![]() Szybkie szukanie |
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
|
29-11-2020, 15:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 20:38 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
0a. ale ja też nie wiem czy jest dobra (pewnie jest skoro gość jej używa?), a nie mam motywacji by szukać wspomnianej społecznościowej bazy sprzętu (niestety linka sobie nie zostawiłem w bookmarkach, ale większość takich rzeczy można znaleźć używając choćby wyszukiwarki google
![]() 0b. czemu nie użyjesz quirks? (w ten sposób można zmusić do działania sprzęt konstrukcyjnie zwalony przez producenta, dodając np. wyjątek dla tego konkretnego VID + PID by sterownik np. nie używał UAS, no nie znam przyczyny, ale czuję w kościach, że to pomoże) edit: - długo nie szukałem https://jamesachambers.com/raspberry-pi-...sh-drives/ 0c. to może być trefna karta (warto mieć przynajmniej kilka różnych i stosunkowo niewielkich powiedzmy ~16GB do zabawy z RPi) bo jakoś w głowie mi się nie mieści aby tyle czytników było skopanych (próbujesz je używać w porcie USB2? bo z USB3 bywają czasem problemy. choć być ich nie powinno) 0d. w sypialni nie mam żadnego komputera ![]() 0e. RPi się nie "wiesza" bez przyczyny, zacząłeś monitorować zajętość RAM? (w dzisiejszych czasach w typowo desktopowych rozwiązaniach naprawdę trudno się ogarnąć sensownie na sprzęcie poniżej 8GB RAMu a mając coś bardziej okrojonego trzeba korzystać po prostu rozsądnie) sprawdzasz temperaturę procka? (throttling nie powinien powodować zawieszenia "na amen" ale czasem spadki wydajności są nieprzyjemne), natomiast typową przyczyną sytuacji, gdy "nic nie działa" jest uszkodzona/wadliwa karta (to jest z reguły najsłabszy punkt systemu). 1. Tak, ale najpierw warto spróbować instalując na karcie TF - będzie sporo łatwiej na początek, zorganizujesz sobie backupy do chmury np. do gdrive to w razie W możesz sobie stamtąd przywrócić nawet na innym sprzęcie (choć to minimalnie bardziej skomplikowane np. po zmianie architektury procesora, ale to nie jest problem), generalnie zwykłe przenosiny z karty na dysk to kwestia zwykłego klonowania 2. Tak, dość rozbudowana instalacja u mnie zajmuje między 20GB, a 30GB (ale pewnie mógłbym sporo miejsca zaoszczędzić likwidując zbędne rzeczy, których realnie nie używam), z drugiej strony na nośnikach półprzewodnikowych zawsze trzeba mieć sporo wolnego miejsca (co świetnie wydłuża trwałość nośnika ułatwiając wear-levelling) 3. Twój wybór, ja bym spróbował (BTW masz laptopa i nie używasz?) c.d.n. być może? Bierzesz pod uwagę, że jestem zwyczajnym użytkownikiem, a nie żadnym ekspertem? Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|