![]() Szybkie szukanie |
Aero2 - marudzenie ogólne ;)
|
08-01-2012, 15:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2012 15:44 przez pawelarc.)
|
|||
|
|||
RE: Aero2 - marudzenie ogólne ;)
w listopadzie zamówiłem kartę aero2... tak trochę dla jaj a trochę z ciekawości
od początku postawiłem na maksymalnie oszczędne rozwiązanie - bo skoro net ma być free, sprzęt do niego nie może być zbyt kosztowny (wtedy pojęcie "darmowy" zupełnie nie ma sensu) modemik e169 udało się kupić (bez śladów używania, czyste złącze USB!) za 50 zł ... z dostawą do domu! karta 20 + 7 + 3,60 list polecony router - jeszcze nie upolowałem, ale i nie spieszy mi się zbytnio, na razie mam kabelkiem na 3 kompach... pełna oszczędność trochę kłopotów z odpaleniem miałem (skubańcy straszliwie te anteny pochylają czasem) spowodowanych mocnym ograniczeniem zasięgu (widzę maszt z okna i żadnych przeszkód po drodze widocznych) przez operatora; rozwiązanie zastosowałem "studenckie" - zamiast anteny wyszperałem przedłużkę USB i modem ... przykleiłem na szybę! i działa! życie zweryfikowało moje plany zamówienia aero2 ... 2 stycznia uwaliła mi się antena od radiówki! jej ponowna instalacja wiąże się z koniecznością poważnych prac dachowych (a leniwy jestem), więc (tymczasowo ![]() i od kilku dni jedynym praktycznie dostępem moim do net-u jest właśnie BDI! jak się okazało - działa nadzwyczajnie sprawnie, maxdls 37 kBps i niewiele się różni od średniego (rano film ściągnąłem "testowo", średni transfer wyniósł ~ 29 kBps, w sesji maksymalnie udało się ściągnąć 103,77 MB!) wczorajszy dzień z aero2 zamknął się transferem ~ 650 MB, więc na rozwiązanie alternatywne typu pre paid musiałbym miesięcznie fortunkę wydać (bo przy takim transferze wychodzi przecież jakieś 20 GB miesięcznie) a tak jest za free! kartę intensywnie testuję od kilku dni, problemów z połączeniem żadnych (poza początkowymi), wznawianie przez tni nawet niezauważalne! (przy filmie jedynie nieszczęsne kody captcha musiałem wpisywać, czego nie znoszę...) i to wszystko przy kiepskim bardzo sygnale (CSQ na poziomie 8-10), połączenie z wyraźną preferencją (oczywistą) do HSDPA; reasumując naprawdę nie ma na co narzekać! oby się nie pogorszyło! pzdr pawelarc (testowałem też kartę w samsungu s8530 - działa bezproblemowo, przez dwa dni "gotowałem" telefon używając go jako modem gdy jeszcze na pomysł z naklejeniem modemu na szybę nie wpadłem! ![]() P. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|