[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór smartfona pod koniec 2020
19-10-2020, 18:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2020 02:43 przez szopen.)
Wybór smartfona pod koniec 2020
Nie stosuję rozpoznawania pisma odręcznego i nigdy nie stosowałem, co dziwniejsze używam klawiatury SwitfKey (w układzie QWERTY-PL, czyli klasycznej "klawiatury programisty", choć są możliwe i inne, ale nie znam nikogo, kto by używał innego, chyba, że jest cudzoziemcem), bo dla mnie akurat ona się dość dobrze sprawdza (teraz to już raczej kwestia przyzwyczajenia, ale kiedyś była faktycznie dość innowacyjna, choć dla mnie i tak wygrywa z Gboard).
https://play.google.com/store/apps/detai...tkey&hl=pl
to alternatywna klawiatura, używająca metody Flow/Swype - pisania gestami, obecnie własność Microsoftu, więc swoją prywatność rozdaję różnym korporacjom :O choć obecnie standardowa klawiatura google - Gboard też używa metody Flow/Swype (a można obu oczywiście używać też bez użycia metody Swype pisząc normalnie tj. tak jak w komputerze na klawiaturze fizycznej lub z wykorzystaniem słownika).

Natomiast taką "klawiaturę" bazującą na rozpoznawaniu pisma odręcznego (to chyba o niej pisałeś w kontekście porzuconego projektu)
https://play.google.com/store/apps/detai....ime&hl=pl
można zainstalować na dowolnym (wspieranym*) smartfonie z androidem (jednak dla mnie prywatnie ona nie zdaje egzaminu, być może używając sprzętu z rysikiem ma to większy sens), oczywiście nowe Huawei'e sa wykluczone z racji innego systemu.

* skoro apka jest już niewspierana mogą być problemy na nowszych wersjach androida, nie testowałem, sklep pokazuje, że jest kompatybilna z każdym sprzętem, który mam przypisany do konta (ale nie gonię za nowościami, więc u mnie najwyższa wersja systemu to 9)

BlaP napisał(a):[…]5) Tym bardziej, że trochę "zmroziły" mnie przestrogi, że ekrany typu AMOLED, mogą być nie najlepszym pomysłem przy jakichś zaniedbaniach użytkownika a jako że nie jestem super techniczny, obawiam się, że dość łatwo takie błędy mogę popełniać.

6) Jest jeszcze kwestia tych modułów GPS, które sporadycznie, ale jednak są mi potrzebne właśnie w jednym urządzeniu z innymi (w kieszeni sprzętu mało do wzięcia). Otóż, rozumiem radę, by przede wszystkim omijać tych na Mediateku w ten sposób, że chodzi o procesor całego urządzenia, by nie był Mediateka (a nie że sam GPS jest Mediateka); w każdym razie, nigdzie nie znajduję informacji przy opisach palmfonów, jaki moduł jest GPS, stąd zakładam, że chodzi o procesor całego sprzętu - inaczej bowiem będę musiał wprost sprzedawcę "przesłuchać". Niemniej, tu mam pewien szkopuł. Przez pewien czas miałem Lenovo K90, o ile dobrze pamiętam model, w każdym razie na Qualcommie. Niestety - moduł GPS działał makabrycznie, choć obłsugiwać miał i amerykański system i europejski, jak i rosyjski i chiński. Stąd: czy można uznać, że to akurat egzemplarz taki, względnie soft wgrany dla ucieknięcia od fabrycznego mógł osłabić — czy jednak do tej zasady "byle nie Mediatek" coś trzeba dopisać?

7) W tej chwili jednak co do np. Motoroli G9 Plus, innych podobnych a nie tak markowych jak Samsung (choć też każdy model trzeba sprawdzić osobno) - mam jeszcze niejasności dwojakiego rodzaju. Mianowicie chodzi o agregacje pasm LTE - oraz podawane w różnych źródłach prędkości łącza. Dla mnie są to dość ważne rzeczy, gdyż bywa, że na wyjazdach muszę użyć palmfona jako modemu i to przy nie najlepszym zasięgu, poza miastem. O miejscowym Wi-Fi można zapomnieć, stąd - potrzebuję możliwości komunikcji za pomocą modemu z palmfonu. Otóż - informacji o agregacji nie spotkałem, w prędkościach np. taki Samsung Note 10 Lite podaną ma wręcz 2 razy większą, rzędu 1,2 GHz (DL) i to daje pytanie, czy jednak nie decydować się na większy wydatek na tego samsunga. No, ale przy tej Motoroli w opisie na mgsm.pl jest jakieś podane X15 LTE (oraz MIMO 2x2 z MUMIMO) i zastanawiam się, czy to nie jest właśnie ta agregacja. Jeszcze LG Velvet też prezentuje się dobrze, niemniej mnogość modeli o różnych opisach - naprawdę wzbudza ostrożność, zwłaszcza że chyba też na rynku są z jakichś dystrybucji zakupione raczej poza Polską, więc pytanie o gwarancje realizowaną ewent. w Polsce oraz w ogóle o faktyczne parametry, jeżeli to jest z takich "przerzutów".

8) Ostatnia jeszcze kwestia, to pytanie, czy warto brać pod uwagę alternatywy typu OPPO, XIAOMI, VIVO Nex 3. Choćby same opisy wydają się nie do końca wiarygodne, bo z jednej strony np. podają, że nie obsługuje 5G - a jednak przy opisie szczegółowym jest wymieniany modem zarówno 4G jak i 5G
5) AMOLED ulega wypaleniu wtedy gdy zawsze są wyświetlane te same jasne elementy (szczególnie białe) w tym samym miejscu - jest to zasadniczo nie do uniknięcia w pewnych warunkach (ostatnio widziałem skutki w niezbyt prawidłowo eksploatowanym Samsungu S8). Nowsze generacje ponoć podlegają temu zjawisku w nieco mniejszym stopniu.
Natomiast jakość obrazu na sprawnym ekranie OLED jest nie do przebicia - żadna inna technologia jej nie dorównuje (choć cała konkurencja w zasadzie to jedynie różne odmiany technologii LCD).
W pracy od mniej więcej 7 lat mam monitory OLED, spora część z nich ma już widoczne "wypalenia" (ze względu na specyficzne zastosowanie - niektóre elementy są niezmiennie wyświetlane na nich w tym samym miejscu od początku).

6) Podtrzymuję "NIE dla Mediateka", za dużo tłumaczenia, ale generalnie chodzi o to, że procesor nie jest oddzielnym samodzielnym elementem (tak jak to jest np. w typowym pececie), tylko jest elementem SoC (czyli układu zawierającego w jednej kości procesor i znaczną cześć peryferiów), a do budowy całego smartfona używa się wielu różnych elementów chipsetu oprócz SoC, zazwyczaj z tej samej rodziny, więc w pewnym stopniu zastosowany procesor determinuje wykorzystany odbiornik GPS.
Kiedyś Jakub przekonywał, że współczesne Mediateki, nie są już tak tragiczne jak ich starsze wypusty (gdzie problemy z GPSem były "elementem gwarantowanym"), niestety nie mogę potwierdzić tego stwierdzenia - ilość nieudanych pod tym względem konstrukcji na Mediatekach jest wciąż zastraszająco duża.

PS Soft wgrany dla "ucieczki przed fabrycznym"? I się dziwisz, że były problemy? a jak było na fabrycznym sofcie?
Oczywiście każdemu producentowi może się zdarzyć wpadka, ale akurat konstrukcje oparte na Qualcomm'ach zazwyczaj są dość sensownie dopracowane (ten producent procesorów dostarcza praktycznie kompletne chipsety wraz z gotowymi do wykorzystania projektami).

7) Nic nikomu nie da 1200Mbps DL (w warstwie sprzętowej i jedynie w zasięgu 5G, to swoją drogą jest piękna liczba, ale typowo marketingowa bez praktycznego znaczenia w realnym użytku) jeśli nie będzie w miejscu gdzie sieć umożliwi taki wynik (czyli przez najbliższe lata pewnie nigdzie poza eksperymentalnymi instalacjami jedynie w siedzibach operatorów). Jeśli chcesz mieć dostęp do internetu na wygwizdowach to maksymalne wartości dla agregacji są kompletnie bez znaczenia (bo na tzw. zadupiu nie będziesz korzystał z agregacji wcale, bo aby ona była możliwa musisz być w zasięgu stacji bazowych pracujących na różnych pasmach, o czym można zapomnieć poza miastem, natomiast się będziesz modlił o wsparcie LTE B20, czy w przypadku jednego z operatorów B8, oraz o dobrą obsługę 3G - akurat również w B8).

8) Wielu producentów (szczególnie chińskich) nie publikuje w sposób wystarczająco jasny specyfikacji (a głównie na tym opierają się portale jak mgsm), ponadto występują często różne odmiany tego samego modelu różniące się np. jedną literką czy cyfrą w "technicznym" określeniu modelu, przy czym większość ludzi używa nazwy handlowej wspólnej dla rożnych sprzętowo modeli (to nawet dotyczy Samsunga, tylko, tam dostęp do specyfikacji nie jest utrudniony), więc takie informacje często są niekompletne bądź błędne (w ekstremalnie rzadkich przypadkach możliwe są zmiany specyfikacji wynikające z aktualizacji firmware, ale w takim wypadku fizycznie zamontowany sprzęt się nie zmienia, więc przed poprawkami w firmware konstrukcja musi uwzględniać takie zmiany).

PS zajrzyj też we wcześniejsze posty, bo były minimalnie uzupełnianie.

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Wybór smartfona pod koniec 2020 - szopen - 19-10-2020 18:53