![]() Szybkie szukanie |
Czy będzie potrzebna nowa antena?
|
14-12-2012, 21:53
|
|||
|
|||
Czy będzie potrzebna nowa antena?
Witam.
Przed kilkoma dniami zamówiłem kartę sim w Aero2 i w związku z tym mam kilka pytań.Wstępnie zakładam,że kupię modem Huawei E3131s-2 (Play). Obecnie posiadam wbudowane WiFi Pentagram horNET WiFi PCI 11g(P6121-L3) oraz antenę wewnętrzną(chyba kierunkowa).Na temat anteny nie posiadam,żadnych informacji ani dokumentacji.Interesuje mnie to czy będę ją mógł wykorzystać do ww. modemu Huawei E3131s-2 (Play)a także czy obecne MOJE ww. WiFi Pentagrama może się do czegoś przydać w Aero 2 .Wejście anteny jest z bolcem a w "nakrętce" jest gwint od środka.Wiem,że potrzebna byłaby przejściówka na inny wtyk. Dla lepszego oglądu umieszczam istotny kawałek instrukcji Pentagrama : "Bezprzewodowa karta sieciowa PENTAGRAM horNET jest wydajną i łatwą do zainstalowania 32-bitową kartą sieciową działającą na złączach PCI lub USB. Karta może być używana w trybie Ad-Hoc w celu bezpośredniego połączenia z innymi kartami w układzie peer-to-peer w celu wymiany plików bądź też w trybie infrastruktury przy połączeniach z Internetem w sieci domowej lub biurowej poprzez punkt dostępowy czy router. Karta PENTAGRAM horNET PCI/USB umożliwia połączenie zgodne ze standardem 802.11g z maksymalną szybkością dochodzącą do 54 Mb/s lub nawet 108 Mb/s dla połączeń z innymi urządzeniami obsługującymi standard Super G. Jej wielofunkcyjność pozwala również na współpracę z produktami działającymi w standardzie 802.11b (11 Mb/s) znajdującymi się w domach, biurach czy też z dostępnymi publicznie hotspotami. Dodatkowo, obsługa technologii eXtended Range umożliwia zwiększenie zasięgu sieci stworzonej przy użyciu tej technologii. W każdym z trybów Twoje dane pozostają bezpieczne, ponieważ są chronione poprzez stabilny system szyfrowania WPA." Jeżeli natomiast muszę kupić nową antenę to dodam,że mieszkam ok.1,8km od najbliższego nadajnika umieszczonego ok.100m npm.,ale niestety zasłania go 1km lasu i jeden budynek a ja chcę łapać sygnał z parteru swojego 4 piętrowego bloku lecz po przeciwnej stronie niż owy maszt.Wydaje mi się ,że są lub będą w moim mieście jeszcze 3 nadajniki Aero2 w odległości od ok.3-5km. Proszę o sprawdzenie czy może być antena którą w tych okolicznościach bym wybrał już razem z modemem.http://allegro.pl/modem-huawei-e3131-aero2-antena-11dbi-gwarancja-i2850226741.html Wklejam także linka do zdjęcia mojej obecnej anteny na której łapię sporo (do13) WiFi ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|