![]() Szybkie szukanie |
Wybór smartfona pod koniec 2020
|
03-12-2020, 11:27
|
|||
|
|||
Wybór smartfona pod koniec 2020
Cytat:9. GPS - kwestia idealnie prosta - nie kupuj sprzętu bazującego na Mediateku, a jeśli GPS jest naprawdę istotny, to odbiornik musi obsługiwać wszystkie kluczowe konstelacje satelitów (amerykańskie GPS, rosyjskie GLONASS, chińskie BEIDOU, europejskie Galileo) Ja tych telefonów na Mediateku miałem sporo, GPS mi zawsze działał wyśmienicie. Parę dni temu na black friday sobie machnąłem fona Xiaomi Redmi 9 z NFC, bo była obniżka 250 zeta. ![]() ![]() Cytat:6) Podtrzymuję "NIE dla Mediateka", za dużo tłumaczenia, ale generalnie chodzi o to, że procesor nie jest oddzielnym samodzielnym elementem (tak jak to jest np. w typowym pececie), tylko jest elementem SoC (czyli układu zawierającego w jednej kości procesor i znaczną cześć peryferiów), a do budowy całego smartfona używa się wielu różnych elementów chipsetu oprócz SoC, zazwyczaj z tej samej rodziny, więc w pewnym stopniu zastosowany procesor determinuje wykorzystany odbiornik GPS. A Qcom nie używa SoC? Cytat:10a. Dźwięk migawki - to jest rozwiązanie ponoć przyjęte w ramach ochrony prywatności innych osób. Są alternatywne aplikacje umożliwiające wyłączenie tego dźwięku (choćby Open Camera), ale gdyby wyzwalanie dźwięku zostało zaimplementowane na poziomie firmware? to może i nie dałoby się tego pozbyć (nie wiem czy są takie przypadki, nie jest to dla mnie na tyle istotne). Tam, gdzie nie da się tego dźwięku migawki wyłączyć w opcjach telefonu/appki aparatu, to można podmienić plik dźwiękowy, który jest odtwarzany przy robieniu fotki (na taki z ciszą ![]() Cytat:11. Akumulator - masz 5-letni telefon i w jakim masz stanie akumulator? elektronika starzeje się (w sensie funkcjonalnym) mniej więcej w tym samym czasie co akumulator, ale nie ma żadnych przeszkód aby skorzystać z serwisu i wymienić na nowy (mam na myśli "niewymienny"). Z tą baterią to też różnie bywa. Gadają, że przy przeciętnym użytkowaniu fona przez Kowalskiego, bateria traci około 20% ze swojej pojemności w rok. Ale tę wartość można znacząco zredukować przez np. nie ładowanie fona do pełna i nie rozładowywanie go do zera (widełki 20-80%), dbanie o temp baterii i ładowanie jej jak najmniejszym prądem. Można wtedy żywotność baterii przedłużyć nawet i 6-8 krotnie, zanim jej pojemność spadnie do tych 70% fabrycznej pojemności. Oczywiście ręczne dbanie o te wszystkie parametry, by były w normie może być ździebko upierdliwe ale są appki by ten proces zautomatyzować, np. ACC, choć to rozwiązanie póki co również wymaga root'a. Mój 3 letni fon, który w zasadzie ładowany jest głównie z portu USB 2.0 niewiele stracił z pojemności swojej baterii przez ten okres. Cytat:8) Ostatnia jeszcze kwestia, to pytanie, czy warto brać pod uwagę alternatywy typu OPPO, XIAOMI, VIVO Nex 3. Choćby same opisy wydają się nie do końca wiarygodne, bo z jednej strony np. podają, że nie obsługuje 5G - a jednak przy opisie szczegółowym jest wymieniany modem zarówno 4G jak i 5G Ten mój Xiaomi jest w miarę racjonalny, no i był tani. Ma Andka 10, więc jest dość na czasie. Posiada wsparcie dla aktualizacji bezpieczeństwa, no i ma wspierany kernel, który wsparcie będzie miał jeszcze do 2024 roku. Jedyna wada tych chińskich fonów, to taka, że mają bardzo dużo syfu szpiegującego/zbierającego dane. W tym fonie każda appka producenta telefonu wyrzuca info z polityką prywatności i by ją zaakceptować jeśli chce się z tej appki korzystać (nawet appka kompasu jakieś dane zbiera). Na szczęście sporą część tych appek można trwale wyłączyć z poziomu telefonu. Tych, których się nie da wyłączyć z poziomu fona, zawsze można wyłączyć przez adb (tu przykład ile syfu potrafią wrzucić do takiego fona). Póki co jestem w trakcie analizy co tutaj się da wyłączyć bez uszczerbku dla użytkownika ale takie appki jak com.miui.analytics u mnie nie mają prawa działać. ![]() Co do samego Androida, to z wydania na wydanie Google chce coraz bardziej wnerwić userów i chyba żałuje on, że uczynił ten system free && opensource, bo robi wszystko, by ograniczyć swobodę użytkowania telefonu. Generalnie to appki czysto opensource mają problemy z działaniem na tym Andku 10, np. telegram (wersja FOSS). Powiedziałem sobie, że to w zasadzie mój ostatni fon z Andkiem na pokładzie. Następny fon już nie będzie Android-based, tylko raczej Librem albo Pinephone. Mam nadzieję, że do czasu zmiany tego fona, te dwa podmioty nieco się wykrystalizują, bo trochę słabą mają specyfikację ale przynajmniej działają na Debianie, a ja z tego systemu korzystam na co dzień na kompie od ponad dekady, więc nie będę miał problemów z odnalezieniem się w nim na fonie. ![]() |
|||
![]() BlaP (2021-01-20) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|