Szybkie szukanie |
Kopia zapasowa - backup
|
27-08-2014, 12:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2014 13:18 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
Kopia zapasowa - backup
Przenoszę w shoutboxa:
Nie znam się dobrze na backupowaniu ale czy jest jakiś program co by mi synchronizował wskazany folder? Tzn chodzi o to, przerzucam sobie pliki z laptopa na dysk zewnętrzny ręcznie(taki rodzaj kopi zapasowej) czy jak znowu mi się zbierze nowych plików w poszczególnych folderach na laptopie to czy jest jakiś program, że po podpięciu dysku zew, sprawdzi których plików brakuje i sam sobie je przekopiuje? Do tej pory mało się tym interesowałem, lecz człowiek coraz bardziej przykłada wagę do takich rzeczy ale czasem brak czasu na doczytanie. A jak wy robicie backupy (zdjęcia, dokumenty, paragony itd)? Czy też może nie robicie? |
|||
27-08-2014, 13:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2014 13:14 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
Odp: RE: Kopa zapasowa - backup | |||
27-08-2014, 13:17
|
|||
|
|||
Kopa zapasowa - backup
Ja najważniejsze dokumenty raz w miesiącu nagrywam na DVD-RW.
Ogólny backup mam na OneDrive, gdzie trzymam dokumenty, które mogą się przydać w każdej chwili wszędzie. Na OneDrive także siedzą paragony Telefon z Andkiem robi Backup zdjęć w Google. A backup telefonicznych ustawień w DropBox'ie. Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl |
|||
27-08-2014, 17:03
|
|||
|
|||
RE: Kopia zapasowa - backup
W ogóle nie robię backupów ale na bieżąco monitoruje stan dysków. najważniejsze dane czyli zdjęcia i pliki tekstowe trzymam na dropboxie
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|||
28-08-2014, 15:38
|
|||
|
|||
(27-08-2014 13:04)spag napisał(a): Polecam jako chmure kubic 25GB za free z androida (ios?) Natychmiastowy backup zdjęć No niestety, co w przypadku androida, ios jest dobrym rozwiązaniem to znowu w przypadku lustrzanki innych aparatów trzeba szukać innych rozwiązań, ewentualnie ręcznie po zgraniu pchnąć wszystko w chmurę ale to znowu miejsca trzeba co nie miara przy większej ilości zdjęć grzechu1991 napisał(a):W ogóle nie robię backupów ale na bieżąco monitoruje stan dysków. najważniejsze dane czyli zdjęcia i pliki tekstowe trzymam na dropboxie Czym monitorujesz stan dysków? Ogólnie widzę, że przeważają jednak chmurowe rozwiązania. |
|||
28-08-2014, 16:53
|
|||
|
|||
Kopia zapasowa - backup
Dowolny program do odczytu smarta i badów. Wystarczy, chociaż nie myśl, że z tego się dowiesz czy dysk z dnia na dzień nie padnie. To po prostu pomocnicze narzędzie.
Ale podstawowe funkcje obsługi smarta mają już płyty główne i windowsy. Chociaż jak spotkałem się z tym, aby sygnalizowały to z dyskiem było już na prawdę źle. |
|||
28-08-2014, 18:17
|
|||
|
|||
Kopia zapasowa - backup
W kwestii diagnostyki prostej i SMART - polecam program speedfan firmy almico.
Co do backupu - celem nie tylko jest zabezpieczenie przed padem systemu czy dysku, ale przede wszystkim w przypadku utraty danych z powodów logicznych - skasowanie, nadpisanie, atak wirusowy czy jakiś pad systemu. |
|||
28-08-2014, 21:51
|
|||
|
|||
Kopia zapasowa - backup
Mi się od kilkunastu lat nie zdarzył pad logiczny, ale trzeba wiedzieć co się robi i gdzie się to robi. A jak trzeba, to liczyć się z tym, że operacja może zakończyć się niepowodzeniem. Poza tym, tanio nie jest backup-ować 5TB danych w moim przypadku.
Ja do smarta używam w przypadku windowsa HD tune, elegancko wszystko wyświetla i ma w sobie wiele rzeczy do diagnostyki. |
|||
29-08-2014, 06:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2014 07:25 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
Kopia zapasowa - backup
Również polecam SpeedFan'a, o którym pisze Jakub.
Backup w chmurze jest też korzystny, jeśli korzystasz z kilku urządzeń, które potrzebują dostępu do tych samych danych - a każde z tych urządzeń ma "odpowiednio wydajny" dostęp do internetu. Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl |
|||
29-08-2014, 07:21
|
|||
|
|||
Wydaje mi się, że najlepiej trzymać dane zapasowe na dysku USB. Synchronizację wykonuję programem FreeFileSync każdego komputera po kolei. Dla wygody mam też dodatkowy dysk w głównym PC i tam robię backupy codziennie. Chmura ma niestety niepewny czas uploadu, wiec wykorzystuje tylko okazjonalnie i bardziej w telefonie, niż na komputerze. Oczywiście wszystkie dyski zaszyfrowane.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|