Szybkie szukanie |
Męcząca administracja blogiem na Wordpress
|
20-04-2016, 21:51
|
|||
|
|||
cPanel to nie phpmyadmin - to osobny program.
|
|||
21-04-2016, 08:10
|
|||
|
|||
Ale ten cPanel ma okrojone funkcje chyba.
Nie mogę tego zrobić z poziomu cPanel. Więc poprosiłem support, przywrócili mi, czyli tamtą bazę w zasadzie pustą od początku usunąć? |
|||
21-04-2016, 23:36
|
|||
|
|||
Jak się nie boisz, że znowu coś popsujesz, to możesz.
|
|||
22-04-2016, 07:34
|
|||
|
|||
Wyrzcuiłem tą która była pusta.
"if it is a new installation of wordprerss then only the default data will be in your database. when you add a post to wordpress it will then populate the database." Czyli co zostawić tak jak teraz jest, ona sama się w przyszłości zrobi nowa, nic nie tworzyć? |
|||
22-04-2016, 10:04
|
|||
|
|||
Znowu nie mówisz, co zrobiłeś, a co chcesz uzyskać.
1. Jeżeli masz działającego bloga i do niego odzyskałeś bazę, to co ty chcesz nowego tworzyć? 2. Samo się nic nie tworzy, to ty decydujesz przy instalacji Wordpressa co i jak się tworzy w bazie danych. I odróżnij: DBMS - System bazodanowy, aplikacja - tutaj MySQL - często w skrócie i błędnie nazywana bazą danych. baza danych - database - konkretna baza danych, czyli zestaw tzw. tabel, w których zapisujesz dane Dane dostępowe - user/pass, które zapewniają dostęp do jednej konkretnej bazy danych, albo kilku baz danych w DBMS. W hostingu często user/pass daje dostęp do tylko jednej bazy danych bez prawa tworzenia nowych, a w niej możesz tylko dodawać tabele - dlatego wordpress i inni stosuję sztuczkę z przedrostkiem: udają, że to odrebna baza danych dopisując przed nazwą tabeli np. "wordpress_" - i taki phpmyadmin to wie i potrafi wydzielić w interfejsie taką wirtualną bazę danych. |
|||
24-06-2021, 14:04
|
|||
|
|||
masz tu przykładowy konfig Nginxa pod Wordpressa.
wp-admin na osobnym vhoście chronionym certyfikatem PKCS#12, xmlrpc zablokowane. Kod: server { Wisi na wszystkich adresach Ipv4 i Ipv6. A tu prosty mechanizm blokujący ataki SQL_injection na poziomie konfiga wordpressa: Kod: if ( defined( 'WP_CLI' ) && WP_CLI ) { W ten sposób możesz dla bloga obciąć wszyskie uporawnienia na poziomie bazy danych, zostawiając praktycznie tylko SELECT a INSERT i UPDATE tylko dla tabeli wp-comments. Pozdro |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|