[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sierra 5570 - ThinkPad T430
18-04-2020, 22:04
Post: #1
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Witam,
Mam problem z wyżej wymienionym modemem. Laptop posiada zmodowany bios bez whitlist'y. Modem jest wykrywany w komputerze jednak nie jestem w stanie z niego korzystać. Szukałem pomocy na elektrodzie (https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto...ghlight=), jednak nikt nie był mi w stanie pomóc.
Długo szukałem specjalistycznego forum i chyba wreszcie trafiłem Wink

Wersja sterownika 16.1.2.7
System Windows 10 64bit
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
18-04-2020, 23:48
Post: #2
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Trafiłeś dość dobrze, ale nie idealnie Smile
Sterowniki trzeba zmodyfikować, żeby uznały twojego laptopa za swojego. Domyślnie instalują się poprawnie tylko na wybranych modelach, do których były certyfikowane.
Zrobiłem szybkie przeszukanie i gotowca ani instrukcji nie znalazłem, tylko przykład dla starszych modemów:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3...l#17315803
Czasem wystarczyło zmodyfikować jeden inf wypakowany z pakietu instalacyjnego, ale nie robiłem tego osobiście.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-04-2020, 01:12
Post: #3
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Ktoś mi kiedyś dał DW5570 i niestety to był chyba jedyny model, którego nie dało się uruchomić w czymkolwiek innym niż taki model Della, do jakiego ta karta była montowana fabrycznie (a wspomniane triki miałem wtedy dość świeżo przećwiczone, bo uruchamiałem np. DW5540 i DW5560 w laptopach innych producentów).

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-04-2020, 08:14
Post: #4
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Ok czyli jest to kwestia sterowników, napisałem do autora tamtych zmodowanych, może coś z tego będzie. W takim razie moglibyście polecić jakiś modem 4G z którym byłyby troszkę mniejsze problemy? Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-04-2020, 14:14
Post: #5
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Jeśli mnie pamięć nie myli to nie była kwestia sterowników, tylko aplikacji, bez której modem był permanentnie przełączony do trybu offline, ale to było parę lat temu (i czasy windows7), więc może ktoś rozkminił ten problem do końca (win10 raczej nie potrzebuje aplikacji, ale problemy, które opisałeś w tamtym wątku wyglądały jakbyś miał problem z jakąś inną blokadą).
Spróbowałbym też uruchomienia tego sprzętu pod Linuxem, a nie Windowsem.

Modem do thinkpada? najlepiej taki jak był w nim stosowany fabrycznie (mimo, że masz wywaloną whitelistę), albo cokolwiek niebrandowanego - poszukaj w starszych wątkach, były takie znaleziska - jakieś Huaweie i inne chińczyki (ja odpuściłem ten temat, gdy się okazało, że w ten sposób korzystam z modemu tylko okazjonalnie).

PS
DW5570 to nie jest modem LTE ani 4G (chyba, że masz na myśli definicję w/g działu marketingu P4 czyli Playa, która tak ochrzciła WCDMA czyli 3G na paśmie 900MHz).

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-04-2020, 23:46
Post: #6
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Faktycznie było coś takiego. Pytanie czy da się przekonać aplikację do pracy na "obcym" sprzęcie. Wg mnie biorąc pod uwagę specyfikację i cenę modemu - nie warto poświęcać na to tyle czasu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-04-2020, 15:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2020 17:22 przez szopen.)
Post: #7
Sierra 5570 - ThinkPad T430
Zajrzałem na "znany portal aukcyjny" i za 5 dyszek (a nawet za 4 z darmowym smartem, nie chciało mi się kopać, ale są i jeszcze tańsze nawet doliczając przesyłkę Tongue) bez problemu można znaleźć modem 3G dedykowany do T430 (konkretnie jest to Ericsson H5321GW z blaszką przedłużająca go z formatu half na full), a w ramach sprawdzenia czy eliminacja whitelisty była skuteczna jest też np. Huawei EM820W (z przypisem, że nie działa w lenovo), a jeśli musi być LTE to znalazłem Huawei ME909s-120 w cenie chyba oderwanej od rzeczywistości.

Tak przy okazji widziałem na tym portalu jakkolwiek "u Chińczyka" też adaptery kart m.2 (ngff) ma minipcie wyposażone w czytnik SIM (więc jeden problem nam odpada - można użyć gniazda niededykowanego do modemu), tylko z takimi rzeczami należy się spodziewać problemu złącza antenowe nie pasują, więc najprościej wymienić anteny (moim zdaniem sztuka dla sztuki).

PS przetrząsając szuflady namierzyłem tego DW5570 i nawet przejściówkę z minipcie na USB z wbudowanym slotem SIM (przez chwilę mi zaświtał pomysł sprawdzenia jak to działa pod linuxem), ale… pomysł rozbił się o brak aktywnej karty SIM, okazało się, że SIM Virgin Mobile jedyny który mi pozostał do takiej zabawy jest nieaktywny mimo niezerowych środków na koncie (i co gorsza nie pamiętam czy sam się w to wpuściłem zamawiając kartę nowszej generacji i nie kończąc operacji migracji, czy to sieć sama mi zafundowała niespodziankę…)

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sierra EM7345 LTE (w Lenovo T450) davidini 0 2 309 19-01-2017 09:48
Ostatni post: davidini
  Sierra Wireless EM7305 i Aero2 (Toshiba Tecra Z40-A-13K) sumxx69 13 5 958 12-12-2016 00:16
Ostatni post: jakubd