[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E3272s-153 nie działa po instalacji firmware
06-01-2015, 16:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016 23:01 przez szopen.)
Post: #1
Huawei E3272s-153 nie działa po instalacji firmware
witam
Posiadam modem huawei e3272s-153 z playa,chciałem zmienić w nim firmware,więc zainstalowałem to: https://unlock4modem.in/download-huawei-...date-free/ ,5 link na dół od reklamy w środku tabeli.Instalacja przebiegła pomyślnie tylko że teraz modem jest wykrywalny jako stacja dysków I: Komputer twierdzi że jest uszkodzony,nie ma na nim PLAY ONLINE,wcześniej instalowałem play online i on terz go nie wykrywa,chciałem jeszcze raz zainstalować firmware ale program go nie wykrywa,czy da sie go uratować? z góry dzięki za pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2015, 17:15
Post: #2
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Masz wielkimi wołami informację niżej:
Note : Firmware starting from 22 is for hilink modems, don’t use in normal modem, it may dead your modem forever.

Modem z Play to tradycyjny. 5 od reklamy to "Download Firmware Update Huawei E3272s-153 22.436.07.00.00 Universal (19.3 MiB)", czyli do HiLinków.

Raczej da się to naprawić, ale gotowej procedury nie mam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2015, 20:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2015 23:51 przez superotino.)
Post: #3
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
robiłem update wiele razy i zdarzyło się zapomnieć z tej rutyny....
czytałem że można z "normalnego" zrobić hilinka i na odwrót
może wgranie web ui pomoże,zaraz poszukam programu do aktualizacji...
może ktoś ma inny pomysł?

niestety instalator webui też go nie wykrywa
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2015, 20:45
Post: #4
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Dla E3131 i E3372 procedura zmiany HiLink<-=>zwykły nie jest taka prosta. Poza wgraniem firmware trzeba coś jeszcze zrobić zawsze nietypowego.
Jak rozpracujesz to, koniecznie opisz metodę. Mam nadzieję, że modem jest do odratowania.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2015, 21:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2015 21:49 przez superotino.)
Post: #5
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
uruchomiłem ubuntu z live cd i okazało się że dla linuxa moja "cegła" jest modemem wyskakuje że połączono z eternet.Po podłączeniu modemu przez usb w oknie łączności modem jest widziany jako: "sieć przewodowa (huawei technology huawei mobile)" mam w nim włożoną kartę orange,niestety internet nie działa,nie znam się na linuxie, chyba trzeba coś skonfigurować

modem nie wchodzi na stronę http://192.168.1.1/ więc nie jest hilinkiem,wiecie jak skonfigurować ten modem pod ubuntu?

da się może wymusić wgranie przez program firmware do określonego portu?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
06-01-2015, 22:11
Post: #6
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
W Windows możesz mieć problem ze sterownikami po prostu, które nie rozpoznają urządzenia.
W Linuksie może to być karta Ethernet od technologii NDIS, którą trzeba dopiero zainicjować, ale nie jestem specem od NDISa w Linuksach - połączenie 192.168.1.1 lub 8.1 lub 0.1 ma sens, jeżeli interfejs ten dostał sensowny adres IP.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 04:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2015 04:33 przez szopen.)
Post: #7
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
superotino napisał(a):uruchomiłem ubuntu z live cd i okazało się że dla linuxa moja "cegła" jest modemem wyskakuje że połączono z eternet
a jak zachowuje sie pod windows?
a OK nie doczytałem wcześniejszego posta, modem jest po prostu "uceglony", ale jednak częściowo żywy
najwyraźniej nie masz odpowiednich sterowników do tego co pozostało "żywe"
możliwe, że modem jest wciąż w trybie flashowania, mimo wykrycia go jako NDIS pod linuxem, jednak wszystkie flashery które widziałem dla Huawei działają wyłącznie pod windows

PS czuję, że źródłem podobnych problemów (ale akurat nie w tym wypadku!) jest niechlujstwo firmy Huawei i stosowanie tego samego PID dla modemów hilink i zwykłych, ale dowodów nie mam - tu mogłyby pomóc jedynie raporty przytomnych użytkowników wraz z informacją czy VIP+PID pochodzą z modemu w wersji dostępnej na rynku pierwotnym czy modyfikowanej (niestety takie mogą się pojawiać na rynku wtórnym)

PPS jak dotąd wszystkie modemy Huawei mają ten sam VID 12d1 (niektórzy inni producenci stosują różne VIDy z różnych powodów np. zmian własnościowych firmy, czy produkcji przez oddział o nieco innej pełnej nazwie np. w innym państwie)

baza VID i PID (tworzona przez użytkowników, jednak jej edycję i uzupełnianiem powinny się zajmować jedynie osoby w 100% wiedzące sporo o sprzęcie, który mają w rękach, w przeciwnym razie baza nie będzie odpowiadała rzeczywistości, właściwie to wpisy są weryfikowane, ale przez to najświeższe wpisy pojawiają się z opóźnieniem)
https://usb-ids.gowdy.us/index.html

program, którym można łatwo sprawdzić VID i PID pod windows (choć można też wygrzebać akurat te 2 informacje z menadżera urządzeń) oraz dowiedzieć się wiele więcej o podłączonych teraz i kiedyś urządzeniach USB
http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&amp;t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 10:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2015 10:23 przez superotino.)
Post: #8
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Spróbuję uruchomić instalator firmware pod wine na ubuntu...
nie wiem czy to zadziała,nie znam się na linuxie
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 13:10
Post: #9
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Bardzo wątpię, a jak wywróci się w czasie operacji, to może skończyć się definitywnym ubiciem modemu. pod WINE działają proste programy, systemowe niskopoziomowe jak firmware raczej marne szanse.

VID:PID urządzeń USB po linuksem sprawdza się za pomocą komendy lsusb
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 15:49
Post: #10
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
potwierdzam, szanse na pozytywne zakończenie bliskie zeru, ale skoro modem to i tak trup, spróbować można (jednak bez nastawienia na sukces)
podejrzewam, że nic się nie stanie z braku bezpośredniego dostępu do sprzętu pod wine

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&amp;t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 18:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2015 18:15 przez superotino.)
Post: #11
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Według mnie instalator nie chce instalować firmware bo modem jest wykrywany jako stacja cd spróbuję zmienić jak komputer ma wykrywać modem,
lub jak ktoś ma instalator pod linuxa bo on prawidłowo wykrywa modem,to prosze linka do niego.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 19:56
Post: #12
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
u ustawieniach "urządzenia i drukarki'' pozmieniałem z dostępnych w systemie sterowników,teraz urządzenie nie jest widzialne w zakładce komputer ale nadal w "urządzenia i drukarki" jest jako stacja cd, nie wiem który z dostępnych sterów wybrać,prosze do linka do działających sterowników z internetu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-01-2015, 21:30
Post: #13
Odp: huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
A próbowałeś wysun cd?

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
09-01-2015, 18:30
Post: #14
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
wysuń cd nic nie daje,dzieje się tak jak bym chciał wysunąć pustą stacje płytek.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
10-01-2015, 00:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2015 00:53 przez szopen.)
Post: #15
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
komenda eject powoduje przełączenie modemu w tryb... modemu
tak jest zbudowana obsługa urządzenia kompozytowego tego typu

tak samo jak wyłączenie odpowiednią komendą AT wszystkich komponentów poza modemem powoduje jego stałą aktywność

to wszystko powyżej jednak dotyczy modemów typu serial (dialup)

jakkolwiek blok funkcjonalny, który jest wirtualnym cd-romem nie zostanie nigdy portem szeregowym mimo podmiany sterownika, bo to jest po prostu inny kawałek sprzętu...

w twoim wypadku prawdopodobnie został nadpisany fragment firmware

ja mogę zaproponować jedynie 2 rozwiązania:
1) przejrzyj tutoriale konwersji zwykły->hilink i hilink->zwykły
to w zasadzie jedyne miejsca, gdzie możesz trafić na sterowniki dla modemu w stanie innym niż normalny
(lub nauczyć się edytować pliki)

jeśli 1) się nie powiedzie i zostaniesz z trupem modemu, to następne rozwiązanie jest nieco przewrotne

2) jest kilku hobbystów-elektroników, którzy chętnie przyjmą trupa modemu (choćby na części, ale być może mają też metodę na reanimację przynajmniej niektórych modeli poprzez ingerencję do środka i flashowanie w sposób typowo sprzętowy), specjalnie podkreśliłem słowo przyjmą, aby odróżnić to słowo od "kupią", choć sprzedaży trupa opisanego jako "uszkodzony" wraz z opisem okoliczności możesz spróbować choćby na znanym portalu aukcyjnym

ja jednak wierzę, że trafiłeś na te osoby choćby na chomiku szukając fw czy sterów i po prostu przekażesz modem komuś kompetentnemu

a może trafisz na kogoś, kto za niewygórowaną opłatą będzie w stanie dokonać naprawy w sposób opisany powyżej (jednak podejrzewam, że np. wśród userów tego forum nie ma aż tak zagorzałych elektroników z dostępem do odpowiedniego sprzętu... chociaż kto wie?)

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&amp;t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
10-01-2015, 11:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2015 19:38 przez superotino.)
Post: #16
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Jak wiecie pobawiłem się sterownikami,oraz wiele razy próbowałem wgrać różne firmware,
i chyba to co robiłem coś dało,bo od teraz modem jest wykrywalny jako "Remote NDIS based Internet Sharing Device #2"
oraz co ciekawsze:modem po podłączeniu tak sam z siebie uruchamia stronę w przeglądarce: http://192.168.1.1/html/index.html Wygląda na to że sterowniki coś dały bo modem zachowuje się jak hilink

Teraz spróbuję wgrać web ui

Skces !
Udało się,web ui jakimś cudem się wgrał,i od teraz jestem właścicielem hilinka.
Połowiczny,bo nie miałem zamiaru robić z niego hilinka,chciałem tylko zaktualizować firmware,ale na razie nie wracam do dialup żeby znowu go nie zepsuć.
Dzięki wszystkim za pomoc. :-)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
10-01-2015, 15:32
Post: #17
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Tutaj można pokombinować: modem można przełączyć tymczasowo w tryb modemu tradycyjnego: http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e313...u-na-stale
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
28-01-2015, 00:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2015 00:00 przez superotino.)
Post: #18
huawei e3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Nie wiem co pomogło bo modem był podłączony do innego PC podczas udanej naprawy.
Albo ten komputer miał już jakieś sterowniki,albo to przez hilinkowe które pobrałem z internetu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 18:06
Post: #19
RE: Huawei E3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Witam

Przez niedopatrzenie zrobiłem dokładnie to co kolega zaczynający ten post.
Czy znalazło się jakieś rozwiązanie tej sytuacji??

Pozdrawiam Paweł
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-03-2016, 00:27
Post: #20
Huawei E3272s-153 nie działa po instalacji firmware
Prześledź co robił kolega.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei e3372s-153 hilink na zwykły pod Linuksem loginlog 5 442 24-10-2020 21:52
Ostatni post: szopen
  Huawei E3372h-320 jaki ruter mbr 1 961 26-08-2020 09:22
Ostatni post: jakubd
  Huawei E3272 - jaka antena LTE? JanTroll 6 1 221 23-08-2020 21:30
Ostatni post: jakubd
  ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp piotr-aero 5 1 191 28-06-2020 16:29
Ostatni post: jakubd
  Huawei E3372h-153 HiLink prolblemy z Orange Maximus Magnus 13 2 127 12-06-2020 01:34
Ostatni post: szopen