile - sprawdzenie simlocka wraq 3 8 723 05-06-2013 11:25
Ostatni post: spag
  ZTE MF195 z Tmobile PL - działa jakubd 33 66 522 06-03-2013 00:11
Ostatni post: Norbi