[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najtańsza opcja na telewizor smart.
22-03-2023, 23:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2023 17:13 przez szopen.)
Najtańsza opcja na telewizor smart.
Ekonomista napisał(a):Problem dźwięku jest jeszcze inny. Mianowicie z pilota (bo sam telewizor nie ma żadnych przycisków) nie można regulować poziomu głośności na wyjściu cyfrowym, to jakby osobny kanał i pilotem reguluję głośność głośników telewizora, więc oczywiście mam ściszone na 0.
To normalne - z zasady dźwięk jest na poziomie liniowym (w przeliczeniu na analog to 0,775V przy 0dB).

No cóż w nowszych wynalazkach łączonych np. przez HDMI ARC akcja regulacji głośności może być rozgrywana w genialnie prosty sposób - przez to samo HDMI wysyła się sygnał sterujący CEC i np. TV steruje głośnością amplitunera (czy tam soundbara czy czegokolwiek zgodnego).

W dawniejszych czasach sprawę rozwiązywano stosując piloty dwu- lub wielo- systemowe tj np. po zaprogramowaniu marki amplitunera w pilocie TV przyciski głośności zaczynały sterować amplitunerem, a reszta pilota sterowała funkcjami tv, a czasem lepsze amplitunery miały w pilotach możliwość używania równocześnie kodów w formatach zjadliwych dla kilku urządzeń czy wręcz doprogramowania (skopiowania z fabrycznego pilota niektórych lub wszystkich potrzebnych kodów po IR), gwarantuję, że to było naprawdę upierdliwe, szczególnie, że mniej znani producenci stosowali te same kody do rożnych funkcji i można było mieć 2 urządzenia (czy więcej) których kody się pokrywały powodując nieprzewidywalne zachowanie sprzętu.

Ekonomista napisał(a):Muszę więc podchodzić do wzmacniacza, aby zmienić głośność.
Zależy jak bardzo czujesz się na silach w DIY, ale widziałem takie rozwiązania, gdzie ktoś zastosował "elektroniczny potencjometr" sterowany pilotem IR (to chyba była kombinacja 2 gotowców - w każdym razie same płytki potencjometru elektronicznego widziałem jako gotowy KIT, natomiast z dobie MCU za grosze można zbudować odbiornik IR samodzielnie - są takie projekty, gdzie prawdopodobnie większość będziesz miał już w formie gotowca), a jeśli się czujesz na silach w kwestiach mechanicznych, to możesz nawet w starej Unitrze dorobić gadżet stosowany lata temu w amplitunerach high-end, czyli obracać potencjometrem za pomocą siłownika (gdybym zobaczył to wdrożone w życie to miałbym opad szczęki dobre pól roku Tongue ale widziałem już różne zaawansowane projekty, które ludzie stworzyli od zera).

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Najtańsza opcja na telewizor smart. - szopen - 22-03-2023 23:15

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('5946')