[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LittoKala Lii-500S i ogniwa Ni-MH
26-02-2021, 13:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2021 18:25 przez szopen.)
LittoKala Lii-500S i ogniwa Ni-MH
Jakiś czas temu zakupiłem sobie ładowarkę LittoKala Li-500s, głównie na potrzeby ładowania ogniw Li-ion i realizuje ona to zadanie bez zarzutu. Ostatnio jednak zakupiłem sobie parę ogniw Ni-MH (everactive AAA 1000mAh). Ta ładowarka jest też w stanie ładować ogniwa Ni-MH ale na etykiecie samych ogniw jest informacja, że "standard charge 100mA/16h". Problem w tym, że LittoKala Li-500s oferuje jedynie trzy tryby ładowania tych ogniw (500/750/1000mA i opcjonalnie jeszcze 2000mA dla Li-ion).

I teraz jest pytanie, czy te ogniwa można bez problemu ładować w takiej ładowarce (tym najmniejszym prądem, czyli 500mA), czy jednak potrzebna jest jakaś inna dedykowana ładowarka? Chodzi generalnie o to jak bardzo obniżyłaby się żywotność tych ogniw, gdyby je ładować tym prądem.

No i takie bonusowe pytanie jeszcze: jakie powinno być napięcie na tych ogniwach po ich pełnym naładowaniu? Dopiero co wyciągnąłem je z pudełka i po wsadzeniu do ładowarki miały napięcie około 1,2V. Ładują się już 44 min. i weszło w nie 329 mAh i napięcie wynosi w tej chwili 1.45V i utrzymuje się tak od kilku minut. Status naładowania według ładowarki to 4/5 kresek. Odłączyć to ogniwo już czy czekać, aż doładuje coś jeszcze?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
LittoKala Lii-500S i ogniwa Ni-MH - morfik - 26-02-2021 13:44

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('5845')