[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwny termometr bezdotykowy z Joom za ~30 zł.
06-12-2020, 01:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2020 01:48 przez szopen.)
Dziwny termometr bezdotykowy z Joom za ~30 zł.
Nie wiem jak to rozumieć Big Grin ale z tego co napisałeś zrozumiałem, że są 2 tryby pomiaru "lekarski" i "ogólnego stosowania", sensor PIR jest jeden, więc podejrzewam, że "tryb lekarski" to tylko algorytm mający filtrować wyniki ze spodziewanego zakresu, by zwiększyć dokładność (ale nie mi to oceniać czy Chińczykowi się to udało).

Tak nieco z innej beczki - pomiary takimi bezdotykowymi termometrami są słabo wiarygodne (choć wystarczają do odfiltrowania osób z bardzo wysoką gorączką z tłumu), a sam pomiar temperatury na czole jest obarczony dodatkowym błędem w związku ze zmiennymi warunkami otoczenia.
Zasada działania powoduje, że nawet kolor i faktura mierzonego obiektu ma wpływ na wynik.

Z pomiaru temperatury ciała to przy okazji pandemii korony miałem okazję się niemal habilitować Confused
(w sumie sam mierzę rano i wieczorem już 7 miesięcy codziennie; i polecam to każdemu, tylko z użyciem "normalnego termometru pod pachę", oczywiście może być elektroniczny, nie namawiam do szukania termometru rtęciowego - tabelka z wynikami z ostatnich tygodni zawsze jest dodatkową pomocą dla lekarza, nie mierzymy po wysiłku, ani po posiłkach - to powoduje spore fluktuacje - praktycznie zawsze na plus, ba po intensywnym wysiłku temperatura może sięgnąć niemal 38°C, w takim wypadku wykonujemy kolejny pomiar po 5-10 minutach, właściwy wynik jest dopiero, gdy szybkie zmiany w kolejnych pomiarach przestaną występować).

Aaa jeszcze jedno: poranny pomiar robiony zaraz po przebudzeniu może dawać szokująco niskie wyniki (nie każdy tak ma, generalnie przeciętna temperatura jest cechą osobniczą).
I drugie: ważne by pomiary robić tym samym termometrem (to w pewnym stopniu redukuje systematyczny błąd narzędzia pomiarowego, bo zazwyczaj błąd pomiaru jest stałą odchyłką o przeciętnie biorąc stałej wartości dla tak małego zakresu interesujących temperatur) a i tak najważniejszym parametrem jest nie tyle wartość bezwzględna, co zmiany tej wartości (chociaż oczywiście wynik rzędu 38°C jest co najmniej mocno niepokojący).

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Dziwny termometr bezdotykowy z Joom za ~30 zł. - szopen - 06-12-2020 01:28

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: './c1jdtech_forum/threadviews.MYI' (errno: 2 "No such file or directory")
Query:
INSERT INTO threadviews (tid) VALUES('5807')