[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samsung Galaxy Y Duos GT-S6102
24-08-2012, 10:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2012 15:52 przez p_lider.)
RE: Samsung Galaxy Y Duos S6102
Udało mi się dokonać pewnego postępu w pracach nad rozwiązaniem problemu szybkiego zużycia baterii w tym telefonie w połączeniu z kartą Aero2. Otóż okazało się, że problem nie leży w systemie Android, a przynajmniej nie jego główna część. Patch opisany na tej japońskiej stronie, co wcześniej podawałem, tyczy się tylko tych modeli, które nie wyświetlają poziomu sygnału na kartach SIM z blokadą TS11, co w przypadku omawianego telefonu nie jest problemem, bo poprawnie wyświetla siłę sygnału od nowości.

Źródło problemu okazało się w samym modemie GSM, który jest wbudowany w ten telefon (Broadcom Wedge). To nie system Android co jakiś czas próbował rejestrować się z uporem maniaka do sieci telefonicznej, a sam modem (a dokładniej firmware modemu). I to właśnie zachowanie modemu na karcie z blokadą TS11 powoduje szybkie zżeranie baterii, a nie zachowanie systemu Android. To diametralnie zmienia sprawę. Żaden patch na system tego nie naprawi. Udało mi się jednak znaleźć komendę AT modemu (a dokładnie AT+CGCLASS=CG), która wymusza w nim pracę w trybie GPRS ONLY, co załatwia sprawę z problemem baterii. Niestety wywołanie tej komendy działa tylko do następnego uruchomienia telefonu bądź do momentu wyłączenia i włączenia karty SIM w menedżerze DualSIM, po restarcie bądź po wyłączeniu i włączeniu karty SIM telefon przywraca poprzednią wartość tej komendy i problem z baterią wraca.
Aby wysłać tą komendę do urządzenia należy (karta Aero2 musi być aktywna w tym czasie):
1. Zainstalować sterowniki Samsunga do telefonu w systemie Windows (na przykład za pomocą programu Kies).
2. Podłączyć telefon przez USB, ale nie uruchamiać programu Kies.
3. W Menedżerze urządzeń w modemach znaleźć Samsung USB modem i odczytać na jakim porcie COM jest umiejscowiony (u mnie był na COM46).
4. Połączyć się z odczytanym portem COM za pomocą programu HyperTerminal bądź Putty.
5. Wpisać komendę ATI i nacisnąć enter, aby sprawdzić, czy modem odpowiada - powinien zwrócić "Wedge"
6. Wysłać poniższe komendy do modemu (przy założeniu, że karta Aero2 jest drugą kartą):
Kod:
AT*MSETSIM=2
AT+CGCLASS=CG
Aby przywrócić stare ustawienie należy do komendy CGCLASS przypisać wartość B zamiast CG.
7. Zamknąć program HyperTerminal bądź Putty.
8. Teraz do czasu wyłączenia telefonu bądź wyłączenia karty SIM, problem zużycia baterii zostanie rozwiązany.

Jak widać to jest połowa sukcesu. Dobrze by było znaleźć sposób zapisania wartości tej komendy w modemie na stałe. Próbowałem użyć komendy AT&W, która z założenia powinna zapisać konfigurację modemu do jego pamięci stałej, ale niestety nie zadziałała (zwróciła OK, ale po restarcie telefonu modem znów wrócił do oryginalnego trybu pracy i dalej zżerał baterię). Może ktoś na forum wie, co można by z tym problemem zrobić, aby albo na stałe zapisać konfigurację modemu, albo zautomatyzować jakoś w Androidzie wysyłanie tej komendy po każdym restarcie komórki?

EDIT:
Aha, zapomniałbym. Opisana przeze mnie wyżej procedura jest raczej bezpieczna, w sensie nie powinna nikomu nic uszkodzić w telefonie ani nie powinna doprowadzić do utraty gwarancji, ponieważ nie ma ingerencji w software. Niemniej jednak każdy wykonuje ją na własne i tylko własne ryzyko Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Samsung Galaxy Y Duos S6102 - p_lider - 24-08-2012 10:51
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 26-03-2013, 20:25
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - jakubd - 11-07-2013, 18:23
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 22:19
Samsung Galaxy Y Duos S6102 - szopen - 11-07-2013, 23:06