[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy koniec BDI w Aero 2?
24-10-2024, 13:11
Kiedyś ludzie się osiedlali w okolicach źródeł wody pitnej. Dziś taką wodę można pozyskać w nawet przy braku rzek czy jezior (od bidy studnia czy inne kanały wiercone na xxx metrów w głąb ziemi). Ale czasy się trochę zmieniły i teraz ludzie się osiedlają tam gdzie jest dobre źródło neta. Big Grin Dlatego też najprostszym sposobem na "rozludnienie" wielkich miast jest stawianie takiej net'owej infrastruktury po "środku niczegoś", bo zaraz ludzie się tam zlecą i to po "środku niczegoś" w niedalekiej przyszłości zacznie być już po "środku czegoś". Big Grin Także same plusy takiego rozwiązania, tylko kolejność jest zamieniona, bo zamiast mieć 100K ludzi w danym miejscu i dopiero wtedy im ciągnąć neta, to najpierw się ciągnie neta a potem mamy 100K ludzi, efekt ostateczny jest bardzo podobny ale rozwój takiej społeczności jest o wiele szybszy w tym drugim przypadku. Big Grin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
02-11-2024, 15:42
Ja od paru lat mieszkam w miejscu, gdzie mogę mieć net z oranżady 8 Gbps, a póki co wolę zostać przy 200 Mbps za niecałe ćwierć tej ceny. Z kolei jak na złość tam gdzie wcześniej mieszkałem całe dekady i nie było nic lepszego do podłączenia się to nagle światłowód pociągnęli po słupach energetycznych i paczkomaty. Chyba jakoś kilka miesięcy po tym jak się przeprowadziłem powstał pierwszy paczkomat. Wink
11-11-2024, 23:30
Czy ktos wie cos na temat nowych warunkow "bezplatnego " internetu aero? Mialy byc dostepne na stronie aero2 od 10.11 ale jakos nie moge znalezc - chyba ze trzeba sie zalogowac? Moglby ktos tu to opisac?
17-11-2024, 01:51
RE: Kiedy koniec BDI w Aero 2?
Witam.
Bezpłatny internet nadal będzie działać - od 10 listopada nie pojawia "kapeć", choć połączenie jest przerywane po godzinie (ale można je łatwo wznowić). Internet ma nadal zawrotną prędkość 512 kbps, a zasada jest taka, że karta pozostaje w ważności przez 12 miesięcy od zakończenia ostatniego płatnego pakietu. Inaczej mówiąc, aby nadal korzystać z bezpłatnego dostępu należy minimum raz na rok wykupić płatny pakiet, np. 3 GB za 5 zł, czyli koszt jest niewielki.
17-11-2024, 15:32
Może i jest niewielki koszt ale np moja karta SIM jest w standardzie chyba mini? W każdym razie jest wielka. Big Grin I nie da rady wsadzić jej już do żadnego telefonu. Dlatego właśnie poprosiłem o zwrot depozytu, a później się zastanowię czy jest w ogóle sens bawić się w Aero2 obecnie.

Dla przykładu: obecnie w Virgin jest od jakiegoś czasu ta promocja 5000GB rocznie, gdzie po aktywacji startera i doładowaniu, tak by było 35zł ma się opłacone 2 miesiące neta i rozmów. W pierwszym miesiącu ma się pakiet neta 800GB, a w drugim 450GB. Wiec wychodzi koszt miesięczny koło 18zł i dość spore pakiety. Po 2 miechach nowy starter -- już tak prawie rok jadę. Big Grin A zamiast aero to NJU mobile jest chyba lepsiejszą opcją, bo dają ci kartę pasującą do każdego fona, no i jak nie używasz to nie płacisz -- raz na pół roku trzeba aktywność wykazać, np. wysyłąjąc jednego sms czy pobranie jakiegoś bajta danych i opłacić fakturę na 9gr. Big Grin Taki net zapasowy jest nieco bardziej rozsądny niż aero z kapciem i 512kbit/s. Zostając z aero przy takich warunkach, jakie oferują, to człowiek się zwyczajnie nie szanuje...
17-11-2024, 22:56
Ok, to wiem juz jak to ma wygladac w teorii, a jak w praktyce? Np po przekroczeniu 20/40/80 gb danych w miesiacu odcinaja karcie net albo lejek do 2kb/s? Znajdzie sie ktos kto zaakceptuje ich nowa umowe , doladuje konto (bo przenosic kasy z depozytu na zasilenie konta do konca roku nie bedzie mozna zrobic) jeszcze w listopadzie i opisze jakie sa minusy nowego "bdi"?

Bo dobrze wiemy iz w tym kraju roznice miedzy teoria a praktyka to bywaja ogromne.
27-11-2024, 10:30
Mi hajs oddali za kartę SIM. Ciekawe czemu zabrali 7gr... Big Grin
21-12-2024, 23:23
Minal miesiac i nic...? Nikt nie przedluzyl aero aby sie podzielic szczegolami?

Zwlaszcza tymi ktore sa niekorzystne dla nas / niewygodne dla operatora ze je ukrywa przed wszystkimi ktorzy nie sa zalogowani na stronie i nie przedluzyli umowy na nowwych zasadach.
22-12-2024, 12:25
Raczej i tak już wszyscy zapomnieli o Aero2, bo kto w dzisiejszych czasach ma czas i nerwy siedzieć na 512kbit/s z kapciem co godzina? Big Grin Aero2 zdechło już dawno temu, a karty ludzie trzymali bo... zapomnieli, że je w ogóle mają. Ja też ostatni raz korzystałem z Aero2 parę dobrych lat temu, i gdyby się nie przypomnieli, że mam ich kartę, to pewnie dalej bym ją miał, a tak to chociaż mi te 20 zeta oddali. Big Grin
26-12-2024, 13:37
Yellow napisał(a):Minal miesiac i nic...? Nikt nie przedluzyl aero aby sie podzielic szczegolami?
A czemu sam nie zaeksperymentowałeś skoro używasz?

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
26-12-2024, 13:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2024 14:46 przez Ekonomista.)
Ja mam za grosze łącze 200 Mbps a praktycznie 220 Mbps (na serwerze Warsaw DC Skynet sprawdzam często). A zastanawiam się nad łączem 8 Gbps które kosztuje 165 zł, ale pierwszy rok z dwóch 5 zł. Zawracania gitary jakimś netem który od 10 lat nie używam bo wtedy już wolałem Red Bulla 100 GB na miesiąc za 30 zł czy tam 50 zł na 3 miesiące. Nawet nie pamiętam już. Teraz pierwszy z brzegu operator daje 8 TB na rok dodatkowo przy pakiecie free call za 35 zł za miesiąc. Ludzie dajcie spokój z historią. Tongue

Sorry. Może 45 zł miesięcznie, a nie 35 (Orange). Przy 35 Tylko 4 TB (T-Mobile) ale praktycznie co chwilę wchodził prezent - no limit internetu w apce T-Mobile na dwa tygodnie.

Z ciekawości poszukałem i mam komplet karty SIM Aero2 i tę dużą z pinem matki... Nie wiem czy wyrzucić to coś...
26-12-2024, 15:06
(17-11-2024 01:51)Max66 napisał(a):  Witam.
Bezpłatny internet nadal będzie działać - od 10 listopada nie pojawia "kapeć", choć połączenie jest przerywane po godzinie (ale można je łatwo wznowić). Internet ma nadal zawrotną prędkość 512 kbps, a zasada jest taka, że karta pozostaje w ważności przez 12 miesięcy od zakończenia ostatniego płatnego pakietu. Inaczej mówiąc, aby nadal korzystać z bezpłatnego dostępu należy minimum raz na rok wykupić płatny pakiet, np. 3 GB za 5 zł, czyli koszt jest niewielki.

Serio działa za 5 zł na rok?
26-12-2024, 22:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2024 22:17 przez szopen.)
https://aero2.pl/zasady-dzialania/
https://aero2.pl/documents/pwu-pakiety-aero/

są kruczki, na rok dla dotychczasowych użytkowników, 3mce dla nowych, pakiet przedłuża ważność o rok
więc tak - na lejku rok za 5zł

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
26-12-2024, 22:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2024 22:52 przez Ekonomista.)
A co ze wznawianiem połączenia? Nie ma już kapci?
Jest jakiś router co to ogarnia automatycznie?

(26-12-2024 22:11)szopen napisał(a):  https://aero2.pl/zasady-dzialania/
https://aero2.pl/documents/pwu-pakiety-aero/

są kruczki, na rok dla dotychczasowych użytkowników, 3mce dla nowych, pakiet przedłuża ważność o rok
więc tak - na lejku rok za 5zł

Przeczytałem i wychodzi na to że mam 12 miesięcy jakby od chwili rejestracji. Tylko o którą rejestracje chodzi? Konta na portalu? Tam akurat chyba się nie rejestrowałem... A jeśli od chwili rejestracji karty SIM czyli dr facto zamówienia to już po tym terminie... Czyli liczy się od końca pakietu czyli 1+12=13 miesięcy za te 5 zł jeśli wcześniej go nie zużyć.

Inna beczka to do kiedy mam czas na cały ten ruch z pakietem płatnym, żeby mi nie dezaktywowali SIM?

Ps. Wiem, że pisałem co innego kilka postów wcześniej że to historia i t.d., ale niech się coś dzieje na forum de facto o BDI. Teraz spojrzałem prawie 150 osób online na forum, chyba od 7 lat jakoś tyłu nie było. Tongue
29-12-2024, 15:51
(26-12-2024 22:24)Ekonomista napisał(a):  A co ze wznawianiem połączenia? Nie ma już kapci?
Jest jakiś router co to ogarnia automatycznie?

Przeczytałem i wychodzi na to że mam 12 miesięcy jakby od chwili rejestracji. Tylko o którą rejestracje chodzi? Konta na portalu? Tam akurat chyba się nie rejestrowałem... A jeśli od chwili rejestracji karty SIM czyli dr facto zamówienia to już po tym terminie... Czyli liczy się od końca pakietu czyli 1+12=13 miesięcy za te 5 zł jeśli wcześniej go nie zużyć.

Inna beczka to do kiedy mam czas na cały ten ruch z pakietem płatnym, żeby mi nie dezaktywowali SIM?

Ps. Wiem, że pisałem co innego kilka postów wcześniej że to historia i t.d., ale niech się coś dzieje na forum de facto o BDI. Teraz spojrzałem prawie 150 osób online na forum, chyba od 7 lat jakoś tyłu nie było. Tongue
1. Kapci nie ma, nie wiem czy jest jakis router co to potrafi dlatego ja uzywam modemu 4g na mPCIe w laptopie + TNI .Poza tym za duzo podrozuje aby nadawal sie dla mnie jakikolwiek stacjonarny internet.
2. Nikt nie chcial sprawdzic to ja sprawdzilem: liczy sie 12 miesiecy od rejestracji na stronie sklepu aero, tyle wazne powinno byc konto.
3. Teoretycznie czas masz nim minie 12 miesiecy od rejestraci w sklepie aero.
4. Ja tez spojrzalem i 46 osob online z czego 43 to ukryte assassyny - goscie bez konta. A w tematach odpisuja tylko moderatorzy, zadnego zwyklego usera Sad

(26-12-2024 15:06)Ekonomista napisał(a):  Serio działa za 5 zł na rok?
Tak - przynajmniej w teorii i dla starych uzytkownikow. ... ciekawe po ilu latach to zmienia na niekorzysc.?

5. A tak od siebie : Pojawila sie propocja: po zarejestrowaniu sie w sklepie mozna zamienic 20 zl depozytu na pakiet 50 gb - do konca marca. Ciekawe co bedzie z 20 zl jak sie tego nie zrobi?
29-12-2024, 16:16
Nikt zwykły nie pisze, bo już wszyscy zapomnieli co to Aero2, świat poszedł do przodu Aero2 zostało w tym samym miejscu, co widać po podejściu do klienta czy cenach samych pakietów.

Co do tej promocji z zamianą depozytu, to tylko promocja. Jak nie skorzystasz, to depozyt zostaje i dalej będziesz mógł go sobie odebrać, tak jak było do tej pory. Chyba, że tam był zapis, że z dniem takim a takim depozyt przepada, choć wątpię by tak było ale trzeba by zajrzeć w główny regulamin świadczenia tego BDI.
29-12-2024, 20:42
Czyli przynajmniej teoretycznie można ciągnąć jeszcze ten internet po lejku bezkosztowo przez 5 lat i 4 miesiące...
29-12-2024, 21:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2024 21:36 przez Yellow.)
(29-12-2024 20:42)Ekonomista napisał(a):  Czyli przynajmniej teoretycznie można ciągnąć jeszcze ten internet po lejku bezkosztowo przez 5 lat i 4 miesiące...

To tylko teoria bo w praktyce... nie spodziewalbym sie ze bedzie tak rozowo. Zadalem pytanie w temacie depozytu i jego przepadku ale aero nie chce odpowiedziec. Wiem ze swieta i nowy rok ale cos mi mowi ze nie chca sie chwalic "co bedzie z depozytem jak nie wykorzystam w promocji".

Ekonomista , a wez zaszalej, zarejestruj sie i zobacz na ile bedziesz mial wazne konto? Wink
Pozostal 1 dzien (a moze 3 godziny jesli zle licze?)
29-12-2024, 22:11
Z trudem, ale udało mi się zarejestrować. Trzeba z menu z lewej wybrać - "rejestracja" i dalej już po sznurku. Na szczęście nie musiałem znać mejla ani dowodu z przed lat dziesięciu czy więcej.
Efekt - konto ważne jest 13 miesięcy. Czyli teoretycznie 5 lat i 5 miesięcy będzie za free - w cenie depozytu.
30-12-2024, 00:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2024 00:35 przez Ekonomista.)
Po walce z modemem udało mi się uruchomić internet Aero2... a, że w ogóle myślałem że jednak trzeba kupić pakiet to okazało się:
-serwis płatniczy nie działa, przynajmniej u mnie.
-za depozyt udało się kupić pakiet, ale jedynie za całe 20 zł ten największy 50 GB, który w ten sposób jest promocja, że normalnie 30 zł kosztuje. A więc nie jest różowo. Ale przynajmniej mamy 13 miesięcy plus 13 miesięcy po wykupieniu śmiesznego dziś już pakietu 50 GB.

Ale jeśli komuś wystarczy lejek pół Mbps to ma ponad dwa lata na korzystanie i potem jak dobrze liczę około 40 gr na miesiąc wychodzi: 5 zł/13 miesięcy=~ 0,40 zł.
Odpowiedz