![]() Szybkie szukanie |
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
|
01-12-2020, 00:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2020 00:59 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Częstotliwości LTE w Polsce - wybór sprzętu
Dopowiem tylko małą aktualizację w kwestii tematu roku, czyli wirusa, obecnie sytuacja w moim otoczeniu wygląda tak:
w kategorii wiekowej>50 lat jest zdecydowanie najwięcej przypadków śmiertelnych mimo nielicznych chorych… 30-50 lat tu zdecydowanie najwięcej ludzi już przechorowało, wciąż to jednak niewielkie liczby (nie ma tygodnia by ktoś nie był chory, jak dotąd w szerokim gronie znajomych z tej grupy wiekowej wszyscy żyją, ewentualnie nikt z rodziny się nie przyznał do takiej przyczyny śmierci, ale to chyba trudno ukryć?), niestety całkiem sporo przechodzi średnio (porównują z najgorszą grypą życia) lub ciężko (sam nie byłem chory i mam nadzieję, że tak pozostanie, ale i dbam o to by niepotrzebnie nie ryzykować, oby do wiosny); a wśród tych poniżej trzydziestki. "wszyscy zdrowi" (tzn. większość przechodzi bezobjawowo), ale na znajomych studentów padł blady strach po przypadku śmiertelnym. Więc nie są to żadne medialne wymysły i podstawieni statyści (i warto chyba powstrzymać trochę teorie spiskowe). Pozostaje kwestia potencjalnych skutków ubocznych u tych co przeszli bezobjawowo (to się pewnie zacznie ujawniać z czasem). Oczywiście na każdy temat zbyt radykalne opinie zazwyczaj są nietrafione (wypadkowa jest zawsze gdzieś po środku), ale gdybyśmy mieli polecieć "z grubej rury", to globalnie patrząc jest potrzeba znacznej redukcji populacji i czy załatwi to wirus czy wojna chyba nie robi wielkiej różnicy, kiedyś by powiedzieli, że przyszło morowe powietrze i cześć… teraz jesteśmy nieco bardziej świadomi (choć mam wrażenie, że zdecydowana większość jednak nie bardzo), więc mamy metody by temu zapobiegać (może mało skuteczne, ale lepsze niż wspólna ucieczka wraz z chorymi do innego miasta). Tu miałem już polecieć w naprawdę grube teorie spiskowe, ale sobie daruję… ![]() w pewnych kulturach zasłanianie twarzy jest na porządku dziennym, ale faktycznie izolacja u dzieci może prowadzić do postaw aspołecznych. Skoro tak daleko odbiegliśmy od tematu, to ostatnio namierzono jakiegoś (potencjalnego) terrorystę, a w przekazie medialnym kluczową informacją potwierdzającą, że jest podejrzany był fakt, że gość miał "dużo urządzeń elektronicznych w domu", no to jeśli są takie kryteria oceny to ja dziękuję - każdego hobbystę elektronika można podejrzewać (choć oczywiście mam nadzieję, że to tylko kwestia coraz niższego poziomu dziennikarstwa… bo gdy oglądam czy słucham wypociny niektórych redaktorów, gdy poruszane są tematy o których mam jakieś niezerowe pojęcie, to mi czasem ręce opadają - to takie odniesienie do straszenia tym 5G…) i uwaga drugie dno - osoby mające dużo elektroniki zazwyczaj są w stanie porozumiewać się w sposób trudny do śledzenia i się całkowicie wymykać zwykłemu śledzeniu przez korporacje czy rządy… (jakkolwiek skutecznie można śledzić w sumie każdego, to jest tylko kwestia skali wykorzystanych środków). Ale się nakręciłem, więc to też chyba muszę dopowiedzieć - oczywiście promieniowanie elektromagnetyczne potencjalnie może być szkodliwe, ale teraz UWAGA - to jest w pewnym stopniu naturalne otoczenie człowieka - gdybyśmy wyłączyli wszelkie nadajniki okazałoby się, że wcale nie ma ciszy w eterze, boi całkiem sporo takiego promieniowania mamy wokół siebie pochodzącego ze źródeł naturalnych. I teraz na koniec bomba (w tej dziedzinie są z pewnością mądrzejsi, więc być może zbyt upraszczam i nieco zniekształciłem przekaz) - w Kosmosie czasem się zdarzają takie zjawiska, które mogą zniszczyć życie na Ziemi w zaledwie kilka sekund - wystarczyłaby do tego np. skoncentrowane wiązka promieniowania gamma, która powstaje czasami? (chyba raczej często?) naturalnie przy wybuchu supernowej, prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest bardzo niewielkie, ale jest to potencjalnie możliwe i co ważniejsze nie ma żadnych szans na unikniecie globalnej katastrofy, a co najlepsze nie mamy żadnych metod umożliwiających przewidywanie takiego zjawiska (ponoć tu doskonale pasuje fajne porównanie do strzelania z karabinu maszynowego przez ślepca - kogo trafi tego pech). Właściwie cały ten OFF TOPIC należałoby przenieść w jakieś inne miejsce, ale to musi ogarnąć jakiś inny moderator, bo mógłbym być nieobiektywny. Statystyki Folding@home |
|||
![]() BlaP (2021-01-20) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|