![]() Szybkie szukanie |
Grzałka do wody do zasobnika.
|
05-05-2021, 17:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2021 21:57 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Grzałka do wody do zasobnika.
Nie mam solarów, to nie monitoruję tematu, jeśli wiesz co robisz, to jest to jakiś pomysł na lato.
spag napisał(a):Czy da sie do tego zbiornika bezproblemowo wpiac?Rozbierałeś kiedyś taki bojler? (pewnie to Vitocell 100-W), może zdobądź jakiś używany i na nim spróbuj przeróbki? On ma zawór bezpieczeństwa? Generalna zasada działania bojlera jest taka (wydaje się, że jej nie znasz, bo kaloryferów to w ten sposób raczej nie zasilisz): woda grzewcza idzie przez wężownicę w nim od góry do dołu, a woda użytkowa od dołu do góry w całej objętości zbiornika. Gdybyś miał modyfikować to musisz umieścić w nim grzałki na dole, ale czujniki temperatury dałbym przynajmniej 2 - na górze i na dole (aby nie zagotować wody, ale nie wiem czy nie przesadzam z ostrożnością - pewnie wystarczy u góry by mierzyć temperaturę wychodzącej wody użytkowej - trzeba przecież sterować grzałkami). Edit: z ciekawości jak to bywa rozwiązane obejrzałem schemat budowy bojlera Kospel (losoey model o podobnej pojemności) i tam grzałka jest montowana w połowie wysokości, a termometr oczywiście u góry. PS Naprawdę nie da się usunąć tych śmieciowych napisów z każdego zdjęcia? (przecież to kwestia jednorazowego prawidłowego ustawienia opcji aparatu i problem zniknie na zawsze…) Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Grzałka do wody do zasobnika. - spag - 05-05-2021, 15:56
Grzałka do wody do zasobnika. - szopen - 05-05-2021 17:01
|