![]() Szybkie szukanie |
Kamery Yi i routery
|
05-07-2021, 18:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2021 19:17 przez szopen.)
|
|||
|
|||
KAMERY YI i routery
Wydaje się, że błądzisz, najpierw przeskanuj eter, a potem kombinuj.
Ostatnio w zdalnym systemie miałem problem - okazało się że sąsiad odpalił 2 AP z ukrytymi SSID, które skutecznie zakłócały mój AP (więc będąc na miejscu przelotem ich nawet nie zauważyłem nie skanując skutecznie eteru, realnie może to 2 sąsiadów idiotów, ale raczej w zmowie, bo skąd by wpadli jednocześnie na tak głupi pomysł by ukrywać SSID? a to były 2 różne routery LTE). Jak to dobrze, że mam tam openwrt i mając więcej czasu zająłem się tym zagadnieniem zdalnie ![]() Jedyne słuszne kanały to 1, 6 i 11 (możliwe są i inne kombinacje niepokrywających się kanałów, ale nie dają realnie nic, więc sugeruję właśnie te 3, jako że często są predefiniowane przez niektórych dostawców). Jeśli konfigurujesz stosując autowybór kanału, to oczywiście zwykle to nie działa jak należy. Jeśli masz dobry kontakt z sąsiadami, to zadbajcie o to by jak najmniej sobie zakłócać eter (czyli podzielcie się sensownie tymi 3 kanałami). Lepiej gdy rozdzielne sieci się "słyszą" pracując na tym samym kanale, niż zakłócają się wzajemnie ale się "nie słyszą" - taka sytuacja to np. 3 sieci na kanałach 4, 6 i 7 - od nich już lepsza jest kombinacja 6, 6 i 6 ![]() W przypadku wielu sieci jedyna słuszna szerokość kanału to 20MHz. (używając "szaleństwa 40MHz" redukujemy sobie miejsce w eterze mając do wyboru tylko dwie pary "sklejonych" kanałów dwudziestomegahercowych: 1+5 oraz 9+13 wciąż sensowana praca wraz z sąsiadami jest możliwa, ale trudniej wyszyć coś z 2 kanałów do wyboru niż z 3). Potrzebujesz tylko 1 routera w "trybie routera", reszta ma pracować jako AP. Kable są zasadniczo nie do uniknięcia jeśli chcesz mieć stabilnie działające tanie WiFi. Chciałem zaproponować jakieś alternatywne firmware, ale 1) na tego tp-linka, ale jeśli to nie jest najnowsza(?) jego odmiana, czyli v13 (większość tego co jest u ludzi to jednak kilkanaście starszych wersji przy czym przeważnie te ultrastare), to niestety pozostaje soft sprzed paru lat (bo zasoby sprzętowe są dramatycznie niskie, a nikogo początkującego nie chciałbym wpuszczać na openwrt bez GUI, bo tylko taka wersja się mieści w 4MB flasha). 2) nie podałeś modelu Asusa, ale jeśli to RT-AC51U to jest dla niego alternatywa (ale fabryczny soft byleby aktualny, działa na nim dość rozsądnie, choć mnie to rozwala, gdy sprzęt próbuje być mądrzejszy od użytkownika ![]() Zaktualizuj im chociaż fabryczne firmware. No i zresetuj do ustawień fabrycznych, bo trudno zgadnąć co już namieszałeś, a dopiero potem konfiguruj. Jeśli chodzi o kamerki to może ktoś na nich liczy sobie krypto ![]() Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Kamery Yi i routery - spag - 05-07-2021, 17:22
KAMERY YI i routery - szopen - 05-07-2021 18:51
RE: KAMERY YI i routery - spag - 05-07-2021, 19:34
Kamery Yi i routery - szopen - 05-07-2021, 20:28
Kamery Yi i routery - spag - 07-07-2021, 18:04
Kamery Yi i routery - szopen - 07-07-2021, 20:22
Kamery Yi i routery - spag - 07-07-2021, 21:26
Kamery Yi i routery - szopen - 07-07-2021, 22:09