[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
23-12-2011, 01:33
Post: #1
Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
Witam,

W komentarzach do artykułu Aero2 – zestawienie zgodnych modemów rozpoczęliśmy z Jakubem wymianę zdań na temat wzmiankowanego w tytule posta modemu:

Mr_Kain napisał(a):Nie będę się upierał, że zrobiłem to bardzo dokładnie, ale przeszukałem wiele miejsc i nie znalazłem żadnych informacji na temat modemu Ericsson F3507g wbudowanego do mojego ThinkPada X301 z Win7 64-bit - będzie działał z Aero2? Wiem, wiem, wkładanie Aero2 do ThinkPada X301 to jak lanie oleju po smażeniu frytek do nowoczesnego diesla ale cel jest poznawczy Wink
Z iPlusem działa bezproblemowo.

jakubd napisał(a):Jeżeli to wersja odpowiednia (europejska) tego modemu, to będzie działała. Niestety nie wiem jak odróżnić te wersje (problem jest podobny jak przy dell 5540), bo nikt mi nie udostępnił modemu/laptopa do sprawdzenia, a ze zgłaszających nikt nie odważył się przeczytać jego specs prosto z modemu.
Podejrzewam, że problemy będą podobne jak przy Dell 5540 - opisane w tabeli. Trzeba będzie użyć TNI, ale jak mówię - informacja niepewna. Użyj softu dołączonego do modemu, żeby wyświetlić listę dostępnych sieci - jak zobaczysz 260-17, to jesteś na dobrej drodze.

Mr_Kain napisał(a):Jest to z pewnością wersja europejska - z oficjalnej polskiej dystrybucji Lenovo.
Co konkretnie jest potrzebne w kwestii specyfikacji? Fizyczne sczytanie tego co jest "namalowane" na modemie? To żaden problem (dwie śrubki i zajrzeć pod klawiaturę - w celach badawczych mogę to zrobić Smile Czy też potraktowanie go softem diagnostycznym (jakim)?

Zrobiłem takowy eksperyment:
Utworzyłem nowe połączenie w Centrum sieci i udostępniania, numer wybierania wpisałem *99#, bez nazwy użyszkodnika i hasła, nie wiedziałem jednak gdzie wpisać APN (właściwie to nie znalazłem takiego miejsca).
Kliknięcie "Połącz" skutkuje najpierw komunikatem "Trwa rejestrowanie komputera w sieci", następnie komunikatem błędu: "Błąd 734: Protokół kontrolny połączeń PPP został zakończony."

Aby upewnić się, że karta jest OK i że w Sopocie działa, włożyłem ją do iPada2 i wyłączyłem WiFi - wyświetliło Aero2 bez siły sygnału (czyli tak jak już było tu opisane). Odpaliłem SpeedTest i wyniki nie poraziły: serwer pomiarowy Vectra, PING ponad 200, Down 0,21, Up 0,04 Sad Pomiar dokonany w pomieszczeniu w centrum miasta (Patio Mare Residence).

Kolejnym działaniem było użycie Access Connections (aplikacji Lenovo obsługującej połączenia). Stworzyłem profil Aero2 o takich parametrach:
Custom service provider name: Aero2
APN: darmowy
User name: puste
Authentication option: PAP (są jeszcze CHAP, MSCHAPV2, None)
Propmt for authentication: wyłączone
Password: puste

W opcjach "advanced" jest tak:
Select mobile broadband service type: Automatic (są jeszcze Only GPRS, Only 3G)

Jest jeszcze przycisk "Find Mobile Broadband Network" - po kliknięciu, po dłuższym czasie odnajduje 4 operatorów (Plus, Era, Orange, Play) oznaczonych jako Not Allowed.

Dokładnie tych samych operatorów odnajduje w głównym oknie aplikacji - wszystkie jednak są również oznaczone jako "Not Allowed" Sad

Any idea co dalej?

jakubd napisał(a):Dokładnie potrzebuję odczytania pełnego oznaczenia oznaczeń z modemu, w tym przede wszystkim cyfry albo cyfr, jakie są po nazwie modemu i literach GW (zwykle GW1 lub GW2). Jednak z tych wersji jest EU, druga US/Asia - tylko nie mam pewności która jest która i dlatego tego modemu nie mam w tabeli wcale).
Jeżeli wyświetloną masz listę operatorów i nie ma na niej Aero2/260-17/PL17, to możliwości są 3: modem niezgodny, zbyt słaby sygnał sieci, albo wyłączone pasmo UMTS 900 MHz w ustawieniach modemu, o ile jest opcja ich modyfikacji.

I tyle przeniesionej dyskusji Smile Ciąg dalszy (mam nadzieję) poniżej Wink


Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-12-2011, 01:56
Post: #2
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
Profesjonalna robota widzę Smile
Czekam niecierpliwie na wyniki testów i odczyt z modemu - może uda się wrzucić informację do listy modemów przy okazji.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-12-2011, 02:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2011 02:40 przez Mr_Kain.)
Post: #3
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
No to tak na szybko fotka modemu (Canon DIGITAL IXUS 860 IS w trybie makro):

[Obrazek: img_3509a_800.jpg]

Oczywiście jeśli potrzeba - jest oryginał w rozdzielczości 2592x1944


jakubd napisał(a):Profesjonalna robota widzę

Dziękuję za docenienie profesjonalizmu Wink


P.S.
Nie znalazłem literek GW na modemie, więc pokusiłem się o sprawdzenie statusu gwarancji mojego ThinkPada.
Oto wyniki:

Product ID: 4057CTO
Location: N/A
Expiration date: 2013-03-15
Description:
This product has a Global Model Plus special bid three year limitedwarranty. This product is entitled to parts, labor and on-site repairservice (9x5 next business day) in approved locations. Thinkpadbatteries have a one year warranty.


Powyżej pozwoliłem sobie zaznaczyć wytłuszczeniem istotną moim zdaniem informację - czyżby więc istniał model globalny?
Jeśli tak, to pewnie zmienia to pogląd na klasyfikację tych modemów.

Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-12-2011, 12:08
Post: #4
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
Wielkie dzięki za tę fotografię - dużo mi to wyjaśniło.

Widzę, że tym razem to ja pomyliłem modele modemów - ten jest faktycznie na 100% niezgodny z Aero2
http://www.ericsson.com/solutions/mobile..._print.pdf
Brak UMTS 900 MHz aż rzuca się w oczy.

Podejrzewam, że akurat ten modem występuje jednak tylko w jednej wersji - globalność oznacza tutaj tylko zmianę rodzaju gwarancji.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-12-2011, 02:55
Post: #5
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
No to właściwie wszystko jasne. Na wstępie napisałem, że to ćwiczenie eksperymentalne - czuję się zaspokojony w tej materii.

Tak czy inaczej - bardzo dziękuję za pomoc i cieszę się, że tabela zgodności zyska kolejne uzupełnienie.


Pozdrawiam serdecznie
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-12-2011, 13:32
Post: #6
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
Dzięki właśnie takim osobom jak Ty ten blog, forum i przede wszystkim tabela zgodności się rozwija! Dzięki!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
24-12-2011, 17:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2011 17:04 przez Mr_Kain.)
Post: #7
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
Przyjemność po mojej stronie Smile

Wesołych Świąt Smile
Oczywiście panienka ma w pudełkach darmowe modemy do darmowego internetu Wink

[Obrazek: XMAS_800.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
29-12-2011, 06:42
Post: #8
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
to jeszcze moje 3 grosze:

1) CTO w końcówce modelu oznacza, że zamontowane flaki mogą być różne w zależności od życzenia klienta (oczywiście w ramach dostępnej puli podzespołów dla danego modelu), inaczej mówiąc na podstawie modelu z końcówką CTO nie sposób przewidzieć jakie konkretnie podzespoły są zamontowane w danym egzemplarzu

2) "Global Model Plus" to nazwa specjalnej oferty gwarancyjnej, szczegóły tej oferty sam podałeś
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
29-12-2011, 16:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2011 16:25 przez Mr_Kain.)
Post: #9
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
Punkt 1 to cenna uwaga - dziękuję Smile

Mój egzemplarz ThinkPada X301 rzeczywiście był konfigurowany na wewnętrzne potrzeby menedżerów Lenovo Polska.


Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
01-05-2012, 10:48
Post: #10
RE: Ericsson F3507g (Lenovo ThinkPad X301)
jakubd napisał(a):Dokładnie potrzebuję odczytania pełnego oznaczenia oznaczeń z modemu, w tym przede wszystkim cyfry albo cyfr, jakie są po nazwie modemu i literach GW (zwykle GW1 lub GW2). Jednak z tych wersji jest EU, druga US/Asia - tylko nie mam pewności która jest która i dlatego tego modemu nie mam w tabeli wcale).

Mam HP HS2320 w laptopie HP 2530p, jest to F3507gw1, jest zgodny czy nie?
Próbowałem uruchomić pod Ubuntu ale w logach pojawia się komunikat "Network timeout".
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  DELL 5550 i Lenovo X200 [OK] kickick 1 3 618 28-09-2014 16:11
Ostatni post: jtytus67
  Lenovo X220 z modemem Gobi 3000 (MC8355) van gorre 2 4 320 12-08-2014 12:32
Ostatni post: szopen
  Ericsson Lenovo F3607GW perski 4 2 518 20-03-2014 12:21
Ostatni post: szopen
  lenovo t420 + modem f5521gw davidini 9 5 448 30-01-2014 22:16
Ostatni post: jakubd
  Lenovo B570e (laptop z wbudowanym modemem czy bez) michalterry 1 1 984 23-08-2013 13:55
Ostatni post: jakubd