[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
29-11-2020, 09:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 09:48 przez Ekonomista.)
Raspberry Pi 4 B - co na początek?
szopen napisał(a):Jeśli jest OK to weź Big Grin

Haha. Nie wiem właśnie czy jest dobra. I nawet nie wiem czy inwestować nawet te 37 zł czy ile tam teraz kosztuje, bo w sumie jeszcze nie wiem czego chcę. Ogólnie komp w sypialni się przydaje choćby do muzyki, ale Rpi się mi wiesza (może wina systemu od początku, bo jakimś lipnym czytnikiem TF wgrywałem (2 kolejne z Ali w ogóle nie działają, kupiłem już chyba siódmy na alle, ale jeszcze go nie testowałem) w każdym razie chyba za czwartym razem było potwierdzone, że system nagrany poprawnie, ale nie wiem czy się tego info trzymać(?))...

A mam przecież jeszcze lapka, który się kurzy, bo mam jakąś awersję do laptopów, ale by idealnie pasował do sypialni, jeśli bym się przyzwyczaił.

Może bym się zabrał w końcu za to HA, do którego kupiłem początkowo malinę i teraz pytania:
1. Czy dysk SSD jest lepszy od karty TF do tego celu?
2. Czy wystarczy ten 60 GB z kompa (ogólnie on pracuje już prawie 6 lat w kompie, ale też kiedyś coś pisałeś, że jest lepszej klasy niż dzisiejsze budżetówki)?
3. Czy nie ryzykuję niepotrzebnie z podmianą w PC? Skoro komp w końcu działa może lepiej nic nie grzebać... Tongue

szopen napisał(a):wiedziałeś, że linuxowa baza identyfikatorów sprzętu USB (na której opierają się też inne serwisy, ale przede wszystkim automatyczne rozpoznawanie sprzętu w linuxach) jest tworzona przez użytkowników?
http://www.linux-usb.org/usb-ids.html
tak samo jak baza sprzętu PCI
http://pci-ids.ucw.cz/

Nie wiedziałem. RpiOS to moja pierwsza dłuższa styczność z linuxem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Raspberry Pi 4 B - co na początek? - Ekonomista - 29-11-2020 09:47