![]() Szybkie szukanie |
Co wgrać do huawei e3131s-2 i tp-link mr3420 v2.
|
25-01-2013, 01:14
|
|||
|
|||
Co wgrać do huawei e3131s-2 i tp-link mr3420 v2.
Jestem nowy i proszę o wyrozumiałość.
Co wgrać do tych urządzeń aby wykorzystać maksymalnie ich możliwości. Tp-link mr3420v2 Jaki firmware do tp-link - czy producenta czy Gargoyle? Jeśli producenta to co poza wyłączeniem WDS, ustawieniem Wi-Fi i parametru "connect manually - max idle time na 0" należy ustawić. Czy max idle time na 0 wystarczy, aby nie zrywał połączenia co 60 min? Co dodatkowo daje Gargoyle? Huawej E3131s-2 Mam najnowszego MP - brak wznawiania co 60 min. Czy w przypadku pracy z routerem i "max idle time 0" standardowy dashboard i najnowszy MP nie będą zrywać połączenia. Od czego zależy zrywanie od routera czy modemu? Czym różni się dashboard od firmware w przypadku modemu? Jak ten dashboard się wgrywa - jakiś specjalny program? Co oznacza Hilink oraz play dla e3131 - czym się różnią? czym różni się e3131 od e3131s-2? Dużo pytań i dużo informacji w internecie - ale mało konkretów nie rozumiem z tego nić chociaż siedzę już kilka dni nad tematem. Proszę o inforamcję |
|||
25-01-2013, 08:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2013 08:49 przez pawelarc.)
|
|||
|
|||
RE: Co wgrać do huawei e3131s-2 i tp-link mr3420 v2.
po pierwsze nie unikniesz "zrywania połączenia"
![]() do routera możesz wgrać gargoyle.pl - dużo większe możliwości i fajniejsza zabawa, szybsze wznawianie, sprawdzanie skuteczności połączenia etc., ale... tracisz gwarancję i to soft linuksowy jest z nakładką klikalną ![]() hilink oznacza kłopoty a resztę znajdziesz bez problemu na forum! pzdr pawelarc (problemem nie jest uniknięcie "zrywania" lecz skuteczne i szybkie wznawianie połączenia!) P. |
|||
25-01-2013, 09:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2013 09:04 przez spag.)
|
|||
|
|||
Odp: RE: Co wgrać do huawei e3131s-2 i tp-link mr3420 v2.
(25-01-2013 08:47)pawelarc napisał(a): hilink oznacza kłopoty Możesz rozwinąć myśl ? Wracając do tematu Kolega nie napisał który modem posiada Hilink/play Wersja tego routera to nowość, nie śledzę info o tym modelu ale zdaje się że jakubd jeszcze nie rozpoznał tego ale "wroga". Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2 |
|||
25-01-2013, 10:09
|
|||
|
|||
co tu rozwijać?
modem dziwny, widziany jako karta sieciowa, trudne jego podłączenie do routera, niezmiernie ubogi w konfiguracji (przez przeglądarkę...), sprawiający dużo kłopotów etc. v2 to nowość ale działająca, jest gargulec do niego, soft fabryczny jeszcze niedopracowany pzdr pawelarc |
|||
25-01-2013, 12:24
|
|||
|
|||
Generalnie w tak krótkim zestawie pytań odpowiedź jest na pół forum
![]() 1. MR3420v2 działa z E3131 z Play (tzw. tradycyjny) - z niewielkimi oporami po uruchomieniu, ale z najnowszym firmware tplinka - raczej bez problemu. 2. OpenWRT+Gargoyle daje ci... 100% swobody - można postawić nawet serwer WWW, serwer NAS i podłączyć automat do kawy - ograniczeniem jest tylko fantazja, ale wszystko... musisz robić ręcznie - bardziej skomplikowane rzeczy "z palca" w linii polecen (znaczy przez shella i ssh). Do zwykłej pracy nie jest to potrzebne, ale można. 3. Generalnie do uruchomienia fabrycznego softu MR3420v2 z E3131 wymagana jest aktualizacja i przywrócenie ustawień fabrycznych (w tej kolejności). Potem w zasadzie "działa", choć wypadałoby zabezpieczyć sieć WiFi. 4. Dashboard w modemie jest kompletnie obojętny routerowi. 5. Jak wspomnieli koledzy - za zrywanie odpowiedzialne jest UKE, a realizuje Aero2 - to zapis w koncesji. My możemy tylko wznawiać połączenie - na siłę, lub na żądanie użytkownika. 6. Dashboard to instalacyjny pakiet oprogramowania dla komputerów znajdujący się w wydzielonej części firmware modemu - można go wymieniać dość łatwo bez większego ryzyka uszkodzenia modemu. Firmware modemu (to co rozumiemy potocznie pod tą nazwą) to tzw. RadioROM, czyli zestaw oprogramowania sterujący bezpośrednio modułem GSM i komunikacją z siecią komórkową. Przy okazji zawiera kod sterujący samym modemem i jego podzespołami. Błąd podczas jego wgrywania powoduje unieruchomienie sprzętu na dobre (DKPPP, czyli tzw. darmowa konwersja do postaci przycisku do papieru ![]() 7. Dashboard wgrywa się programem do wgrywania dashboardów ![]() 8. HiLink i zwykły - http://forum.jdtech.pl/Watek-e3131-hilink 9. Jeżeli masz problemy z zebraniem do kupy informacji z netu, zwłaszcza tych z forum bez-kabli - lepiej się za modyfikację modemów (i dashboardu i firmware) nie zabieraj, bo możesz skończyć z DKPPP - patrz punkt 6 ![]() 10. Można kupić gotowe do pracy zestawy typu podłącz-zapomnij E3131+MR3420 - w jdtech. Ale ponieważ ty pewnie chcesz kombinować, to czytaj czytaj czytaj. Aha - i byłbym zapomniał - czytaj. Wszystko jest opisane, ale to nie jest dziedzina, za którą każdy powinien się zabierać - zwłaszcza, jak uszkodzenie sprzętu może być dla niego bolesne lub nie ma czasu na doczytanie i zrozumienie wszystkiego. Właśnie dlatego opisów zmiany firmware i tego typu rzeczy nie umieszczam na blogu jeżeli są bezpieczniejsze metody - nie chcę, żeby ktoś zrobił sobie krzywdę za moją namową. |
|||
27-01-2013, 23:47
|
|||
|
|||
pytanie kluczowe:
czy connect manually - max idle time na należy ustawić na 0 czy to wystarczy, aby router nie zrywał połączenia co 60 min? soft już zaktualizowany - wszystko działa. dzięki za info dot. wyjaśnienie powyższych kwesti. |
|||
28-01-2013, 01:57
|
|||
|
|||
Ja zalecam Connect automatically - to działa. Utrzymuje połączenie cały czas.
Connect manually - Max idle time = 0 wg mnie zadziała tak, że po zalogowaniu do interfejsu routera trzeba nacisnąć "Connect", a potem połączenie będzie działało przez godzinę i padnie. Connect on demand - router będzie łączył, gdy coś/ktoś zażąda dostępu do Internetu, po czym rozłączy połączenie po Max idle time (przy "0" nie rozłączy samodzielnie, tylko poczeka, aż rozłączy operator). |
|||
28-01-2013, 08:46
|
|||
|
|||
Odp: Co wgrać do huawei e3131s-2 i tp-link mr3420 v2.
ja miałem ręcznie i zero
wznawia ok przy takim ustawieniu a jedyna różnica to pojawiające się dostępne przyciski connect i disconnect, które czesto są przydatne (np przed sesją bankingową zawsze robiłem dis i conn żeby mieć całą godzinę w zapasie a nie narażać się na utratę połączenia w czasie autoryzacji fury misternie ptzygotowanych przelewów) pzdr pawelarc wysłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|