![]() Szybkie szukanie |
Wybór smartfona pod koniec 2020
|
30-11-2020, 22:53
|
|||
|
|||
RE: Wybór smartfona pod koniec 2020
I) Przechodzę więc do części stricte "sprzętowej". Nie odnoszę się do poszczególnych odpowiedzi, bo cóż mogę wnieść. Za wszystkie jednak serdecznie dziękuję, wszystkie przeczytałem, także ze starszymi wpisami i modyfikacjami i po raz kolejny sądzę, że pozwalają mi one dokonać wyboru, z którego podobnie jak te przeszło 4lata z Huaweiem P8Max było i pewnie jeszcze z rok, dwa by dobrze posłużyły tamte rady i byłoby zadowolenie. Niemnije, a z podawanych powodów, pewnie przede wszystkim "załapania sprzętu jeszcze tylko LTE", czy też obawy rozsypania gniazda itp, decyduje się zmieniać obecnie. Jak napisałem - choć tu jestem odosobniony, ale nadale wolę dłużej wybrać, trochę drożej nawet i te parę lat "zabezpieczyć". Wiem, że to poboczna strategia, wielu młodszych sensownie działa nastawiając się na częstszą zmianę i choćby taniej jest - ale są różne powody. Dzięki więc za cierpliwość i tłumaczenie nawet "dziadkom", "zgredom", czy jak to współcześnie się powie.
II) Niektóre rady wręcz całkowicie mnie ustawiły, jak choćby unikanie MTK, jak choćby nie żywienie tak dużych obaw do OLED-ów, jak choćby możliwość powrotu po latach do Samsunga. Podobnie dane, co do tego, jak na RAM się zapatrywać, jak na pamięć wbudowaną... itp. IIa) Najogólniej mówiąc, zacząłem poruszać się pomiędzy Motorola G9 Power, LG Velvet 4LTE, Samsung S10 lite, Samsung a70 a "szalejąc z jakością licząc na wyprzedże sprzętu bez 5G - nawet Samsung Note 10+ czy też OnePlus 7 Pro, których to dwóch ostatnich nie bardzo umiem względem siebie "ustawić". Przy czym - trochę obawiam się, że trochę te możliwości się rozjeżdżają, na które liczyłem, że wyprzedaże załapię. LG czy Motorola a nawet niższe Samsungi chyba już poschodziły z rynku - a nie mam zaś czasu tak śledzić. Te najwyższe - jeszcze trzymają się dobrze. IIb) W każdym razie, prócz ewentualnych "dorzuceń do dyskusji" jeszcze porównujących te modele, lub sugerujących paralenie - dodam jeszcze innego typu dylematy dla mnie, może niby drobiazg biorąc pod uwagę poważną analizę możliwości. Niemniej, dla mnie trochę już gubiącego się w tych wszelkich zmianach - to dość ważne. Mianowicie - sprawność obsługi, samego w sobie sprzętu - i w połączeniu z PC, z klawiaturą zewnętrzną. Jeżeli chodzi o sprzęt, w Huaweiu naprawdę były praktyczne rozwiązania, firmowe etui przemyślane, dobrze reagujące na słońce (dużo lepiej niż wcześniejsze Lenovo a96), czyli w pełnym nawet słońcu dało się zobaczyć dość dużo, wygoda w przełączaniu gniazd DualSim sprzętowo, bez wyjmowania z gniazda i inne takie praktyczne uwagi. Gdyby pod tym kątem mógł ktoś coś dorzucić, dzięki IIc) Makabryczne jak dotąd prawie we wszystkich, albo wszystkich dotychczasowych urządzeniach jest zaś praca "poza palmfonem", czyli żeby np wyeksportować zdjęcia, wiadomości, programy firmowe są tak napisane, by bynajmniej nie ułatwić, by tylko "coś wyściubić" do eksportu - a inne aplikacje do wgrania, też bardzo trudno mi było opanować, skomunikować. Podobnie - używanie bluetootha czy wifi do przesyłania plików. Podobnie - kopie zapasowe. Nie miałem szczęścia do tych opracowań. Tak samo - pisanie np. sms z komputera, za pomocą dedykowanych firmowych programów: też makabra, synchronizacja danych. Jakoś ciężki mi się przez to przebić. Podobnie - podłączenie jakiejś klawiatury zewnętrznej, by też móc używać "ludzkiej, prawdziwie polskiej klawiatury" (ale to ostatnie, to chyba wręcz może być "marzenie ściętej głowy"). Wiem, że to po części pewnie kwestia mojego gubienia się w rozmaitych systemach, przejściach między nimi. Niemniej, jeżeli ktoś byłby w stanie coś podpowiedzieć od tej strony, choćby czy któryś z tych sprzętów jakoś lepiej ma ten wymiar "praktyczności dla staruszków" opanowany, byłby też wdzięczny, jak i z wcześniejszymi podstawowymi kryteriami wyborów" było. III) Z moich doświadczeń z kolei cóż mogę poradzić? Pewnie nie za dużo. Niemniej - może jednak komuś się przydać sprawa rysika i rozpoznowania pisma ręcznego. Tu mogę coś podpowiedzieć - w innych sprawach nie za wiele pewnie - choć znów, lata robią swoje i w tej kwestii. Dla młodszych to nie jest tak istotne. Jeżeli o mnie chodzi - jeszcze pamiętam, jak się miało te trzydziestkę, ślęczyło się na CGA, żeby znaczki dobrać pod polskie litery podobne, by zmapować klawiaturę. Niestety bowiem, przez lata polski system znaków był traktowany gorzej niż po macoszemu - a ja już od lat 70-tych pisałem "bezwzrokowo" wg polskiej normy (i to "ładowałem" jeszcze na maszynie wiele kopii wielu tekstów, więc automatyzmy silne). Normy te, niestety do dzisiaj nie szanowanej do końca, nawet gdy podają "klawiatura polska maszynistki" - to po drodze tę normę pogwałcono. Tyle, że przez lata opracowując tak, by nie dostawać kociokwiku, tylko pisać, jak trzeba - to coraz bardziej też i utrwalałem. Stąd dla mnie wszystkie klawiatury, nawet sprytne typu SwiftKeye itp, polegające na opieraniu się na przekręconych układach, są jednak niedostępne. Natomiast używałem różnych kilku do odręcznego rozpoznawania, w zamieszłych czasach Visorów Handspringa to były chyba systemy Palm Grafitti, Paragon czy coś takiego. Ostatnio była któraś z tych sprytnych klawiatur, może właśnie SwiftKey, tylko że zaprzestali obsługi. Niemniej, muszę przyznać, podsuwane tu google'owe oprogramowanie, obecnie jeszcze bardziej zaimplementowane w system, nie jako samo "Pismo odręczne" - funkcjonuje dobrze. Jednocześnie - łatwiej trochę "w głowie" przestawiać się między odręcznym rysunkiem a pismem. IIIb) Dodatkiem jest tu zaś - rysik jako rysik. Mianowicie, jednak ma i on walory, choć brzmi, jak "dla hardkorowców" (cóż, bywam taki). Najkrócej mówiąc - precyzja, wskazywania choćby punktów wyboru (np. przy pośpiesznym ustawianiu suwaka włączającego/wyłącz. alarm, palcem czasami jest wydłużająca zabawa). Także - w innych momenta wskazanie dokładnie, napisanie może być precyzyjniejsze, narysowanie, co ułatwia funkcjonowanie jako "quasi tablet". No i dla coraz starszych palców coraz bardziej niebagatelna - obsługa przy chłodzie. To tak w skrócie "na pochwałę rysikom" (jak i w poprzednim punkcie - na pochwałę pisma odręcznego) IV) Raz jeszcze serdeczne dzięki za cierpliwość i - jeżeli będzie możliwe - jeszcze końcowe podpowiedzi. Pozdrawiam. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|